Trail ultramaratonlar için ayakkabı önerisi

Kesinlikle diye bir kural yok, kişiden kişiye değişir, gerek olmadan bitirebilirsiniz. Kendinizi bu şekilde alıştırmayın, özellikle yarışlarda farklı geçişler oluyor, her geçişte değiştirirseniz işiniz zor.

1 Beğeni

Ayakkabının büyük olması dezavantaj değil aksine avantaj, uzun mesafeler için oldukça iyi. Vücut uzun mesafelerde tepki veriyor, tam oturan bir ayakkabı ile işler zorlaşır. Başarılar.

1 Beğeni

Sevgili @ALPER in dediği gibi yarım-1 beden büyük olması avantaj bende kendisinden tavsiye almıştım bu konuyla alakalı kendisine teşekkür ederim :slight_smile: :pray: küçük bir ekleme yapmak isterim, düzgün bağlanmadığı durumlarda iniş ve çıkışlarda özellikle önü sert olan(xa pro 3d gibi) modellerde yarışı bitirmek eziyet oluyor. Düzgün bağlamaktan kastım, ayakkabının en üst deliklerini kullanıp bileği kilitlemek. https://youtu.be/TWw958BlE4k

(xa pro 3d gibi quicklace sisteminde bu mümkün olmuyor tabi o başka bir konu:)

3 Beğeni

su geçişleriyle alakalı olarak western states’den şöyle bir alıntı yapabiliriz.

https://www.wser.org/training-for-western-states/#altitude

Kişisel görüşüm: nehir geçişlerinde çorap ayakkabı değiştirme taraftarı değilim, ayakkabımın su tahliyesine ve çorabıma güvendiğim sürece. Öte yandan yarışın zorluğuna göre çorap değiştirdikten sonra zihinsel olarak yenilendiğim doğru, yeniden başlamış gibi oluyorsunuz.

6 Beğeni

Ayakkabı numarasının büyük olması genelde tercih sebebidir.Ama herkesin de kendisine göre ideal ölçüsünü bulması lazım.Ben klasik ayakkabıda 42 numara giyerken koşu ayakkabılarım 44-44.5 numara arası.Ancak öyle rahat ediyorum.43.5 numara bile rahatsızlık veriyor bana.

@tugrulpeker’in dediği gibi de malzeme değiştirildiği zaman insan kendini yenilenmiş gibi hissediyor. Mental olarak iyi işe yarıyor.

4 Beğeni

Ben, Salomon S-Lab Wings 8 SG aldım. Haftasonu Colombia koşularında denedim ilk kez. İlk trail koşumda ilk trail ayakkabımı ilk kez giymiş oldum. Çamurlu inişlerde ayakkabının tutunmasını bariz hissettim. Çok başarılı. Eğimsiz zeminde, kuruda gayet memnun kaldım. Ayakkabı dilinin, ayakkabının tabanına kadar inmesi güzel bir şeymiş. Ayağımı sağa sola öne arkaya eğik bastığım zamanlar farkını anladım bu dil ayrıntısının.

3 Beğeni

Antalya’da antreman yapan biri olarak yağmurlarda baya ıslandık. Bu tecrübe oldu benim için. Bence suyu alsada iyi atabilen bir ayakkabı en mantiklisi çünkü bazı yerlerde ne kadar özen gostersemde su birikintilerinde ayakkabı defalarca doldu. Ama bez ayakkabilarim suyu hemen attı. Ayrıca benim gozlemledigim Çamurlu yerde büyük dişli ayakkabılar sorun, çamuru ayakkabı altında tutunmasına sebep oluyor ve aşırı bir çamur yumağı oluşuyor. Nike Terra kiger 3 hafif bir ayakkabı 3 veya 4 mm bol dişli orta sert tabana sahip, üstü hava alabilir ince bir yapısı var ama orta sert taşa bastığınız da tabaninizda hissetmenize sebep oluyor ben bu yüzden geri iade ettim yurt dışı forum ve tanıtım videolarında toprak yollar için tavsiye edilmiş, kayalık alanlar için değil. Under armour speed tirenin üstünde bulunan kumaşı koşu esnasında ayağa baskı yapıyor rahatsiz ediyor. Ben kalenji kiprun trail mt aldim. darbeleri daha az hissettiren bir tabanı var kayalık alanlar için uygun genel trail ayakkabısı ağırlığında, Antalya Decathlon da kiprun trail mt indirime girmiş uygun fiyatlı bilginize. https://www.runrepeat.com sitesinde ayakkabıların karşılaştırma ve puanlamasi var referans alınabilir, incelenebilir. Saygılarımla

3 Beğeni

North Face Endurus TR kullanıyorum, daha yeni 250-300km yi devirdik kendisiyle. Bir çok zemin için uygun ve yastıklaması çok iyi. Alanya ve Tahtalı zeminiyle aynı olan Çakıt Kanyonu antrenmanlarımızda çok iyi sonuç verdi. Kapadokya 63’de hiç sorun yaşamadım, çıkarıp öpesim geldi. Su tahliyesi başarılı, ama çamurlu zeminlerde sınıfta kaldı ( bir çok ayakkabı gibi). Paylaşmak istedim.

