Tempolu yürüyüş ya da koşu ve oluşabilecek etkileri

Herkese merhaba bu forumu koşu ve tempolu yürüyüş hakkında araştırma yaparken buldum, daha önce nasıl denk gelmedim hayrettim kendime neyse asıl konuya gelirsek, pendemiden önce kısa bir dönem ve pandemide sonraki geçen bütün zamanda spordan ve hareketlilikten uzak kaldım , bununda önüne geçmek ve artık bir dur demek için tekrardan hayatıma hareketlilik katmak istedim.

Konuya tam girmeden önce sakatlıklarımdan bahsedeyim, sol dizimde başlangıç aşamasında olan kondromalazi patella, her iki omzumda da hem omuz hemde biceps tendinitim var, ayak yapısı olarakta içe basan bir yapıya sahibim, tansiyon ve kalp atım hızım önceki muyanede düşük olduğunu söylemişlerdi bana ama başka bir muayanede birşeyin yok denip gönderildim ama yaptığım tansiyon ölçümlerinde genelde hep düşük çıkıyor tansiyonum 10-6 ya da 11-7 gibi genelde bu aralıkta oluyor. Gereken bilgileri verdiğini düşünüyorum.

Asıl soruma gelirsem benim gibi olan ya da bana benzer durumda olan sizlerden veyahut daha deneyimli siz dostlardan benim gibi daha ince hiç koşu, tempolu yürüyüş hatta futbol bile oynamamış (yüzmeyi çocukluğumdan beri yapıyorum, fitness ile de 1-2 yıl uğraştım) birisi için önerileriniz ne olurdu ?

Hem kendi motivasyonumu arttırmak hemde sizlerden gelen açıklayıcı ve deneyimli bilgileri kendime katmak isterim.

1 Beğeni

Tavsiyem şu olur. Öncelikle doğru basmayı sağlayacak kişisel bir tabanlık. Sonra bir nabız ölçer. Saat bant vs. Bu 2’si ile beraber 110 - 120 nabız aralığında tempolu yürüyüş. İleryeleyen zamanlarda gidişata göre koşu yeniden değerlendirelebilinir.

2 Beğeni

Biraz geç dönüş oldu, tabanlık mevzusu uzun zamandır gündemindeydi firma ve yaptıracak yer bakıyordum, nabız ölçme konusunda ise Huawei band 7 bileklik modeline sahibim sanıyorum ki işimi görür bu bileklik Nabi takibi konusunda. Ayakkabı açısından bir yorumunuz olmamış forumda genellikle herkes ayakkabı öneminden bahsetmiş benim açımdan uygun ayakkabı modeli ne olurdu?

Madem tabanlık yaptırıyorsun, ayakkabı da kaliteyi azar azar arttır, hemen ilk baştan fazla harcama yapma, kendim ağırlıklı adidas kullanıcısı oldupum için runfalcon yada Galaxy serilerine bakabilirsin. Yavaş yavaş koşu ve yürüyüşe başlayacağını düşünerek söylüyorum. Eğer ihtiyacınız olursa ilerleyen dönemde ayakkabı seçimlerini pronasyon, supinasyon, topuk ile burun arasındaki yükseklik farkına göre değerlendirebilirsin; ama ayakkabı seçimi biraz kişisel ve deneme yanılma ağırlıklı bir durum sanırım. Asla durma YouTube kanalında Fatih Topçu’nun özel koşucu tabanlıkları tanıttığı en az bir videoya denk gelmiştim. Tansiyona nabza şimdilik çok takılmayıp vücudunu dinle derim, çünkü vücudumuz hareket etmek için yaratıldı ya da evrimleşti. Bu arada ben de 7 yıl evvel mi band 1 ile başlayan bileklik yolculuğuna 2 senedir Fenix 6 ile devam ediyorum. Başta basitçe nabız ölçen ve adım sayan bir şeyler yeterli olacaktır. Bu arada vücudunu dinle derken her şeyi boşla demiyorum, kendi hesabıma kontrol amaçlı yılda 1 yada 2 defa kardiyoloji ye gözüküyorum. 2.5 yıl evvel 2 kilometre koştuğumda IT band ağrısını menisküs ağrısı zannettiğim zamanlardan ayda 80-100 km koşu hacmine ulaştım. Vucuduna zaman tanı ve kendini sakatlamadan devamlılığa odaklan derim

1 Beğeni