Runtalya 2022 Hakkında

Merhabalar,

Bu sene 3.kez katıldığım daha önce ismi Runatolia olan ancak bu sene isim değişikliğine giderek Runtalya olarak duyurulan Antalya Maraton ( içinde YM ve 10K ile takım koşuları da mevcut ) organizasyonuna katılım hakkındaki değerlendirmemi yazıyorum. Ben başlık görmedim sanırım ilk ben açıyorum.

Gerek Antalya’nın sıcak ve nemli olması gerekse koşu güzergahı, rotası gereği burada koşulacak en uygun seçeneğin YM olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden 3 yıldır hep YM koştum. Bu sene koşucuların şansına hava kapalı hatta biraz yağmur vardı. Uzun mesafe koşuları için en uygun hava aslında ancak sadece yerde biriken su göletleri biraz can sıkıcı olabiliyor. Zira yol koşularında performans ayakkabısı kullanıyoruz ve bu ayakkabıların tamamı su alır. Su aldığı zaman da çorap ıslanır, ayaklar ağırlaşır. ister istemez bir performans düşüklüğüne ya da göletlerden kaçayım gibi olaylara sahne olabilir.

YM koşusu boyunca herhangi bir olumsuz durum yaşamadım. Cam piramit e gidip emanet eşya teslimi yaptım, geçtiğimiz yıllardaki sorunlar olmaz inşallah, bir organizasyon her sene katılımcılarına aynı sorunu yaşatmaz umarım vs derken maalesef yine aynı sorun baş gösterdi.

Çok fazla koşu takımının Antalya yı hedef yarış olarak belirleyip kürsü amacı ile iyi hazırlanmış ve dinamik olduğunu gördüm. Bu da ister istemez güzel bir yarış havası katıyor. Onlarca tanıdık sima, kaptan, koç, atlet her bölgeden, her yerden görmek çok güzel oluyor.
Eğlence kısmı bu sene tavan yaptı sanırım. DJ ler ve müzisyen performansları güzeldi. Makarna partisi olmadı bu sene. Çanta ise maalesef geçmiş yıllara göre sönük kaldı. Ayrıca çanta içeriği yoktu, zayıftı diyemeyeceğim çünkü içinde bir şey yoktu :slight_smile:

Bu seneki koşunun güzel yanlarına değinecek olursam. Hava güzeldi, katılan çoğu kişi ve takımlar en iyi derecelerini yaptılar. Katılımın fazla olması ve koşu camiasından tanıdık yüzleri görmek müthişti.
Çok büyük sorunlar yaşanmadı ancak ufak ufak yaşananları toplarsak bu organizasyona yakışmayan şeyler olmadı değil. Maraton koşan milli atletleri köpekler kovaladı sahada koşarken, rota ile ilgili bazı düzenlemeler ve iyileştirmeler şart.
Gönüllü ve görevli eksikliği artı tecrübesizlik nedeniyle çanta teslimatları yine yapılamadı. Çantaları gönül rahatlığı ile teslim ettik ancak yarış sonu Cam Piramite gittiğimizde yine karman çorman olmuş, birbirine girmiş çantalar gördük. Ne üstündeki numaralara göre dizilmişlerdi ne de yarış kategorisine göre. Organizatörler bu sorunu neden çözemiyor anlamış değiliz. Bakınız diğer organizasyonlar nasıl yapıyor. Ya da emanet eşya ve çanta uygulamasını kaldırın ki kimse size güvenip çantasını vs bırakmasın. Cidden can hıraş bağırmalar, çağırmalar hiç yakışmadı maalesef.

Antalya doğası, konumu, tarihi ile müthiş bir şehir. Bu şehirde başka organizasyonlarda var tabi. Hepsi de çok değerli. Umarım ki konu organizasyonun sorumluları daha kaliteli bir hale getirirler zamanla Runtalya koşusunu.

