Soğuk havada koşmak ve hastalık

Sizler mi çok sağlıklı ve dayanıklı bünyelere sahipsiniz, yoksa ben mi fazla nazlı ve kırılganım çözemiyorum. Benim soğuktan takır takır titrediğim havalarda tişörtten hallice içlik ve inceden bir üst katman ile koşanlara her zaman imreniyorum. Koşu biter bitmez kıyafetlerimi değiştirdiğim halde hasta olmayı engelleyemezken, üzerindeki ince ve ıslak kıyafetlerle koşu bitiminden sonra bile soğuk su içmekten çekinmeyen ve kıyafet değişiminde benim kadar hassas ve dakik davranmadığı halde hasta olmayan bünyeleri acayip kıskanıyorum. Kıyafet seçiminde hata yaptığımı düşünmüyorum; yağmur ve rüzgar geçirmez üst katman, termal orta katman, nefes alan teri dışarı atan iç katman, bere, boyunluk vs vs. Beslenmeme de dikkat ediyorum ama olmuyor, olmuyor. Kış koşuları benim için kabusa dönüşüyor.
Geçen hafta sonu neşetsuyu parkurunda 3 tur attım ve her turun bitiminde arabama uğrayıp terden ıslanan giysilerimi kuru olanlarıyla değiştirdim. Koşu biter bitmez de tamamen kuru kıyafetler giydim.Bakın bir defa, iki defa, üç defa değil ben bu zahmete tam dört defa katlandım. Neden? Sırf üşütüp hasta olmayayım diye. Ha bu arada soğuk su bile içmedim, termostaki ılık sudan içtim koşu boyunca. Gelin görün ki koşunun hemen ardından ateşim çıktı, vücudumda büyük bir kırgınlık hissi ile eve gittim ve akşama kadar da yorgan döşek yattım. Gerçekten samimiyetle soruyorum, daha tedbirli nasıl davranabilirdim. Hiç önlem almadan koşsam ve hasta olsam bunu kabullenebilirim ama bu kadar zahmetten sonra böyle bir sonuçla karşılaşınca çaresiz kaldığımı hissediyorum. Bu işin benim kaçırdığım bir püf noktası var mı yoksa sizler de zaman zaman böyle kırgınlıklar yaşıyorsunuz da benden farklı olarak abartmıyor musunuz?

2 Beğeni

Diyetinizi gözden geçiriyor musunuz?

Çocukken ağır bir hastalık sonucu bağışıklık sisteminiz zayıflamış olabilir mi?

Sistemik bir hastalığınız var mı?

Bunları bir doktorla konuşmanız en iyisi sanırım.

aslolan bünyeyi soğutmamaktır. Kıyafet değiştirmek için harcadığınız vakitte vücudunuz soğuyor ve savunmasız kalıyorsunuz. Sıcak bir ortamda değilseniz elbise değiştirmek için veya başka bir sebeple bekleyip bünyenizin soğumasına izin vermeyin. Siz hareketli olduğunuz müddetçe vücudunuz soğukla mücadele edebilecektir ve zamanlada buna alışacaktır. Şunu unutmayın aslolan ıslanmamak değil, bünyeyi soğutmamaktır

4 Beğeni

Bagisiklik sistemi konusunda uzman bir doktora danismanizda fayda var. Tam kan sayiminda akyuvarlar (WBC) ve notrofiller (NEU) bagisiklik sistemi hakkinda biraz bilgi verir ama daha derine inmek gerekirse bagisiklik sisteminin gucunu olcen immunoglobulin diye bir kan testi var. Uzman bir doktor sorunu belirler.

1 Beğeni

Arkadaşların söylediği gibi önce tıbbi bir çözüm araştırmak gerekir. Onlar da hiçbir sorun yok diyorlarsa belki davranışı değiştirmek daha doğru olur. Aşağıda söyleyeceklerimi ancak bir veya birkaç hekimden bu konuda fizyolojik bir sorununuz olmadığını öğrendikten ve diyetinizi daha da kuvvetlendirdikten sonra deneyin.
Çok kalın giymeyin. Koşuya başlarken biraz üşümeniz gerekir, üşümüyorsanız koşuda çok sıcak olacak demektir. Yağmur ve rüzgar geçirmez katmanlar ne kadar süper olurlarsa olsunlar teri içeride hapsediyorlar o nedenle tercih etmeyin. Üst üste ince çok katman giymek daha iyi. En alttaki vücudunuzu saran bir şey olsun. Sadece başınızı (özellikle alnınızı), ellerinizi ve ayaklarınızı çok sıcak tutmanız yeterli. Saydığınız kıyafetler bence çok bunaltıcı ve terletici. Ayrıca koşu sırasında değişim yapmayın. Çok terlediyseniz belki sonlara doğru bir rüzgarlık alabilirsiniz. Birkaç kez hasta olmayı göze alın, dayanıklılığınız artacaktır.