(Runrepeat.com’da arama yaparken satıştan kalkmış ürünleri de sıralamaya katmakta fayda var bu arada. )

Teşekkürler.

2 Beğeni

Kendime not:) yarım-1 beden büyük olması fazla eğim içermeyen rotalarda avantaj ama özellikle teknik inişlerde bağcık bilek kilidi yapmama rağmen tırnak kaybını önlemedi:)

Aynı ayakkabı Kapadokya’da(63) problem çıkarmazken, Manavgat Ultra’da (70) 3-4 CP arasında büyük dert oldu.

5 Beğeni

Adidas Terrex Tracerocker almayı düşünüyorum, patika ayakkabılarını genelde 1 numara büyük alıyorum. Daha önce uzun seneler merrell all out peak kullandım ve artık bu model üretilmediğinden değişime ihtiyacım var. Ön kısmı dar olmayan ve iyi saran ayakkabıları tercih ediyorum. Bu ayakkabıyı kullanan tecrübe eden varsa buradan paylaşımlarını bekliyorum.

Merhaba, ben tracerocker modelini kullanıyorum. Terrex tracerocker da benzer bir model olduğunu dusunurekten olumlu ve olumsuz özelliklerini siralayim. (1500k yol yaptim)

(+)

  • Ayakkabının burun kısmı geniş (benim için kritik bir özellik degil)
  • Ayağı sarıyor
  • Dayanıklı diyebilirim. Yeni yeni üst kısmında yırtılma meydana geldi, o da kışın özellikle hafta içi çok çamurlu yollarda antreman yaptığım için
  • Dişli olduğu için kayalık zeminde veya zor yollarda yol tutuşu iyi
  • 40-50k için uygun ayakkabi
  • Fiyatı uygun bulunabiliyor

(-)

  • camur topluyor, özellikle dişlerin arasına giren çamuru zor atıyor
  • 40-50k sonrası yormaya başlıyor, tabanı sertleşiyor.
1 Beğeni

Paylaşımınız için teşekkürler. Benim için önemli olan kriterleri belirtmişsiniz. Antrenman için daha çok hafta sonu uzunları ve 50k ya kadar olan yarışlar için düşünüyordum, isabet oldu:)

Not: 1 numara büyük ayakkabılar benim gibi ince bir ayağınız varsa ayağı sarması biraz dert oluyor.

2 Beğeni

Ben Nike Airzoom Wildhorse 4 kullanıyorum. Çok da memnunum. Hafif bir ayakkabı. Ben goratex olmayan modelini kullanıyorum. Zira goratex’in gerekli oldugunu da düşünmüyorum.

En son Longoz Ormanında test ettim. 10 kmlik bir koşunun ilk 5 kmsi tamamen tırmanma son 5 kmsi tamamen yokuş aşağı idi… Koşunun başları çakıl olan yerler biraz yükseldikçe çamur ve kar oldu. Daha yukarda artık 10 cm kadar kara döndü yol. Böylece tek bir koşuda tüm şartları test etmiş oldum.

Net olarak söyleyebilirim ki ayakkabı tüm saydığım şartlarda hiç çamur toplamadı. Karlı ve çamurlu zeminde hem inişte hem de çıkışta hiç kaymadı. Uzun ve dik inişte zeminin sert oldugu yerlerde yastıklaması gayet iyiydi.

Ben tavsiye ediyorum.

1 Beğeni

Bu konuyu güncellemek istiyorum. Trail koşuları için Hoka Challenger ATR 5 kullanıyorum ve oldukça memnunum. Yeni bir ayakkabı alma zamanı geldi. Muhtemelen aynı modelden alacağım ama güncel olarak sizler ne kullanıyorsunuz merak ettim.

Katkılarınızı rica ederim, teşekkürler.

1 Beğeni

Salomon S/Lab Ultra 2, çok memnunum.

2 Beğeni

Ben Under Armour STR 1.5 kullanıyorum. Trail yarışlarında çok iyi performans gösteriyor. Su tahliye kanalları sayesinde bir suya girip çıktığınızda çok kısa sürede ayakkabıdan suyu atıyor ve hızlı kuruyor. Yere tutunmasından da çok memnunum bana göre tek eksisi, kışın Salomon’lara göre daha fazla çamur tutuyor. Dişleri biraz da seyrek olsa daha iyi olurdu sanki

4 Beğeni

Salomon sense ride 3. Tavsiye ederim çok memnunum

4 Beğeni

Salomon sense ride 3 aldım. 2 defa geyik parkurunda denedim. Memnun kaldım oldukça.

@muzozmen, @anon9360179 , @eminebc , @fatihboyaci :clap: çok teşekkürler öneriler için. Bende öneri olarak buraya ekliyorum.

5 Beğeni

Güzel günlerde kullan. Ayağına taş değmesin :slight_smile:

2 Beğeni