Su Toplaması Problemi

Koşudan önce ayaklarımı pudralarım ve ‘‘toe separator’’ kullanırım.Özellikle başparmakla ikinci parmak arasına uzun koşularda gerekebiliyor.

benim su toplamasını önlemek için kullandığım yöntem;
günlük hayatta giydiğim ayakkabılar 43.5-44 numara arası,
ama özellikle arazi koşuları için kullandığım ayakkabılarımı 45.5-46 gibi seçiyorum.
2 numara büyük ayakkabı su toplama sorunumu halletmiş oldu

İnjinji parmaklı çorapları öneririm. Su toplayamıyor.

Peki ayak su topladıktan sonra ne yapalım?

Su kabarcığını patlatmak mı lazım ?

Diyelim ki kabarcığı patlatıp iltihabı akıttık.Ölü deriyi kesmek mi lazım?

Bu işlemler sırasında hangi merhem-ilaçları kullanmak lazım?

Patlatmak sakıncalı zira iyileşme sürecini bozuyor ve enfeksyona açık bir ortam oluyor. Yarış esnasında second skin denen yapıştırıcılar uygulanabilir, multistage bir yarış koşulmuyorsa patlakları kesip biçmek yerine kendi kendine iyileşmeye bırakmak lazım

Emre’nin bahsettiği hydrocolloid flaster bantlar bence çok faydalı.Uzun mesafeli arazi yarışlarında mutlaka yanınızda olmasını tavsiye ederim.Ben decathlonda satılan Sorboskin bantları kullanıyorum.

Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.Ben su toplayan yeri patlatıp iltihabını akıtmadığım sürece rahat edemiyorum.

Ben bunun çok ağır bir durumunu yaşadım -yarış bırakmak zorunda kaldım.
Steril bir şekilde içindeki sıvıyı çıkarmak ve üzerini bantlamak işe yarıyor. (Steril olması çok önemli yoksa çok çabuk iltihap oluşuyor.) Ama şunu unutmamak gerek, sıvı yeniden oluşuyor kısa sürede. Dolayısıyla iyi takip etmek gerek. Benim ilerleyen durumumda üstteki deriyi aldılar ama sonrasında gittiğim dermatoloji uzmanı bunun yanlış bir karar olduğunu, iyileşme sürecini çok uzatacağını söylemişti. Bu konuda işin püf noktası oluşmayı önlemek çünkü oluştuktan sonra her türlü sıkıntı büyüyor, tek çözüm iyice düzelene kadar üstüne gitmemek oluyor, o da koşu düzenine ters.

1 Beğeni

Mert senin RFC yarış raporunu defalarca okudum.O yaralarla o kadar mesafeyi iyi koştun.

Hafta sonu yaptığım koşunun 17 km.'sini bayır aşağı koşunca sağ ayağımın tabanı kocaman bir şekilde su topladı.Gün boyunca iltihabı belirli aralıklarla boşaltıp (buraya kadar herşey tamam); sonra ölü deriyi kesip attım.Demek ki ölü deriyi kesip atmamak lazımmış.Bu da kulağımıza küpe olsun.

1 Beğeni
  1. 2cm büyük ayakkabı
  2. İyi, yumuşak çorap
  3. Her zaman aynı yer su topluyorsa koşu öncesi bol vazelin

Su topladıktan sonra kesinlikle boşaltmak, delmek vs yok. Bırak kendi kendine iyileşsin.

Başka bir konuda İsmail Eren bey ipek flaster bant tavsiye etmiş. Bir sonraki koşuda yanımda bulunacak kesinlikle.

Bir bazı eczanelerde silikonlu yara bantları var. Bantın içinde belli bir kalınlıkta oldukça esnek silikon tabaka var. Arkadaşım kullandı yaraya gelen baskıyı oldukça iyi önlüyor. Banada bir kaçtane verdi bakalım denemem gerekmez umarım :slight_smile:

Merhaba,

Koşuya yeni başlayan biri olarak benim çözüm bulamadığım tek sorunum ayaklarımın su toplaması oldu. İlk ayakkabım Decathlon’un kiprun long oldu. Ayakkabının önemini kavrayınca adidas solar drive ,en son asics nimbus 20 aldım. En çok asicsten memnun kaldım ama 1 saat üstündeki koşularda su toplaması probleminin önüne geçemiyorum.
Decathlon ayakkabısı max. 35 dakika, adidas 50 dakika, asics 1 saat üstünde acıtmaya başlıyor. Bant denedim, pudraladım, kendinden yapışkanlı bandaj kullandım, koşu çorabım var, vazelin denedim. Hiçbiri kesin çözüm olmuyor. Sadece süreyi biraz uzatan çözümler oluyor ama uzun vadeli antrenmanlarda mutlaka ayaklarım yara içinde kalıyor.
Ne yapacağımı şaşırdım. Benimle benzer durumu yaşayıp, kalıcı bir çözüm bulan var mı?