5 Beğeni

Yağmur ve rüzar geçirmez , özellikle gore-tex ve benzeri katmanlar sadece sıcaklığın çok düştüğü (5 derece ve altı) ve nemin görece az olduğu yüksek irtifalarda işe yarayıp ter transferi yaparlar.Al gore-tex teknik giysiyi, giy deniz kenarında,işkenceden başka bir işe yaramazlar.

3 Beğeni

bu konuda yazılanları okudum adminin yazdıklarına katılıyorum.bende önceden çok çabuk hasta oluyordum.sinüzit ve kronik faranjitim var…bırak soğuk havada spor yapmayı,yokuş yada merdiven çıksam derin soluklansam boğazım şişer ve en az 2 hafta geçmezdi.soğuk havada koşanları gördükten sonra bende neyin eksik olduğunu ve hiçbişey olamayacağını kendime inandırdım…soğuk havalarda kısa kısa denemeler yaptım…spor sonrası duş aldıktan sonra vücut ısım dengelenene kadar dışarıya çıkmadım…bir iki sefer sonra bişey olmayınca beyin otomatik artık hasta olmuyorsun sinyalini vücuda gönderiyor…şuan yaptıklarımı söyleyeyim.hava durumuna bakarak asla antrenman planlamıyorum ister soğuk,ister yağmur,ister kar,ister rüzgar,ister fırtına, olsun her zaman çıkıp koşuyorum…hasta olmuyormuyum tabiki birinden bulaşırsa kaçınılmaz oluyorsun…

5 Beğeni

Sağlıkla ilgilenen biri olarak söyliyim, annelerin dediği gibi soğuk su içmekle veya üşümekle grip veya nezle olunmaz, olay viral veya mikrobiktir. Hipotermiye girmeyeceğiniz kalınlıkta bir kıyafetle isterseniz kutuplarda bile koşabilirsiniz😋

1 Beğeni

Zaman zaman çeşitli sebeplerle bünyemiz güçsüz düşebiliyor. Böyle durumlarda bende buluttan nem kaparım, ancak bu durum süreklilik gösteriyorsa bir doktora danışmakta fayda var.

Pamuklu giysiler teri çok tutuyor ve kendinizi sırılsıklam hissediyorsunuz.Vücuda yapışan sentetik yapılı iç giysinin üzerine hafif 2. katman giysi ile koşuyorum.3 saat lik antremanlarda bile rahat ediyorum.Ama sürekli hareket gerekiyor.Koş yürü koş yürü çalışmasını yapamıyorum çünkü anında üşümeye başlıyorsunuz. 2 -3 derecelerde bile hasta olmuyorum ama hep koşmak şartıyla.

1 Beğeni

Tüm söylenenlere ek olarak şunu diyebilirim, antrenman bitiminden itibaren, yani durağan hale geldikten sonra vücut sıcaklığı 10 dk. boyunca düşmeden, senin hasta olmanın önüne geçiyor. Ancak, nasıl olsa zaman var deyip, gevşek davranmadan ve panik yapmadan kıyafetleri değiştirmekte fayda var. Bir de arkadaşların dediği gibi, elbise değiştirmek için sürekli durmak, sürekliliğin önüne geçtiği gibi, vücudun soğumasına da neden oluyor. Bu da vücudu olduğundan daha fazla hassas hale getirecektir. Şifa bulun, geçmiş olsun.

1 Beğeni

Ek olarak; sorun oluşmadan önlemek önemli. Yani soğuk havalarda koşan birisi için bağışıklık sistemini güçlendirmek kritik. A, E ve özellikle C vitaminlerini her gün almak direnci ciddi arttıracaktır. Ayrıca direnci düşüren uykusuz bir gece veya çok yorgun hissttiğinizde koşmamaya çalışmak ta bir önlem olabilir. Sağlıklı ve keyifli koşular…

3 Beğeni