Merhaba,
Yaklaşık 2 aydır sol dizimde ağrı hissediyorum. Bodrum 10K yarışından bir iki hafta önce hafif bir ağrı olarak başladı. Fizyoterapistim yarışı koşabileceğimi fakat sonrasında bir iki hafta dinlenerek geçirmemi ve dize yüklenmemem gerektiğini tavsiye etti.
Pace’im, yarışın da vermiş olduğu adrenalin ile benim için biraz hızlıydı. Yarış anında en ufak bir rahatsızlık hissetmemiş olsam da bitişten hemen sonra otele yürürken şiddetli bir ağrı olmaya başladı. O günü dinlenerek geçirdim ve soğuk kompresyon yaptım. Ertesi gün ve sonraki günde eski hafif ağrı haline dönmüştü. Sonrasında ise 2 hafta kadar ara verdim koşuya, sadece fizyoterapistin verdiği egzersizleri yapmaya devam ettim. O günden beri hız, interval antrenmanları yapmıyorum. Daha çok base koşuları, salonda bisiklet/eliptik bisiklet ve kuvvet antrenmanları yapıyorum.
Çok uzatmadan… İki ayda pek bir iyileşme olmayınca özel bir hastanede MR çektirdim. Bulgular şu şekilde çıktı:
- Tip 3 mediyal plika izlenmiştir.
- Diz eklemi içi sıvı miktarı normaldir.
- Ön ve arka çapraz bağ, iç ve dış yan bağlar doğaldır.
- Patellar tendon, kuadriseps tendon bütünlüğü korunmuştur.
- Mediyal ve lateral menisküsler normaldir.
- Diz eklemi komşuluğundaki kemiklerin medulla intensiteleri normaldir.
- Eklem kıkırdakları normaldir.
- Sonuç: Tip 3 MP.
Kısacası ortopedist, kıkırdakta yumuşama ve plika teşhisi koydu. Çok ciddi bir şey olmadığını, bu aşamada sadece belli harekerden kaçınmamı (squad, lunge vs), fizyoterapistin verdiği egzersizleri yapmaya devam etmemi tavsiye etti. Koşuya da devam edebileceğimi söyledi ki bu beni hem şaşırttı hem de sevindirdi.
Daha önce bu tür bir rahatsızlık yaşayan varsa tavsiyelerini ve tecrübelerini dinlemek isterim.
Herkese sağlıklı günler.
3 Beğeni
Merhaba. Oncelikle gecmis olsun. Ben de en son 2 sene once kapadokya’da 38k kostum. Oncesinde de antrenmanlarda dizimi fazla zorlamışım herhalde. O gun bu gundur dizim iyilesmedi. 38k yarışında sağ dizime agri girdi. Son kilometreleri yuruyerek bitirdim. Sonrasinda da ufak antrenmanlar yaptim ama agri gecmeyince doktora gittim. Mr cekildi. Dizimde ufak bir meniskus ve sivi kaybi oldugu soylendi. Baska bir doktora gittim, prp yapti. Fizik tedavi verdi. Agri azaliyor gibi oldu ama gecmedi. Tekrar gittim, bu sefer yağ enjekte etti. O da baslangicta iyi geldi ama bir sure sonra agri yine oldu. Sonra baska bir doktor buldum. Kök hucre tedavisi yapti ve fizik tedavi verdi. Bu biraz daha iyi geldi. Ama fark ettim ki, ne zaman araba kullansam ondan sonra agri oluyor. Bir sure kullanmadim, hep eşim kullandi. O donem dizim iyiydi. Ama zaman zaman mecburiyetten kullanmam gerekiyor tabi. O zaman agri oluyor iste. Pedallara basma hareketi dizimi zorluyor maalesef. Ilk gittigim doktor, agri devam ederse gel ameliyat edelim demisti. Mumkun oldugu kadar ameliyati ötelemeye calisiyorum aslinda. Hemen her doktorun dedigi, dizimin etrafindaki kaslari guclendirmem gerektigi. Evde yapmam gereken hareketleri yapiyorum ama arabaya binene kadar dizim cok iyi. Hatta bazen iyilesti diyorum. Ama arabaya binince isler degisiyor. Haftada 1-2 yürü/koş yapiyorum. O bile yetiyor bana. Hic kosamamaktan iyidir. Eyy kapadokya sen mi buyuksun ben mi demistim, o buyukmus 
3 Beğeni
Uzun yolda bende de oluyordu.Hız sabitleyici konfor getirdi. Tabii uzun yol içinde şehir merkezlerindeki trafikteki dur kalklar etkiliyor.
Birde uzun yol genelde şortla çıkarım, klima havalandırmanın etkisi büyük, dizi kapayan eşofman iyi geldi.
Forumda genelde uzun süreler menisküs ağırlıklı sorunlar vardı.Koşabileceğini ve güçlendirme çalışmalarını yapmanı söylemesi iyi haber.Mantık olarak iyileşme, hafif kısa denemeler, güçlendirme çalışmalarını aksatmama, ağrı acı ile inatlaşmama sizin de tahmin edeceğiniz şeyler.Geçmiş olsun.
2 Beğeni
Merhaba, size de çok geçmiş olsun. Umarım ameliyata gerek olmadan sakatlığı tamamen atlatırsınız. Elbette her sakatlık kişiye özeldir fakat açıkçası ben de sizin geçtiğiniz süreçlerden geçmekten ve yine de tam geçmemesinden korkuyor, çekiniyorum. Tekrardan geçmiş olsun.
1 Beğeni