Ellerine sağlık @spinodal Mert,
Cevabım iki bölümden oluşacak.
İlki spartatlon, ikincisi Koşu&İnsan
Tarihçesi, eski katılımcılar ve sonuçları, parkuru, katılım şartları ve Türk katılımcılar hakkında oldukça doyurucu bilgiler vermişsin, sağol.
İlginçtir MDS Kapadokya etabında, konaklama ücretinin, katılım ücreti içinde sabit yer alması, ticari bir düşünce gibi hissettirirken, Spartatlon’da da konaklamanın katılım ücreti içinde yer alması, aynı şeyi düşündürtmedi nedense. Hatta, koşucuları kaynaştırması bakımından olumlu hissettirdi. Spartatlon ruhu bu galiba
“Ölüm otobüsüne en çok yaklaştığım andı. Çok paniklemiş ve hızla koşmaya başlamıştım. O korkuyla Sparta’ya kadar da pek yavaşlamadım sanırım.” Burası çok güldürdü
…41 yaşındaki Fotis… 19:55:02 bu nasıl bir süredir böyle. 4:52 ortalama pace. 20 saat boyunca. Bunun bir de yükseklik kazanımı var. 4:52 ile tek maraton 3:25:00 süre yaparken, bu tempoda kesintisiz 6 maraton koşmak
…56 yaşındaki John Foden, Spartatlon’u başlatan koşuyu yapıyor.
…Buradan ve genel olarak ultra maraton dünyasından bir sonuç çıkartmak gerekiyor.
…Parkur rekoru 41 yaşında birinden geliyor.
…İngiltere’de bilmem hangi yarışta bazı yıllar insanlar atları geçiyor.
…50-60 yaş grubundaki insanlar, 20 yaş grubunu genel olarak geçiyor. 40-50 yaş grubundakiler, 30-40 yaş grubundakileri genel olarak geçiyor. Orta yaşı geçtikten sonra, yaşlanırken veya yaş alırken nasıl oluyor da bu sporda başarı artmaya devam ediyor.
…Antrene edildiği takdirde uzun yıllar devam edebiliyor bu başarı. Sanırım cevabı biz biliyoruz… Da bu soruyu, ‘koşu insan için uygun değildir !’ iddiasında bulunanların cevaplaması gerekiyor. Ama bu cevabı vermeden önce, koşuyu tasniflemeleri lazım. 100metre ile 100km’yi aynı kaba koyup, koşmak zararlıdır diyen insan zaten ciddiye alınmamalıdır. Koşmak zararlıdır diyen insanlara bakıyorum, yüzeysel konuşuyorlar gibi geliyor bana.
…Sprint mesafeler veya maraton mesafesine kadar olan orta mesafeler belirli bir gen haritasından çıkıyorken, ultra mesafelerde, herhangi bir coğrafyadan birileri başarıyı yakalayabiliyor.
Bu spor zararlı olmuş olsaydı, elde edilen başarı, yaşlanırken artmaya devam edemezdi! diye düşünmemek elde değil.