Spartathlon 2017

Merhaba,

Ülkemizden bir başka değerli isim Mert Derman @spinodal Spartathlon 2017’yi başarıyla bitirmiştir.

Büyük tebrikler ve selamlar kendisine!

http://www.spartathlon.gr/en/races/races/race/35.html

22 Beğeni

Gerçekten tebrikler! :muscle: Merakımdan katılımcıların geldiği ülkelere baktım. Neredeyse evsahibi Yunanistan kadar koşucu çıkaran Japonya şaşırttı doğrusu. (55 katılımcı) İlginin kaynağını merak ederim.

2 Beğeni

Tebrik ederim .Muhteşem saygı duyulacak bir olay.Başarılarının devamını diliyoruz.

1 Beğeni

Mert yine bizi şaşırtmayıp çok büyük bir başarıya imza attı.Tebrikler.

Geçen hafta 7 gün boyunca yarı maraton koştum.Fiziksel olarak değil ama zihinsel olarak çok yordu beni.Her gün 2 saat koşmak ve bunu aralıksız yapmak,bir de araya günlük iş temposunu eklemek zor iş.Mert ve onun gibi bu tür yarışlara hazırlananlar bu idmanları 4-5 ay boyunca yapmak zorunda kalıyorlar ve gerçekten her gün kaytarmadan,fire vermeden bu özveriyi gerçekleştirmek çok ama çok zor bir iş.Ben sadece antrenman boyutunu anlayıp, anlatabildim.İşin yarış tarafını hala kafamda canlandıramıyorum.Tekrardan büyük tebrikler

11 Beğeni

7 gün yarı maraton zor iş gerçekten tebrik ederim.

1 Beğeni

32:48:45 gibi bir süre ve 246 km durmadan koşmak. Daha önce Aykut Abi 3 kez yapmış olsa da ilk kez yarışı takip ettim ve bitirdiğini görünce çok sevindim. Strava’dan takip ettiğimiz üzere çok zorlu bir antrenman süreci ile bunu başardı, gerçekten zihinsel olarak çok zor. Yarış raporunu sabırsızlıkla bekliyorum, kim bilir neler yaşadı ne kadar zorlansa da bunu başardı. Alkışlar Mert Bey ve ekibine…

1 Beğeni

Burak, dediğin gibi Japonya’dan büyük bir katılım var. Ama bu aslında kısıtlanmıs hali. Kısıtlanmasa çok daha fazlası katılır.

Spartathlon her ülkeye eşit şans tanımayı hedef edinmiş bir organizasyon ama birkaç istisna var. Yunanistan ve Japonya’ya 60’sar kişilik, Almanya’ya ise 35 kişilik kontenjan veriyorlar. Geri kalan tüm ülkelere ise en fazla 25’er kişilik kontenjan. Tabii toplam katılımcı sayısının her sene 400 ile sınırlandığını da söylemek gerek.

Yunanistan belli ama neden Japonya’ya bu kadar çok kontenjan var dersen, bunun sebebi yarışın tarihinden ileri geliyor. Yarışın özellikle ilk 10 yılında Japonlar çok büyük destek vermişler. (Bildiğin gibi Japonya’da yol yarışları ve yol ultraları inanılmaz popüler ve bu yarışın tarihi kökleri sebebiyle başından beri çeşitli sekillerde destek olmuşlar). Dolayısı ile o günlerden gelen bir minnettarlık var ve bu yüksek kontenjan sözkonusu. Almanya için de benzer bir durum var.

Hatta şöyle söyleyeyim, her sene tüm ülkelerden başvuran koşucular ortak kuraya giriyor ama Japon ve Alman koşucular girmiyorlar. Çünkü Japonya ve Almanya’nın kendilerine ait Spartathlon Federasyonları var ve o sene kimi göndereceklerine bu federasyonlar karar veriyor. Japonlar 60, Almanlar 35 kişi belirleyip isimleri bildiriyorlar.

Son yıllarda özellikle Japonya kontenjanının azaltılması konusunda baskılar var ama ben yakın gelecekte değişeceğini sanmıyorum.

12 Beğeni

Aykut, bu 400 katılımcı sayısını arttırmayı niye düşünmüyorlar ?

1 Beğeni

İyi soru. Birincsi genel olarak Spartathlon’da herhangi bir değişiklik yapmak çok zor. Yarışın olabildiğince orjinaline sadık kalmasını istiyorlar (tabii her gün gelişen dünyada bunu %100 sağlamak mümkün değil) ve bunu bence son derece iyi saglıyorlar. Örneğin ben 1983’deki ilk yarışın belgeselini de izledim ve ilk birkaç yıl Acropol yerine Panathinaikos stadyumunda başlaması dışında tüm rotada en ufak değişiklik olmamış. Sadece bazı toprak yollar haliyle asfaltlanmış ama mesafe, yükseklik kazanımı ve rotanın kendisi hep aynı. Yani bugün hiç kimse “o zamanlar Kouros daha kısa, daha kolay bir yoldan kosmus, onun icin o zamanlari yapmis” diyemez ve diyemiyor. İlk yıldan beri bütün süreler birbiriyle kıyaslanabiliyor vs.

