Runatolia'da hayatını kaybetti: Zeynel Murat Batur

Haberi yeni gördüm, çok üzüldüm. Kendisini tanımadım, ama haberde yarışa daha önceki senelerde de katıldığı yazıyor. Böyle bir durumda ne diyeceğimi bilemiyorum. Fakat belki kendisini tanıyanların veya yarışta onunla beraber koşmuş olanların söyleyebileceği birşeyler vardır. Merak ettim sadece. Başımız sağolsun.

Çok üzücü haber, kalp krizinden başka birley aklıma gelmiyor.

Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.
Bir belgeselde maratoncular neden ölüyor konusunu işlemişler.3 ana sebeb olduğundan bahsettiler.Kalp krizi, su zehirlenmesi ve sıcak çarpmasına bağlı beyin kanamasından bahsettiler.

Kalp Krizi ne yazıkki.

Ben de maraton alanında duymadım.Havaalanına gelince duydum ve çok üzüldüm.Allah rahmet eylesin.Ailesine ve sevenlerine sabırlar versin

Peki koşu veya herhangi bir performans sporsunda, kalp krizi sebebi genetik midir yoksa başka antrenman yada vb. sorunlardan mı kaynaklıdır? Bilindiği gibi sahada kriz geçirip hayatını kaybeden futbolcular da var.

Başımız sağolsun. Genç bir sporcu belki de kendi hedef süresine tam da ulaşmak üzereyken beklenmedik bir hadise…
Bu olaydan bazı dersler çıkarmalıyız. Sport assessment, yani spora başlamadan önce ve başladıktan sonra düzenli kontrol önemli bir sigorta. Ailesinde erken yaşta (35y altı) ani kalp ölümü olan kişiler, veya kalp hastalıkları açısından yoğun bir aile öyküsüne sahip kişiler risk altında. Tanı konulmuş genetik kalp hastalığı ailesinde veya kendisinde olanlar, kardiak anomali ile doğanlar risk altında. Bu gruba sedanter bir yaşam tarzı sonrası yeni yeni koşuya/spora başlamış orta yaş kesimi de katıyorum kendimce, zamanla performansları geliştikçe nabızlarını zorlayabilip üst düzey efor seviyesinde antreman yapabiliyorlar.
Kalp rahatsızlıkları bildiğimiz klasik koroner arter tıkanıklığının aksine, ani ritm bozuklukları ile başlayan kalp durması ve ölümcül ritmler şeklinde sporcularda daha sık gözleniyor.
Bir fizik muayne, sonrasında ekg, belki bir ekokardiyografi, mümkünse bir efor testi…
Bazı rahatsızlıklar çok sinsi bir şekilde herşeye rağmen ortaya çıksa da en azından bunlarla bir kısmı saptanabilir ve önlenebilir.
Sağlıklı antremanlar dileğiyle.

3 Beğeni

Peki bu tür ekg, efor, kardiyografi vs. testleri nerede yaptırabiliyoruz? Normal devlet hastanelerinde yapılır mı, yapılsa da yaptırılır mı? Fakülte hastaneleri veya özel hastaneler ne durumda?

Başımız sağolsun bu arada.

Devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde bu amaçla kardiyoloji poliklinik randevusu alınarak başvurulabilir. Başvurulan hastanenin yoğunluğu ve imkanları doğrultusunda ve sizin risk faktörleriniz doğrultusunda inceleme yapılacaktır. Özeller konusunda genel bir yorum yapmam imkansız tabii.

1 Beğeni

Gerçekten çok üzücü bir durum. Olayı ilk duyduğumda büyük ölçüde organizasyonun hatalı olduğunu düşündüm. Bu sene yarışın son etabı maalesef bir parkın içinden geçince koşucular sıkıntılı anlar yaşadı. Parka gelen insanlar, yürüyen 10K katılımcıları ve daralan yolu düşününce acaba o hızla koşarken aniden durmak zorunda mı kaldı ya da ayağı takıldı düştü mü gibi sorular aklıma geldi.

Mekanı cennet olsun, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dilerim. Sınırlara yaklaşmanın bazı ciddi riskleri var ve birçok şey kontrolümüz (ve tetkik sınırlarının) dışında. Bu üzücü olayın bana hatırlattığı bu oldu.

2 Beğeni