Spartathlon 2022


2022 Tisortlerimiz bu şekilde olacak.

Bu söz İlyada ve Odyssey destanlarının yazarı Homeros’tan bir alıntı.

“What he greatly thought, he nobly dared”.

Odysseus’un oğlu uzun, zorlu ve tehlikeli bir yolculuğa çıkmak üzereyken tanrıça Athena tarafından söyleniyor. Bu zorlu yolculuğu her yönüyle düşündüğünü ve uygulamaya koyma cesaretini gösterdiğini vurguluyor. Bu da bir anlamda Spartathlon’u özetleyen bir söz.

Bu yıl Spartathlon’un 40. yıldönümü. 1982’de John Foden, Herodot’un yazdıklarını okudu ve bunun üzerinde uzunca düşündü. Hayal etti, antrenman yaptı ve detaylı bir plan hazırladı. Ona destek olan arkadaşlarıyla birlikte buna cesaret ederek, Herodot’un yazdigi gibi bir insanın gerçekten 36 saat içinde bu mesafeyi koşup koşamayacağını görmek istedi. Sparta’ya ulaşıp bunun mümkün olduğunu ispatladiklarında Spartathlon yarışı doğmuş oldu.

Şu anda 40 yıl öncekinden çok farklı bir dünyada yaşıyoruz. Ama bazı şeyler hala aynı. Erkek/Kadın, Genç/Yaşlı, Tecrübeli/Yeni başlayan… hiç fark etmiyor. Bu mesafeleri bu süre içinde koşup bitirmek isteyen herkesin mesafeye saygı duyması, her yönüyle düşünmesi, antrenman yapması ve planlaması gerekli. Ardından da başlangıç noktasına gidip bu mücadeleye girme cesaretini gösterebilmesi.

John Foden ünlü sözünde "I shan’t wish you luck because if you have trained properly, you won’t need luck, and if you haven’t trained properly, then luck will be of no use” diyerek bu işin şansla fazla alakalı olmadığını vurgulamıştı. Heykele dokunmak için yola çıktığımızda kesin olan bir şey var: Bu işi her yönüyle düşünmemiz ve cesaret göstermemiz gerekli.

İşte bu sebeple
“Greatly thought, nobly dared”.

33 Beğeni