Ben Metehan Avan. Forumda yeniyim ilk konumu açıyorum. 23 Yaşındayım. Ağustos 2024 de Bisiklet sporuna başladım. 4 5 ay kullandıktan sonra Koşu sporuna yönelmeye karar verdim. Winter Run 2024 ile ilk koşumu yapmış oldum. Winterrun 2024 sonrasında kendi çapımda düz koşu antrenmanları yaptım. 4 defa 10k, 20 defa 5k, 3 kez 21k (Summerrun + İBBYarı + Cadde21k), 1 kez 42k (22.km den itibaren yürüyerek bitirdim). Winterrrun’ 2024 den hemen önce almış olduğum ASICS Gel Pulse-15 ayakkabı ile baştan beri koşmaktayım. Araştırmadan acele şekilde almıştım. Artık antrenmanlarımı Daily + Long Run şeklinde yapmak istiyorum, bu yüzden ayakkabı arayışındayım. İnternette ve sosyal medyada hangi ayakkabının hangi koşu türüne uygun giyileceğine dair net bilgi bulamıyorum. Chatgpt’nin Long Run için dediği ayakkabıya İnstragramda bir sayfa Daily Run diyebiliyor. ASICS, Sportive, InterSport, Nike, Adidas gibi magazalara gidip çalışanlardan bilgi almaya çalıştığımda hepsi bilgisiz olduklarını hemen belli ediyor. Ayakkabı seçimi konusunda doğru bilgiyi nereden bulabilirim ? Sizin tanıdığınız bir bilgili mağaza çalışanı var mıdır ? Menisküs yırtığı yaşıyor olduğum için şuanlık yürüyüşlere çıkıyorum dizlik takıyorum magnezyum ve collagen desteği alıyorum. Long Run için Nike Vomero Plus düşünüyorum. Yastıklaması inanılmaz derecede hoşuma gitti. ASICS Megablast ve Superblast denedim fakat aynı yumuşaklığı hissedemedim. Yumuşaklık hissetmek önemli midir ? Long Run ve Daily Run için tavsiyelerinizi yorumlarınızı beklemekteyim şimdiden teşekkür ederim.
Runrepeat sitesine girerseniz ayakkabıları uzunkoşu, günlük, yarış, vs. filtreleyerek inceleyebilirsiniz. İnsanların ayak yapısı, boyu, kilosu, basış şekli, adım sayısı, vs. farklı olduğu için ilgili kategorideki ayakkabılardan hangisi ile rahat ediyorsanız onu seçmekte fayda var. Örneğin 1.82 boy ve 86 kilo ile benim için yastıklama önemli. Uzun koşularda Asics Novablast ve Hoka Mach ve Clifton serilerini kullanıyorum ve memnunum. Nike Vomero 16 ve Mizuno Waverider 27 de kullanıyorum ama onları sevemedim ama sevenleri mutlaka vardır. Bu arada bence long run ve daily run ayrı ayakkabıya gerek yok, sadece tempo koşular ve yarışlar için belki farklı bir ayakkabı olabilir.
yorumunuz için teşekkür ederim, dediğiniz siteye bakacağım. Yazımda eklemeyi unutmuşum Daily için elimdeki Gel Pulse 15’i düşünüyorum. Long Run için yastıklaması daha yüksek olacak bir ayakkabı arıyorum
Cevabınız için teşekkür ederim. 42k nın zorluğunu deneyimleyince farkettim. Hedefim 21k da süreyi azaltabilmek. Ibb yarı da 01.54.54 süremi cadde21k da ise 01.51.40 a düşürdüm. Summerrun da kendi hatamdan dolayı mental olarak bittim ve kötü süre elde ettim. Hedefim 21k
Tıbbi destek alıp kasları güçlendirin aksi takdirde tekrar eden ağrılar olabilir .
Vomero plus iyi tercih, brooks glycerin max , Hoka Bondi 9 , new balance 1080 v14 , puma magnify nitro 2 alternatif olabilir.
Koşu ayakkabıları belli bir sertlik aralığında olur. Tenis, voleybol, basketbol ayakkabıları çok daha serttir.
Yumuşaklığı hissetmek çok önemli değil önemli olan ayakkabının darbe engellemesi , ayağı desteklemesi ve enerji dönüşü etc.
Detaylı yorumunuz içim teşekkür ederimm. 23 gündür herhangi bir aktivite yapmadım. Bugun 1 saat yürüyüş yaptım. Toparlanmak için elimden geleni yapıyorum. Dediğiniz ayakkabılar ile vomero plus’ı mukayese edeceğim.