Sevgiler…

8 Beğeni

Yağmurun yarış başında kesilmesi en güzel gelişmeydi. Hemen hemen terlemeden yarışı tamamladım. Su göletleri finişe gelirken sıkıntılıydı çünkü koşuları biten katılımcılar yolda yan yana yürüyerek yolu kapatıyorlardı. İki defa bağırarak yol vermelerini sağlayabildim.
Makarna partisi vardı. Terracity’de cumartesi günü domatesli makarna yedim. Birkaç çeşit jel de vardı. Decathlon standından jelleri aldım.
Gidiş yolunda alışık olduğumuz şekilde gönüllüler su uzattılar, görevliler yön gösterdiler. Dönüşte 30 km’den sonra bazı stantlardan su alamadan geçtim. Arkaları dönük muhabbet ediyorlardı. Zaman hedefim olduğu için durup su almadım. Bazı gönüllüler ise yolun karşısına kadar geçip su uzattılar. Son bölümlerde en az iki kez yanlış yola giriyordum son anda birileri seslendi. Görevliler yerlerinde değildi.
İlk kez maratonda tuvaletim geldi. Uzun süre etrafı ve kendimi kolladıktan sonra 19. km’de yol kenarında organizasyonun koyduğu portatif tuvaleti gördüm ve kullandım. Başka bir tuvalet görmedim.
Güzel bir yenilik km işaretlerinin çok sayıda olmasıydı.
Yarışım bittiğinde görevli ben çantalara doğru yürürken çantamı aldı ve bana uzattı.
Yarış sonrası eğlenceliydi. Güzel müzikler, dans eden gençler vs.
Belediyenin arabasından sıcak çorba ikram edildi.
Köpekler geçen sene çok canımı sıkmıştı çünkü korkuyordum. Bu sene hiç takılmadım. Onlar aralarında kavga ediyorlar bizle sorunları yok.
Arka arkaya dördüncü kez Antalya Maratonu’nu koştum. Genel olarak memnunum.

5 Beğeni

Merhaba, ben de bu sene Runtalya’da yarı maraton koştum. Çoğu kişinin hedef yarışı olması nedeniyle, yarış öncesi yağan yağmur herkesi biraz endişelendirmişti. Ancak yarış sırasında yağmur hiç yağmaması, serin, rüzgarsız bir havada koşulması ile beraber çoğu arkadaşım en iyi derecelerini koştular. İstasyonlar yeterli, gönüllü ve hakemlerin yönlendirmeleri sorunsuzdu. Ancak, dönüşte bir bölümde hakemlerin uyarılarına rağmen halen 21K parkurundan çıkmayan 10K sporcuları yoğunluk yarattılar. Neyse ki, çok uzun sürmeden parkur tamamen 10K’lardan ayrıldı.

Kit dağıtımı, fuar alanı deneyimleri geçen senelerdeki gibi sorunsuz halledildi. Ancak, emanet çanta teslimi gerçekten çok ama çok kötüydü. Çantaları yere numaralara göre dizilmişti ancak emanet alanının küçüklüğü, düzensizliği ve yeterli görevli/gönüllü olmayışından dolayı ortalık karıştı. Yüzlerce kişi aynı anda teslim almaya geldiği için de görevliler yetersiz kaldı ve insanlar tel bariyerleri aşarak kendi çantalarını aramaya çalıştılar ve tartışmalar ortaya çıktı. Bir çok çantanın üzerindeki etiket de bu karmaşada koptu. Şans eseri çantama ulaşabildim.

Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından biri olan bu yarışa yakışmıyor. İki sene önce katıldığım organizasyonda da benzer durum vardı hiç bir gelişme kaydedilmemiş. Emanet çanta teslimi, yarışın en temel deneyimlerinden biri. Mutlaka çok fazla teslim standları oluşturulmalı ve daha çok kişi o alanda görevlendirilmeli.

