Tibia kemiğinde kemik iliği ödemi sakatlığı ve sonrası koşuya nasıl dönülür?

Merhaba, 7 aydır düzenli koşuyordum. İntervallerde 800 m’lerim 4:20 pacelerde koşuyordum ancak son zamanlarda kaval kemiğimde ağrılar hissettim. Doktor MR a baktı ve kemik iliği ödemimi olduğunu söyledi 3-4 hafta dinlenmem gerektiğini söyledi. Bu sakatlığı en hızlı nasıl atlatırım? İlerde tekrarlar mı ? Tekrarlamaması için neye dikkat etmem gerek? yaş 25 bu arada.

hızlı yada yavaş koşularda ayağın yere dokunması video da gösterildiği gibi mi ?

O kimin ayağı olduğuna bağlı olarak değişmez mi?

soruyu anlamadım
3 çeşit temas var
topuk ,heel strike
orta midfoot
ayak ön kısmı ayak parmaklara çok yakın forefoot

Ödem sadece ve sadece dinlendirmeyle geçiyor, tecrübeyle sabit. Hele ki kaval kemiği ödemi geçmezse shin split e neden oluyor ki bu da ileriki aşamada kırığa neden oluyor ve alçıya alınmasına neden oluyor . Umarım önemi anlaşılmıştır . Buz çok iyi geliyor . Koşmak yerine kuvvet yapmak( baskı , basınç , ağırlık olmadan ki FTR ile yapılırsa çok daha iyi olur ) çok daha sağlıklı olur . Doktoru dinleyin derim :ok_hand:

3 Beğeni

En hızlı dinlenerek geçer.İlerde tekrarlayabilir.Dinlenme sonrası kademeli (az sayıda antrenman, az mesafe, az hızla başlamak gibi) antrenmanla başlamalı.Ayakkabı, parkur, antrenman yoğunluğu,dinlenme göz önüne alınabilir.

Şu video ve sayfasındaki diğer konular bence güzel.

1 Beğeni

Gecen sene ortalarina kadar bende de cokca oluyordu, ozellikle interval antrenmanlarini arttirdigim donemlerde. Cozum olarak gecen sene kisa sureli buz tedavisi seanslari, sogutucu jel, kompresyonlu corap ile kosma yaptim. Ozellikle bende kompresyonlu corap epey ise yaradi, uzun zamandir agri-sizi yok. Imkaniniz varsa deneyip ise yarayip yaramadigini gorebilirsiniz. Ornek olarak CEP marka urunlerin performanslari cok iyi, tavsiye edebilirim.

3 Beğeni

hiç dikkat etmedim bir galerimdeki koşu formu fotoğraf ve videolarıma bakayım

Öncelikle vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Doktorun dediklerinin birebir aynısını söylediniz. Dikkate alıcam dediklerinizi. Peki sizin ödem ne kadar sürede geçti? Ne kadar süre sonra tempo koşularına başlayabildiniz? 10K 4:30 pace gibi… Bir de alt bacak için hangi egzersizleri yapabilirim üzerine yük bindirmeden?

Koşuya döndüğümde alıcam bu çoraplardan arkadaşlarımda bunu önerdi. Teşekkür ederim.

Benim böyle bir sakatlığım olmadı ama Beden Eğitimi Öğretmeni olduğum için Anatomi, Fizyoloji, Kinesyoloji ve spor sakatlanmaları gördüğüm için bilgi ve birikim diyelim. Bence çok acele etmeyin . Ağrı hissiyatıni hissetmeyene kadar bekleyin. Sonra yavaş yavaş , kısa kısa . Bu sakatlığın en önemli nedenlerinden biri aşırı yüklenme ve asfalttır. Bir müddet pist , toprak gibi zeminde koşun sonrasında bakarsınız . Çok geçmiş olsun

2 Beğeni

Anladım. Pistte koşmaya çalışıcam dönüşte ve nabız odaklı koşucam mecburen. Hem nabzı düşürmek hem de sakatlanmamak için :frowning:

1 Beğeni