Olası çözümler ;
1- Ayakkabı çorap uyumu. Su toplamasının temel sebebi genellikle çoraptır. Farklı çoraplar denemeniz gerekli.
2-Ayakkabı büyük.Yeni başlayanlara verilen en yanlış tavsiyelerin başında gelen 1 numara büyük ayakkabı. Tecrübeliler saatlerce koşup ayakları şişince kendilerinin ilk başlarda en fazla 30 dk koştuğunu unutup yeni başlayanlara büyük ayakkabı aldırıyorlar .Büyük ayakkabı da ayak sürekli hareket eder bu sürtünme hem ayakkabı iç ısısını yükseltir hem sürtünme yapar.
3-Hala doğru ayakkabıyı bulamamış olmak.
4-Çorap materyali. Sadece koşu çorabı yeterli olmuyor maalesef . Üretildiği malzemeye de dikkat etmek gerekiyor. Ayakkabı fiyatına aldığım çoraplarım var ama 6 saat koştuğumda dahi en ufak şikayetim olmuyor.(Pahalı iyidir anlamında söylemedim ben bunda mutlu oldum sadece :slight_smile: ) .
5-Ayakkabı içi hava sirkülasyonu : Sizin gözlemleyerek bulabileceğiniz bir konu. Eğer ayakkabı içinde koşu sırasında hava dolaşımı bir şekilde azalıyorsa artan sıcaklık ayak derisini yumuşatır ve istenmeyen su toplamalarına yol açar.
6-Tecrübe eksikliği. Koşu ayakkabısı var bende koşucuyum zaten deyip daha kontrolsüz basmak .Tecrübeyle birlikte tam tersi her adım daha kontrollü olmaya başlıyor.

5 Beğeni

Tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Çorap konusunu bu kadar dikkate almadım haklısınız. Birde parmak ucunda koşuyorum, belki onda da bir sorun vardır. Başka stilleri de araştırayım.

Çorap olarak özellikle önerebileceğiniz bir marka var mı?

Ben Compresport marka çoraplardan çok memnunum .Ancak küçük çaplı ayakkabı parası .Tavsiye niteliğinden ziyade kullanımımı belirtmek amacıyla söylüyorum.
Çoraplarda yazan %100 polyester ibaresi en yanıltıcı konu. Polyester denilen ham maddenin o kadar çok kalite düzeyi var ki. Kişi etikete bakınca o da polyester bu da polyester diye düşünüyor haklı olarak ancak arada ki fiyat farkı çoğu kez ham madde kalitesiyle ilgili.Dolasıyla farklı markalardan farklı fiyatlara sahip çorapları denemelisiniz. Özellikle en ince çorapları tavsiye ederim.Destekli ,kalın havlu çorap vs bunlar genellikle ayaklarda sorun yaratır . Kışın çok üşüyorum derseniz merino yün destekli ince koşu çorapları oldukça kullanışlı onlara bakın derim . Genel olarak ise Asics ,Nike,Bv Sport Marka koşu çorapları başarılı deneyebilirsiniz. Decathlon .Mizuno,Norfolk,Adidas,Reebook benim deneyip memnun kalmadığım markalar

Zaman ayırıp ,ayrıntılı açıklama yaptığınız için tekrar teşekkür ederim. Çok bilgilendirici oldu. Selamlar…

1 Beğeni

Ben de iyi çorap konusunda ısrarcıyım, ayakkabı kadar önemli görüyorum. Kendi adıma nike ve norfolk çoraplardan memnunum. Çabuk delinse de ince çorapları daha rahat buluyorum. Su toplama probleminden aşırı sıcak havalar dışında problem yaşamıyorum. Sıcak havalarda koşarken antrenmanda bile olsam 20 km üzerinde çorap değiştirmeye dikkat ediyorum. Haziran ayında İstanbul Ultra’da yanımda çorap olmasına rağmen değiştirmek zor geldi ve bir ay kadar su toplayan ayaklarla gezdim koştum. Kuruluk, hava sirkülasyonu su toplamasında önemli benim için. Adidas nike gibi markalarda 30 ₺ civarında 3lü paket koşu çorapları var, bir de ayrıca aynı fiyatlarda tekli pakette satılan koşu çorabı var. Marka içinde bile kalite farkı var.

1 Beğeni

Benimde ayaklarım çok su topladı artık alıştımı nedir toplamıyor deri kalınlaşıyor herhalde.Ayaykkabı ve çorap ayak uyumunu yakalamak çok önemli bence bunuda deneme yanılma yöntemiyle buluyorsunuz.Herkes ucuzundan pahalısına çok farklı çorap kullanıyor bende pahalısından ucuzuna çok çorap denedim sonuç olarak ,bana uyumlu olan marka model h&m mağazalarında satılan spor çoraplar var L ve R olarak imal edilmiş. 5li paket halinde 60 tl gibi .Çok sağlam ve ayağı tutan ayakkabı içinde kalınlık yapmayan bir model .Bana uydu memnunum.Bilginize.

1 Beğeni


Fixing Your Feet kitabının yazarının aynı adlı web sayfası. Hassasiyet yaratacak görseller var kitapta, iç kaldırıcı.Web sayfası de kitap ismi de burada bulunsun.
@Serdar beyin 6 önerisi güzel , özellikle normalde 44.5 -45 numara spor ayakkabısı giyerken, 46 numara ayakkabı içinde ayaklarımın durumu :sob:

Ben özellikle 10k uzeri koşularda çok yaşadım bu sorunu. Yaklaşık 1.5 yıl uğraştım. Büyük numara, tam numara, iyi çorap, kötü çorap, kalın, ince, kompres vs. Benim ayak taraklı ve hep aynı parmak toplasa plaster ile bantlar öyle çıkarım. Lakin bulamadık çözümü. Ta ki su mantar çoraplarını bulana kadar. Artık maraton sonunda bile su toplaması sorunu yok. Bu sorunu aşamayan varsa oneririm…

5 Beğeni