4 Beğeni

Ben programda ve paylaşımlarda makarna partisini görmemiştim. Yapıldıysa güzel olmuş :+1: Yani şöyle aslında ben kit alımını Cuma yaptım. Tüm organizasyon Cumartesi için yapılmış gibi görünüyor. Cuma gelip kit alanların günahı nedir :(. Kiti almışken tekrar o kadar trafik çekip, yol yapıp Terra City ye gitmek istememiştim :slight_smile: Ama daha önceki yıllar gibi Cumartesi gelip Pazar dönüş yapsaydım hepsini görmüş olurdum :v:

2 Beğeni

İlk maratonumu koşmak için bu sene bende start çizgisine geldim. Kit dağıtımını çok başarılı buldum. Çanta ve içeriği ile ilgili beklentimi yüksek tutmamıştım o sebeple hayal kırıklığına da uğramadım. Parkur içindeki Dj performansları ve müzik yayınlarını biraz fazla buldum. Koşarken sürekli festival havasındaymış gibi hissetmeyi sevmiyorum. Yıllardır aynı parkurda yapılan organizasyona halkın tepkisinin hala ilk yıllarıymış gibi olması da üzücü. 30. Km den sonra halkın yoğun olduğu bölgeye ulaşıyorsunuz ve parkura giren çıkan, karşıdan kontrolsüzce gelen martı kullanıcıları, koşanları sözleriyle taciz eden esnaf… yinede katılımın yoğunluğu ile güzel bir atmosfer oldu. Emeği geçen herkese teşekkürler.

3 Beğeni

2020’deki edisyonda, fotograf ve garmin kayitlari ile bazi kosucularin derecelerinin hatali olabilecegini yazismistim organizasyon ekibiyle…Start’tan 00.00’da cikmis gibi gorunen, donus noktasinda suresi olmayan fakat finish sureleri gecerli sayilan kosucular vardi…Fakat organizasyon ekibinden “kontrollerimizi yaptik anormal bir durum yok” cevabina ilave olarak “gelecek senelerde iyilestirmeler yapacagiz” cumlesini duymustum…2021 pandemiye kurban gitti diyelim…Bu sene katilma sansim olmadi fakat YM icin yine sadece donus noktasinda sure alinmis…Git-Gel yapilan, sehir icinde gecen bir parkurda, yari maraton mesafesinde sadece 1 tane zaman alinmasi, kotu niyetli kosucular icin bulunmaz bir firsat…Turkiye’de yaristigim en iyi organizasyon diyebilecegim organizasyonda boyle bir eksikligi ben kabul edemiyorum, hele bir de uluslararasi bir yaris iken…yurtdisinda kostugum bir yarisin split bilgilerini vereyim (git-gel olmayan bir parkur olmasina ragmen, sehir icinde) ne demek istedigimi daha iyi anlatacaktir;

10K icin; 2k-4k-6k-8k split’leri, 16k icin; 3k-6k-9k-12k-15k splitleri…ve iki splitte sure alinmamasi diskalifikasyona sebep oluyor…

cogumuz bu sporu kendimizle yarismak icin yapiyoruz, fakat farkli oncelikleri olanlarin suistimal edemeyecegi bir sistem kurmak da organizatorlerin sorumlulugu diye dusunuyorum…

emek harcayip kosan herkese tebriklerimi sunarim…

5 Beğeni

Bu sene 3. Koşuşum koşmak için hava süperdi yağmur olayı mükemmel oldu kesildi sadece tek kızdığım olay lay lay lomcu grubun en öne gecip yürümeye başlayım hedefi olan insanları engellemesi oluyor 1.26.40 koşarak hedefiö tutmasada iyi bir başlangıç sayılır

2 Beğeni

Evet, bahsettiğiniz konu epey yordu en başta. Hayır madem lay lay lom kosacaklar en önde ne var onu anlamıyorum.
Derecenin bize göre epey iyi. Tebrikler :clap::clap:

2 Beğeni