İşin diğer pratikteki zorluklarına gelirsek… katılan tüm koşucular Atina’nın sahile yakın kesimi olan Glyfada’daki 6 otele yerleştiriliyorlar. Bunların hepsi 500-600 metrelik bir alan içinde. Bunlar 3 yıldızlı oteller ve kapasiteleri belli, sayı artarsa yeni oteller eklemek ve katılımcıları bölmek gerekebilir. Bu da yarışın ruhunu bozacagı için istemiyorlar ki ben de hak veriyorum. Aynı şey yarışın sonunda Sparta’daki oteller için de geçerli. Yarışı bitirenler (veya bırakanlar) yarış sonunda Sparta’da otellere yerleştiriliyor. Yani otel sorununun çözülmesi imkansız olmasa da herkesin bir arada olma ruhunu bozabileceği için biraz sorun yaratabilir.

Pratikteki bir diğer sorun yarıştan sonraki ödül gecesi. Yarış Cumartesi aksam bitiyor. Pazar günü oglen Sparta belediye baskanı tüm kosuculara ogle yemegi veriyor (kosucuların destek ekipleri de geliyor). Pazartesi gecesi de Atina’da kapalı bir mekanda resmi ödül gecesi oluyor, acık bufe yemekle birlikte bitiren herkese madalyaları tek tek sahneye davet edilerek takılıyor. Yine destek ekipleri de bu geceye katılabiliyor. Sayı artarsa bu iki yemeği düzenlemek zorlaşır ki bunlar bence Spartathlon’u özel yapan hususlar.

13 Beğeni

Japonya’nın uzun mesafe koşu kültürü çok eskiye dayanır. Doğu Afrika maraton dünyasına girmeden önce çok Japon atlet olurdu ön sıralarda - ki halen büyük maratonlarda ilk 10 veya 20 içinde çok Japon görürsünüz. Buraya da çok büyük bir kafile olarak geliyorlar. Uzun mesafe, hele de böyle çok uzun mesafeler onların kültürlerine de çok uygun bir aktivite. Her konuda sessizce, elinden gelenin en iyisini yapabilmek için günlerce, yıllarca çabalamak kültürlerinin temeli.

12 Beğeni

Haklısın, bu azmin emarelerini Murakami’nin ‘Koşmasaydım Yazamazdım’ kitabında görmüştüm.

Raporunu heyecanla bekliyoruz. Böylesine büyük bir başarı, insanda tarifsiz bir hayranlık uyandırıyor. Akşam eve gidip koşu ayakkabılarımı giymek için sabırsızlandım, öyle diyeyim. :upside_down:

2 Beğeni

Buraya kadar olanı bi nebze anlayabiliyorum (Aykut sağ olsun 3 defa koşunca az da olsa aşina olduk) ancak tam 20 gün sonra Kapadokya da 110 km koşacak olmasını anlamakta zorlanıyorum açıkçası. :smile:

2 Beğeni

Tebrikler tebrikler @spinodal Müthiş bir efor. Benim hala aklım almıyor asfaltta onca km koşmayı :slight_smile: :clap:

Mert çok tebrikler hocam. Saygı duyulacak performans.

Tebrikler Mert hocam, bundan sonraki hedefin ne olacak merakla bekliyoruz. Hem çalışıp hem de iyi dereceyle spartathlon’u bitirmek büyük başarı.

Koşu dünyasında yenilerdenim, Kapadokya 60’a hazırlanıyorum. İznik Ultra’yı ve UTMB’yi kendime hedef koyabiliyorum, kafamda canlandırıp bitirebiliyorum ama Spartathlon’u hayal bile edemiyorum;) 246 km asfaltta gerçekten çok zor, Mert ve Aykut Abi(3) gerçekten büyük başarıya imza atmışlar.

Ben de merak içindeydim, Instagram’da Mert’in finişteki fotoğrafını görünce pek sevindim. Onca hazırlık, antrenman ve emek karşılığını buldu. Ne güzel. Tekrar tekrar tebrik ediyorum. Koşu camiası inanılmaz büyük bir hızla büyüyor. Sosyal medya sayesinde, hiç tanışmadığın biri yıllardır dostunmuş gibi bir anda aklına geliyor, o anda yarışta olduğunu düşünüyorsun ve içinden başarmasını diliyorsun. Koşulabilen heryerde, tüm koşuculara sağlıklı mutlu zaferler, her start bir zaferdir zira. Mehmet Koçdemir.

2 Beğeni

Japonya aynı zamanda maratonlara en yüksek katılımı gerçekleştiren ülke konumunda!

1 Beğeni

mert bey tebrikler.büyük azim helal olsun.
konu japonlardan açılmışken nhk kanalında bu trail belgeselini izlemiştim müthiş.dedğiniz gibi admalar bu işe önem veriyor.izlemeyen varsa tavsiye ederim

3 Beğeni

Kalpten tebrik ediyorum. Haftalık maratonların sırrı ortaya çıktı. Müthiş bir hazırlık ve sonuç. Tekrar tebrikler.