15 yaşında (1999 doğumlu) kızımı antalyada 10 km koşması için ikna ettim. Ancak bugün kayıt yaptırmaya kalktığımda 1977’den sonra doğanları kayıt etmedikleri isterse numarasız koşabileceği cevabını aldım. Bu normal mi? Hep böyle miydi? Yapılacak bir şey var mı?
Antalya Maraton için 1996 ve öncesi doğumlu olmak, yarı maraton ve 10km yarışı içinse 1998 ve öncesi doğumlu olmak sınırı var.
Avrasya’da maraton için 18 yaş, 10km ve 15km için 16 yaş sınırı var.
Bu tip organizasyonlarda yaş sınırını hep koyuyorlar.
sebebini tam bilmiyorum ama bu hep böyleydi.
Ben bunu gelişimin etkilenmemesi ve zarar görmemesi için bu sınırın yapıldığını duymuştum. Mesela bir genç 16 yaşından önce antrenmanlarda ve yarışlarda 8 km’in üzerinde koşturulmuyor. Bir kulüpte çalışan hoca arkadaşım da buna benzer bir açıklama yapmıştı.
@caner 'in veya forumdaki diğer yarış organizasyonu yapan arkadaşların bu konuda bilgisi/görüşü olabilir.
Bu konuda Türkiye’deki genel eğilim risk ve sorumluluk almamak üzerine. Elbette bazı fizyolojik bulgulara dayanıyordur, ancak 15 yaş için 10km koşmak dünyada çok yaygınken, ülkemizde zor. Biz de temkinli başladık, şuan daha esneğiz. çocuğu düzenli koşanlar özel mesajla ulaştığı zaman konuşup alıyoruz.
Son İstanbul maratonunda 16 yaşındaki kızım ve 8 yaşındaki oğlum 10 k yı1:34:54 ile koş-yürü temposuyla tamamladı.
8 yaşındaki oğlum çok istediği için kendisini kıramadık,iyi mi yaptık kötü mü hala karar veremedim.
Iyi yapmissin,hic düsünmeye gerek yok o tempoda zaten problem degil cocouklarin dogusdan dayanikliligi var zaten. O yasta tanidigim cocuklarin bazilari o mesafeyi
40-50 dk kosuyorlar.eger meraki varsa baslasin atletizme.böyle yetenekli cocuklara ihtiyacimiz cok…
Bu konu Hindistan’ın en tartışmalı konularından biri ; http://www.youtube.com/watch?v=6qKV57l-0tU
Hepimiz çocuğumuzun ilerde elit bir sporcu olmasını , olimpiyatlarda yarışmasını , kolejlerden sporcu bursu kazanmasını isteriz.Ama bence oksijen kullanma yeteneğinin ve kas yüzdesinin çok düşük olduğu en az 12 yaşına kadar anaerobik çalışmalar yerine çekme ve itmenin dengede olduğu aerobik çalışmalara ağırlık verilmeli.Bunun en ideali de yüzme bence.
Videoyu henüz izleyemedim ama 10K koşmayı anaerobik olarak tanımlaman doğru mu acaba? Bu biraz da hangi tempoyla koşulduğuna bağlı tabii. Çocuklarla sağlıklı koşmanın kross-fit içermesi daha önemli elbette.
Çocukların oksijen kullanma kapasitesinin düşük olması nedeniyle 10k dahi anaerobik sınıfına giriyor bence.Belki çocuklar tempolarını daha uzun süre devam ettirebiliyor ama dinlenme sürelerinde bariz fark ortaya çıkıyor.