Trail koşu yarışlarını bir gün olimpiyatlarda izler miyiz?

Bildiğim kadarıyla sadece 1924 Paris olimpiyatlarında cross country running yapılmış. 100 yıllık hasrete bir son verip belki ilerleyen olimpiyatlarda izleriz keyifle. Bununla ilgili bazı outdoor markalarının girişimleri var sanırım ama tabi bu olimpiyatlara bir branşın alınmasının arkasındaki dinamikleri tam bilmemek ile birlikte break dance’ ın dahil edilmesi ile tamamen üzerine düşünmeyi bıraktım :joy:

6 Beğeni

Yanlis duymadiysam cross country’yi kis olimpiyatlarina kakalamaya calistilar ama kabul edilmedi :slight_smile:

5 Beğeni

Cross Country ile Trail koşu birbirinden farklı şeyler.

Trail koşu çok çeşitli ortamlarda ve irtifa kazanımlarda olabiliyor.

Cross Country ise yol koşusunun mera gibi bir yerde çayır çimen üstünde yapılmış gibi düşüneblirsiniz.

Ülkemizde Cross Country yarışı hiç yok.

Cross Country ayakkabıları bile farklı oluyor. O ayakkabıları hiç satılmıyor.

ama hem Trail hem Cross Country parkurlarında olimpiyat düzenlenecek tüm ülkelerde aynı standartları yakalayacak bir parkur düzenlenmesi imkansız olacağı için bunların olimpiyatlara alınacağını zannetmiyorum.

alta bir Cross Country yarışını bırakıyorum. İzlemesi keyifli. Bu yarışı yapacak bir yer bulunur umarım

7 Beğeni

Geçen sene European Athletics Cross Country şampiyonası Antalya’da yapıldı:

https://www.european-athletics.com/home/competitions/spar-european-cross-country-championships/competition-videos/amazing-antalya-2024-highlights

5 Beğeni

Düzeltme için teşekkür ederim. Bundan hiç haberim olmamıştı.
Yarış ülkemizde ama ülkemizden hiç koşucu göremedim. Bu üzücü.
Sırtımızda çantalar ile yapılan trail koşuları ile bu koşuyu hiçbir şekilde aynı sınıfa sokamayız bence.

Not: Birinci 2:47 peys ile geldi. Ben bunu 100mt deparımda yapamıyorum :smiley:

5 Beğeni

Sonuçlar sayfasına bakarsanız Türk kadın ve erkek bireysel ve takım sonuçlarını görebilirsiniz. Women’s Senior kategorisinde Türkiye kadınlar takımı 3. olmuş. madalya sıralamasında da Türkiye 7. sırada. Diğer kategorilerde (U20, U23, relay) ön sıralarda değiller ama yine de fena sayılmaz.

https://www.european-athletics.com/home/results/7173254

4 Beğeni

Olimpiyat kafası tamamen bu spordur yada değildir şeklinde işlediğini sanmıyorum.
Olimpiyatlarda olması istenen spor türünün sponsor desteği var mı ?
Yayın haklarından para kazanırmıyız ?
izleyiciler bu spor etkinliğini seyretmek istermi araya ne kadar reklam alırız gibi hayati parametreleri de düşünüyor olabilirler.

6 Beğeni

Merhaba bu sene 70.kez düzenlenmiş. Demekki duyurular ve medya yeterli değil.

5 Beğeni

Özel organizasyon kastediliyorsa evet; yoksa Türkiye’de uzun yıllardır Kros(cross county) Ligi bile var.Hatta bildiğim kadarıyla Ahmet Redbulları koşmadan önce şampiyon bir krosçuydu zaten.Geçen sene Yakup Ingebrigtsen Avrupa Kros şampiyonluğunu Türkiye’de koştu ve kazandı.Benim kanaatım eğer özel bir kros organizasyonu düzenlense bile bir trail yarışı kadar katılımcı olmaz çünkü yoğun sportif performans gerektiriyor.

5 Beğeni

Bu soruyu ara ara kendime soruyorum ve kendime “sanmıyorum” gibi bir cevap veriyorum. Yükseklik kazanımlı trail yarışını extreme diye düşünürsek; extreme outdoor sporlara girişildiğinde bunun dalları çok. Dağcılık (Alpinizm), paraşütle atlama, skydiving ve hatta paletle serbest dalış gibi sporları da görebilir miyiz diye sorabiliriz. Olimpiyatta puanlama(!), sıkı güvenlik ve standartizasyon önemli, yönetmeliğinde ölüm riski ile ilgili kurallar var yanlış hatırlamıyorsam. Hakemlik, görüntüleme ile sıkı takip lazım. Patika yarışları doğası gereği öngörülemez, standartizasyon ve hakemlik zor. Ayrıca olimpiyatlar biraz da spordan başka faktörler barındırıyor, politik yanı oldukça belirgin, ülkelerden destek gelir mi, nasıl destek gelir başka bir soru. Sorunun cevabı da benim için aynı patika yarışları gibi, öngörülemiyor :slight_smile:

3 Beğeni

Bence izlemeyiz. Ve de bu iyi bir şey.

Olimpiyatlar kendine has acayip bir dünya. Mükemmellik uğruna hayatların adandığı, büyük kurumların, ülkelerin seferber olduğu bir yapı. Aslında tarihsel olarak bakacak olursanız yaşadığımız zamana karakterini veren ulus-devletler kapitalizminin kanlı ve zulüm dolu tarihi, insanlık ve barış süzgecinden geçtiğinde elimizde kalanlar tam olarak olimpiyatlarda vücut bulmuş oluyor. Yani bundan bin yıl sonra 19-21.yüzyılı anlatmak adına olimpiyatlar güzel bir metafor / kerteriz noktası olabilir gibi. (Her ne kadar “antik olimpiyatlara” (aslında “antik olimpiyat” kavramı dahi anakronik, yani hatalı bir söylemdir) referans veren bir kurumsal/tarihsel arkaplan var gibi avrupamerkezci bir söylemi olsa da olimpiyatların, son 2 yüzyılda olup bitenlerden başka bir kültürel/tarihi dayanağı olmadığı görülebilir.)

Hal böyle iken ben arazi koşularının son iki yüzyılı ve mevcut düzenin oyunlarını aşan bir kökenden beslendiğini düşünmekten daha büyük keyif alıyorum. Peki bu nasıl oluyor?

Aslında arazi koşularına bakarsak, dağ yollarının, uzun mesafelerin belirli ihtiyaçların giderilmesi için insanlar tarafından aşıldığı bir hayatta kalma içgüdüsüne dayandığını öne sürebiliriz. Gerçekten de oturup ünlü yarışların olduğu bölgelerdeki patikaları bir bakacak olursak bunların bir zamanlar insanların göç yolu veya ticarete konu olan metaların taşınma güzergahları olduğunu görebiliriz. A’dan B’ye gitmeyen rotalar için dahi, modern vasıta/gereçlere sahip olmadan, mesafe kat etme (yani ihtiyaç giderme ve hayatta kalma) üzerine oyunlaştırılmış bir insanlık deneyimi olduğunu düşünmek bence harika.

Şimdi bu kadim oyunlaştırmayı alıp da son 2 yüzyıllık curcunanın içine sığdırmaya çalışıp, ulus-devletler arası rekabete indirgemek… Bence iyi bir fikir değil.

5 Beğeni

2025 Salomon Cappadocia Ultra Trail’in anlatımında @spinodal ile bu konuya kısaca değinmiştik. https://youtu.be/jo3KUiGqod8?t=38077

4 Beğeni