Herkese merhaba. Puma palermo model ayakkabı aldım ve bu ayakkabı gerçek deri ve süet. süet ayakkabılarda renk akması solması gibi durumlar oluşuyormuş. Ben bunun için iki tane ürün aldım aşağıdaki linktekiler aldığım ürünler. Sizce bu ürünler koruma sağlar mı.
Merhaba, bu konu hakkında biraz fikir verebilirim;
Koruyucu diye satılan tüm ürünler anlamsız ve para tuzağıdır çünkü deri işleme aşamasında deriyi koruması gereken tüm uygulamalar zaten bu aşamalarda yapılır. Su geçirmezlik, su iticilik, kir iticilik gibi uygulamalar deriye dıştan kazandırılamaz çünkü deri halen dünyada nefes alabilen tek doğal materyaldir ve dışarıdan müdahale ile bu özellik ortadan kalkar ve plastik gibi davranır. Özel olarak üretilen “su geçirmez” ibareli süetler ise deri işlentisinde su geçirmez hale getirildiği için nefes alması ile ilgili bir kayıp olmaz.
Fotoğrafda görülen “kir” aslında logo patında kullanılan siyah yarma altı süetin, hem arka fileto hem de burun patı ile teması nedeniyle boya migrasyonu sayesinde oluşmuş. Yani boya transfer olmuş. Fakat burada kullanıcının da hatası olduğunu düşünüyorum çünkü bu transfer bulaşı şeklinde yani bir sıvı teması söz konusu. Süet ayakkabıların suya karşı dayanımları yoktur.
Son olarak konunun okulunu okuyup 30 senedir sektörde olan biri olarak tavsiyem özellikle deri ayakkabılarınızı hafif nemli bez dışında hiçbir kimyasal ile temizlemeyin ve her kullanım sonrası sayada kir varsa bekletmeden hemen temizleyin. Süet bakımı zor bir malzemedir, hele ki spor ayakkabıda. Bu tip ayakkabıların dış mekan yerine salon için daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Degerli bilgileriniz icin tesekkurler. Malzemesinin suyu sevmedigini biliyorum. Zaten yagmurlu havalarda da kullanmak gibi bir niyetim yok. Ama ne olur ne olmaz diye su gecirmezlik spreyi sıkmam yanlis mi olur? Spreyi sıkınca suet zarar mi görür? Cevaplarsaniz minnettar olurum
Spreyin içeriğini görmeden net bir şey söylemem mümkün değil ama hiç bir sprey fotoğraftaki boyamayı engellemez. Geçici olarak su geçirmezlik sağlayabilir ama 2-3 kullanım sonrası süetin yapısını bozup zarar vermeye başlayabilir. Sprey sadece yüzeyden koruma sağlayabilir ama tersten ıslanmaya karşı hiç bir işe yaramaz. Paranıza yazık.
Su ve nemden uzak tutmanız gerekir. Ayrıca “marka” yerine “tecrübe edilmiş” ürün tercih ederseniz daha doğru sonuçlar alırsınız. Tüketicide genelde marka ve yüksek fiyat ile kalitenin doğru orantılı olduğu algısı var. Her markanın iyi olduğu kadar kötü ürünleri de var maalesef .
Marka konusunda cok haklısınız lakin ben kolay ayakkabı bulamiyorum. Ayaklarim 47 numara hatta bazi markalarda 48 de oluyor. Kaliteli yerel ureticiler de maksimum 44-45 e kadar uretim yapiyor. Eger istanbul ici benim numaramda kaliteli ayakkabi yapan bir yerler varsa ogrenmek isterim
Yanlış hatırlamıyorsam Pozitif Shoes büyük numara merdane üretimi yapıyor. Bunun dışında İkitelli’deki Aymakoop a uğrarsanız özellikle ihracat yapan firmalarda rahatlıkla büyük numara ayakkabı bulabilirsiniz. Spor ayakkabı için de yurtdışından büyük numara bulma şansınız var eğer tanıdık getir götür yapabilecek birileri varsa.