Stamina nedir ve bizim için faydalı mıdır?

Öncelikle selamlar, yabancı içeriklerde bazen gözüme çarpan sporcuların stamina destekli içerikler tükettiğiydi. Ben ve benim gibi çok fazla detay bilmeyen arkadaşlar için faydalı bir konu olabileceğini düşündüm. Öncelikle stamina nedir ve bizim için faydası veya dezavantajı var mıdır? İkinci olarak sağlığımıza etkileri nelerdir? Üçüncü olarak bunlar legal mi? Bunları tartışabileceğimizi düşündüm umarım faydalı bir konu olur.

3 Beğeni

Stamina yiyecek, içecek, ürün vb birşey değilmiş. Google’da ayakkakabı modeli, mağaza adı çıksa da , anlamı:
“uzun süreli fiziksel veya zihinsel çabayı sürdürme yeteneği.” Dayanıklılık, “endurance” ile benzer anlam.

Dayanıklılığı artırmak için destekleyici ürünlerle ve destekleyici ürün olmadan yapılabilecekler diye ikiye ayırırsak:

1.Amino asitler, kreatin, kafein vs.

Örnek:

Kullanan, etkilerini gören, tavsiye edenler; forumda bir yerlerde başka konu içeriğinde geçmiş olabilir.

2.Quora’da yazan ve hoşuma giden bir yorum;

“Dayanıklılığı arttırmak, kardiyovasküler dayanıklılığınızı arttırmakla ilgilidir ve bu, üç noktayı hafifçe artırarak elde edilebilir: egzersizin süresi, egzersizinizin yoğunluğu ve ayrıca egzersizlerinizin sıklığı. Temel olarak, bu daha uzun, daha hızlı ve daha sık koşmak anlamına gelir.”

Alexios’un yanıtı:

10 Beğeni

Üzerinde ilaç değildir yazan, decathlon, WUP (birçok yarışma sponsoru) vb sitelerde yer alan ürünlerin yasaklı olduğunu sanmamakla beraber ne tür şeylerin yasaklı listesinde yer aldığının örneği yukarıda.
Tecrübe paylaşımlarını bu güzel konuda ben de merak ediyorum.

6 Beğeni

Bu quorayı sadece ben okuyorum sanıyordum, yanıldığıma sevindim. Dayanıklılığı artırmak süre, yoğunluk ve sıklık ile doğrudan ilişkili, antremanları kişiye özel, bilimin ışığında hedef odaklı yapmakta fayda var. Yarışları bitirmekle, kürsü almak isteyenlerin programları farklı olacaktır, ancak yine de sacın üç ayağının altına açıklamalar yapacaklardır. Supplements konusu beni hep rahatsız etmiştir, kullanmıyorum, yine de karşı değilim. Yediğimiz besinlerin de geleneksel tarımdan modern tarıma geçişte değiştiğini düşünürsek, supplementler gerekli midir? belki…ya da sipariş ile profların yazdığı taraflı makaleleri ile bodybuilding.com a ne kadar güvenebiliriz? Beslenme, supplementler çok subjektif bir konu (keşke bir doğru olsaydı) ve günümüz insanının kısa yollu mucize arayışı sonucu devamlı pazarda yer alması normal, ancak kesinlikle gelişim kaydedeceğimiz üç nokta; egsersiz yoğunluğu, egsersiz sıklığı ve süresi. Bu konudaki kararlılığımız, sürekliliğimiz alacağımız takviyelerden, supplementlerden çok daha fazla işe yarayacak ve tatmin edecek, çünkü burada emek var.

@ismaileren evet soruyu soran, konuyu başlatan kişinin aslında tartışılmasını istediği konu staminadan daha ziyade açıkladığın bu duruma ulaşmada kullanılan araçlar, takviyeler, sağlığımıza yarar-zararları.

4 Beğeni

Destekleyiciler, hidrasyon elektrolit dengeleyiciler, beslenme, uyku, antrenman programları, mevsimler, yarışların öncesi sonrası, dinlenmeler, toparlanmalar, antrenman yarış sırası beslenme, süreklilik disiplin, motivasyon, sürantreman olmak, sakatlıktan korunma, sakatlık, sakatlık sonrası dönüş,antrenman çeşitleri, kıyafetler malzemeler vb.
2 dakikada aklıma gelen anahtar kelimeler, herbiri dayanıklık için uzaktan yakından ilgili olabilecek şeyler.

Mineral, vitamin, çinko,magnezyum vs. Mental hazırlıklar…

@aykutc 'nin Ultra Kitap’ı bu sporu yapanlara illaki faydalı olacaktır (Kitap bende olsa bitiremez,yarım kalırdı.Konu kişinin ne kadar disiplinle, hayatının parçası haline getireceğiyle ilgili bi yerde. Hobi koşusunda birçok anahtar kelime sakatlanana kadar kafada olmuyor. Kitaptan faydalanan, kürsüye çıkan örnek insanlar da gördüm, küsrü yapmayıp gayet iyi spor yapanlarda gördüm yine kitabı okuyan).

@ComertKaya bodybuildingdeki destekleyiciler tek tek isim yazmayım diyeydi :grin:Gençken 1-2 L kreatin bilmem ne içmiştim decathlonda satılandan. Elektrolitler tuz tabletleri ile farklı yere koyarsak 1 fincan Türk kahvesi hurma 1 saate yeterli de artar bile eglence keyf koşusunda :raising_hand_man:

3 Beğeni

Destekleyici kullananların görüşlerini (neyi ne sıklıkla, niçin aldığı,fayda götüp görmediği vb) bende merak ediyorum.

1 Beğeni

Kesinlikle bende emek taraftarıyım

2 Beğeni

stamina için kısaca şöyle bir tarif yapabiliriz.

“bir performansa tutunabilme kapasitesi”

örneğin; 5:00 pace altında 1 saat koşabiliyorsunuz. ama 1 saatten sonra yavaşlıyorsanız; 5:00 pace için bu kadar 1 saatlik bir staminaya sahipsiniz diyebilirsiniz.

örneğin Alexandr Sorokin; 4:40 pace için 100k koşacak staminası var ama 3:00 pace için 5k koşacak staminası yok.

9 Beğeni