Arkadaşlar merhaba.
Yaklaşık 5 aydır haftada en az 3 kez 10K koşmaya çalışıyorum.
Fakat geçen gün işyerinde rastgele tansiyonum ölçüldü ve 17/10 gibi bir rakam çıktı ve bir kaç gün sürdü ve sürüyor tuzsuz beslenme, limon, sarımsak vs ancak 14/9 lara düşürebildim. Genelde sağlıksız beslenmiyorum ve spor yapıyorum tansiyonumun bu kadar yükselmesine anlam veremedim. Tansiyondan önce kan vermiştim orada şeker, tansiyon ile ilgili herhangi bir sorun çıkmamıştı keza yaptırdığım kan testlerinde bütün değerlerin normaldi.
Ben nerde yanlış yapıyor olabilir ? Koşuya biraz ara verdim devam etmeliyim? Tansiyon düşürmek için önerileriniz varsa önerilerinize talibim.
Sevgili Uğur bence bu soruların cevabını almak için hiç vakit kaybetmeden mümkünde bugün bir doktora git lütfen.
Bir tansiyon hastası olarak uzun yıllardır koşuyorum. Doktor sorunu bulduktan sonra tansiyon ilacı kullanmaya başladım. Bir sıkıntım olmadan şükür geçinip gidiyoruz. Tansiyon seyrini dr ve ya siz takip edip bir rota çizersiniz.
Doktorunuza danışacağınızı da düşünerek şunları ekleyebilirim.
5 ay öncesinde durum nasıldı?
Ölçüm öncesi 5dk rahat durumda oturmalı.
2-3 hafta koşuya ara verip durumu gözlemleyebilirsiniz, elektrolit eksikliği susuzluk durumları etki etmiş olabilir mi?
Doktoru her durumda ihmal etmeyin, geçmiş olsun.
Fazla kilo stres kolesterol hareketsizlik tembellik dengesiz diyet beni tansiyon ilacı ile tanıştırdı.
Kilo verdim ,mineral takviyesi, stres yönetimi ,spor ve doktor tavsiyesi ile ilacı bıraktım.
Herkes tansiyon sorunu yaşayabilir ve eski haline dönebilir
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun.
Yaş, diğer hastalıklar ve diğer bilgilerinizi bilmesem de size genel önerilerde bulunmak isterim.
Malesef, koşu vs bir spor dalı ile ilgilensek de hipertansiyon problemimiz olabilir. Genetik altyapı, beslenme, hayat tarzının yanında bazen düzeltilebilir sebepler de bu duruma neden oluyor. Bu sebepten bir kardiyoloji muaynesi kesinlikle planlayın.
Bu süreye kadar genelde kendi hastalarıma da sabah kalkınca, akşam yatmadan tansiyon ölçüp not etmelerini söylerim. Bu notlar gittiğiniz doktorun işini kolaylaştırır. Sonrasında gerekli tetkikler ve araştırma yapılır muhtemelen.
Genelde spor engellenmez fakat öncesinde hipertansiyonun kontrol altına alınması gerekir. Bazen egzersize bağlı anormal tansiyon yükselmesi de görürüz. Doktorunuz bunu da göz önünde bulundurup ilk dönemde volüm ve şiddet azaltmanızı da tavsiye edebilir. Bunun yanında ilaç da başlanabilir. Yaşam tarzı değişimi, tuz azaltımı ve egzersiz hipertansiyonu engelleyen ve hastalara önerdiğimiz alışkanlıklar. Bu durumun moralinizi bozmasına izin vermeyin. İlaç başlansa dahi bir zaman sonra bunlara dikkat ederek durumu tersine çevirebileceğinizi de unutmamalısınız.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim.
Yakın zamanda kızılaya kan verdim tansiyon şeker çok iyiydi. Kan testi yaptırmıştım kan değerlerim vs. hepsi değer aralığındaydı.
Hocam hikayenin geçmişine baktığımda nerede yanlış yaptığımı bulduğumu düşünüyorum, kan vermeden önce tansiyon şeker diğer kan değerlerim hepsi normaldi. Kan verdikten sonraki süreçte aşırı yorucu antremanlar yaptım, bununla birlikte aşırı tuzlu beslenme tuzlu yemeğe tuz atma gibi öğütmeli kaya tuzu kullandığım için ne kadar tuz aldığımın farkında değildim ve en önemlisi uykusuzluk o dönem 2 saat uykuyla işe geliyordum. Şimdi rutine oturtmaya çalışıyorum tuzu azalttım, bu süreçte yürüyüşe geçtim, karbonhidrat, şeker vs azalttım normale dönmeye başladı . Dediğiniz gibi ölçümleri not ediyorum aksi bir durum szö konusu olduğunda bir uzmana gideceğim.
Değerli yorumunuz içinde teşekkür ederim.
Hocam hangi mineral takviyelerini kullandınız?
Koşu sonrası , kalsiyum kompleks içinde magnezyum çinko selenyum vs olanlar var ‘‘osteo’’ ile isimleri başlar,Potasyum içeren isotonic yada 500 mg değerinde (elementel) potasyum,Vitamin K2 , alırım.
Genelde demirim düşer doktorum yazdıysa sabah aç karnına demir,sonra D3
Koşudan önce B kompleks yada sadece B1 ve B2
Bunlar bana özel olanlar tavsiye değildir .
İlaveten , akşamları çay,yeşil çay ve kahveyi bıraktım.Gereksiz yorugunluk ve su atmaya neden oluyor.Kullandığınız pre workout,bcaa yada amino asit vs varsa ara verin ve akşamları kullanmayın,nootripick denilen zihin açıcılar kafein ,guarana vs de tansiyonu yükseltebilir
geçmiş olsun
Teşekkür ederim hocam.