"Supination" - "Pronation" - "High Arch" - "Flat Foot" ve türevleri

Birkaç senedir bisiklet süren birisi olarak, “haydi biraz da koşayım” dedim.

Daha ilk günden sabah Belgrad’da 6 km (koşu + tempolu yürüyüş), akşam da pistte 6 km (koşu + tempolu yürüyüş) yaptım. Sonra sağ ayağımda şiddetli bir ağrı ile 3-4 gün geçirdim ve en son bugün doktora gittim.

Bu geçen süre içerisinde internette okumadığım blog, yazı; izlemediğim video kalmadı. Hepsini izlerken “hah ben şuyum”, “hah ben buyum” dedim. Ancak bir türlü ne olduğuma emin olamamıştım. Bugün sonunda ne olduğum ortaya çıktı :slightly_smiling_face:

Şimdi; ayak kemerim normalden daha fazla çukur olduğu için “çukur taban” adı verilen bir yapıya sahipmiş. İnternette, bu ayak yapısına sahip olan kişiler “dışa basar”, bunun için de “cushioned” ayakkabı giymem gerektiği söyleniyor. Gelgelelim ayaklarıma arkadan bakıldığında dışa değil içe bastığım görülüyor. İşin ilginci, beni muayene eden ortopedi doktoru, sadece ayak çukuruma bakarak sen “dışa basıyorsun” dedi. Yani internette yazan bilgilerle aynıydı bu bilgi ancak ben kendi ayaklarımın fotoğrafını çekip baktığımda dışa basmıyordum, aksine içe basıyordum.

“tabanlık kullanman gerekiyor” diyen doktor bana 4 tane ayak yapısı analizi (podografi) yapan medikalci önerdi. Arasından en çok sporcu reklamı yapanı seçerek yolunu tuttum (Caner Erkin, Fernandao, Beckenbauer, Nadya Komanaçi, Taçsız Kral Pele vs. oraya gitmiş hep :slight_smile: )

Yaklaşık 20-25 dakika süren analiz sonrası sonuçlarım açıklandı. :slight_smile:

  1. Çukur taban olmam nedeniyle, ayaklarımın ortası normal yürüyüş esnasında neredeyse hiç yere basmıyor. Koşarken nispeten biraz daha basıyor ancak beklenen seviyede değil.
  2. Ayağın ortası yere basmadığı için oluşan denge sorunun bacaklar içe basarak düzeltmeye çalışmış ve dolayısıyla internetteki “çukur ayaklar dışa basar” tezinin zıttına içe basıyor.
  3. Bugüne kadar koşu ile ilgilenmediğim için bunun ağrısını çekmemişim (yani 72 kg ağırlığımın yükünü bir şekilde taşıyabilmişim ancak koşarken hissedilen daha fazla ağırlık topuk dikeni başlangıcı olmuş ve canımı acıtmaya başlamış), ancak tam zamanında müdahale edileceği için, ileride oluşması muhtemel aşil tendonu sorunlarının önüne geçebilecekmişiz.
  4. Bundan sonra ömür boyu tabanlık kullanmam gerekecekmiş. Ancak gittiğim medikal hem günlük hayat hem de istediğim spor türüne göre tabanlık yapabildiğini belirttiğinden “koşu” için de ayrı bir tabanlık yaptırıyorum. Yani o tabanlık olduğu sürece koşmama engel olmayacakmış, hatta “eskisine göre daha rahat koşabilirsin” dediler.
  5. Yine internette okuduğum “bazı mağazalarda ayak analizi yapılıyor” şeklindeki bilgilerde Outrunner mağazasının kapandığı, Zorlu’daki Nike’ın da artık bu analizi yapmadığı bilgisini aldım.
  6. Nike ve Under Armour mağazalarında çukur taban için olan ayakkabıları denemek istedim ve gördüm ki hiçbirisi ne kadar “destekli” olursa olsun tabanlığın yerini tutmuyor (ayağım hiçbirinde medikalcide deneme amaçlı verdikleri tabanlık kadar rahat ettirmedi beni. Üstelik yeni yapılan tabanlık tam olarak bana özel olacağından daha iyi olacağını düşünüyorum).

Özetle;

  • Ayaklarınızdan şikayetiniz olsun ya da olmasın, eğer mümkünse koşu sporuna başlamadan önce bir ortopediste giderek göstermenizi öneririm.
  • Buradan alacağınız sorun yok" geri bildirimine güvenebilirsiniz ancak “sorun var” bildiriminden sonra mutlaka ayak analizi (podografi) yaptırın. Mağazalardaki ayak analizleri ne kadar doğrudur bilmem ama medikalcide yapılan 20-25 dk süren analiz ve sonrasında 20-25 dk süren detaylı anlatımın çok güvenilir olduğuna ben yeterince iknayım.
  • Son olarak standart üretilen bir ayakkabıya sırf iç tabanı için yüzlerce lira vereceğinize, kendinize özel bir tabanlık yaptırın ve koşacağınız piste göre uygun dış tabanlı ve daha uygun fiyatlı klasik bir ayakkabı alın (iç astarının çıkabiliyor olması önemli)

Umarım bilgiye ihtiyacı olanlar için faydalı bir yazı olmuştur.
Sevgiler.

6 Beğeni

merhavbalar sorunun çözülmesine sevindim fakat bir sorum var “tabanlık kullanman gerekiyor” diyen doktor bana 4 tane ayak yapısı analizi (podografi) yapan medikalci önerdi. Arasından en çok sporcu reklamı yapanı seçerek yolunu tuttum hangilerini önerdi ve siz kime gittiniz" ?

teşekkürler
sevgiler
selim

Merhaba hocam,
Reklam olmasın diye sitede belirtmemiştim, ancak ilgilenirseniz yazının tam hali şurada:

Tekrar merhaba

Ben de bir tabanlik alma konusunda artik cok istekliyim fakat benim gitmeyo dusundugum “footbalance” doktorun tavsiye listesinde olmamasina uzuldum :smiley:

Doktor hepsini bilmiyor olabilir, aklına ilk gelenleri saymış olması muhtemel. :slight_smile: Benim gittiğim yerin sitesine bakarsanız Fenerbahçeli Fernandao’nun gitmiş olması tercih sebebim oldu :slight_smile:

Hahaha ben de bir bursasporlunun gittgini bulayim en iyisi :smiley:

2 Beğeni

Tabi yıllar geçiyor teknoloji ilerliyor.
Ayaklar pek değişmiyor:)
Benim tavsiyem dinamik karbon tabanlıklar.(marka veremiyorum)
Ayak iç arkını (medial longitidünal ark) desteklememiz gerekir.
Bunu destekleyen yapılar:
1- Ayak tabanı iç kaslar(intrinsik kaslar)
2- Tibialis posterior tendonu
3- Dış etmenler. (Güzel ayakkabılar ve işlevsel tabanlıklar)

1ve 2 numara için çok güzel egzersizler var.
3 numara için ise 1 ve 2 numarayı destekleyen yani ayak iç kaslarını aktive eden, topugun kaymasını engelleyen tabanlık kullanımı gereklidir.

Tüm bunların yanında üst eklemlere yönelik stabilizasyon ve mobilizasyon çalışmaları yapılması gerekmektedir.

2 Beğeni