Robotlarla İnsanların Yarışı

Bakalım nasıl olacak

Detayları şurada değinilmiş.

Kısa çeviri:
Robotların boyu 0,5 m ile 2 m arasında olmalı ve kalça ekleminden ayak tabanına kadar maksimum uzanma mesafesi en az 0,45 m olmalıdır.

1 Beğeni

Bu koşunun ayrı başlığı olsaydı iyi olurdu. İnsanımsı robotlar yarı maraton koşuyor. Parçalanan robotları görürüz ama teknoloji böyle ilerliyor. Hatalar eksikler görülüyor ürün revize ediliyor.

3 Beğeni

batarya ömrü, hiz vs merak etmiyorum. ayak parmakları ve aṣil tendonunu mekanik bir ayakta nasıl başardılar acaba

1 Beğeni

Tendonlarin görevi kaslar ile kemikler arası bağlantıyı sağlamak, bu bağlantı ile kaslarda oluşan kasilmayi kemiklere ileterek, eklemlerin hareket etmesini sağlamaktır. Biyomekanik böyle çalışıyor diyoruz.

Makine mekaniğinde, eklem yerinde genelde servo veya step motorlara bağlı dişliler bulunur. Hareketi motorlar sağlar. Stabiliteyi ise ya direkt motorun kendisi veya motoru -dolayisi ile dişliyi- sabit tutan elektromanyetik fren sistemi sağlar. Eklemler için dişli sistem en pratik çözümdür.

Ama insanımsı robotu tasarlarken, tendon yapısına sadık kalinmak istenirse, tam eklem noktasındaki bir makara uzerinde bulunan bir teli sararak, germe veya gevşetme ile de eklem hareketi sağlanabilir… ki görunenlerin çoğu bu şekilde.

Konu insanı taklit eden bir robot değil de endüstriyel bir robot olunca da (örneğin xyz eksenlerinde bağımsız çalışan bir üretim makinası) lineer motorlar veya yine servo/step motorlara bağlı burgulu bir mil ile tahrik edilen lineer yataklar üzerinde hareket sağlanıyor.

Bence de konu ayrı bir başlığı hak ediyor.

4 Beğeni

İlerleyen zamanlarda 100 metre,bayrak yarışı ve engelli (hurdles) hatta triatlon.
Yarışdan önce WD 40 ve yarış süresince power bank kullanan robotlar diskalifiye olur mu :grinning:

5 Beğeni

4 ayaklı tartışmasını buraya da ekleyebilirim :slight_smile:

b2-e1728308469862

Bu arkadaş 6 metre/saniye (yaklaşık 21.6 km/s) hız yapabiliyor.

Dolayısıyla maratonu 2 saatin altında bitirebilir.

Bataryası 5 saat.

120 kilo yük taşıyabiliyor ancak o zaman hızı ve batarya süresi düşüyor.

Bunun ayrıca tekerlekli modeli varmış, o 40km hız yapabiliyor. Ancak onda tekerlek var diskalifiye olur.

2 ayaklı Cassie ise, ( ancak belden yukarısı yok insansı değil) 100m Guinness rekoruna sahip 24.73 saniye.

Cassie’yi izledim biraz yalpalıyor, şeridinde kalamıyor.

Bunlar, zamanla engelli veya yaşlı insanlar için inanılmaz gelişmeler olabileceğini aklıma getirdi.

Akülü araba yerine 2-4 ayaklı bir robotla hayatlarına devam edebilirler.

3 Beğeni

Bunda ayak ve bileği yok. Kalça ve diz eklemleri diyebileceğimiz noktalar var. Bu iki eklem ile hareket ediyordur ama tekerlekli modelini hayal edemedim. Onda da ‘adımlama’ var mı acaba? Adimlama ile ilerlemiyorsa ‘araba’ diyebiliriz sanırım. Öyleyse kesin diskalifiye.

4 ayakta denge daha rahat sağlanıyor olmalı. 2 ayakta denge için bileğe ve Fibula kemiğine daha çok iş düşüyor olmalı. Cassie’nin ayrı bir eklem üzerinde hareket edebilen bir ayağı görünüyor.

IMG_20250213_123759

Ama insanı simule etmekten biraz uzak şimdilik, insandaki gibi ayak bileğinde kısıtlı da olsa her yöne hareket kabiliyetinden uzak ve bir de fibula kemiğinin işlevi eksik görünüyor. Onlar da tamamlanırsa 4 ayakliyla kapisirlar :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Karbon plakalı ayakkabılardan sonraki yenilik robotic running suit
dilediğiniz pace dilediğiniz mesafe , üstelik strava uyumlu :smile:
Kısa sure sonra bu tür hybrid yarışlar olabilir

2 Beğeni

Aslinda bu ters diz gibi gorunen eklemi topugu/asili. Yani ayagi var ve cok uzun. O siyah silindir sey ayagi, uctaki ucgen ise parmaklari gibi dusunulebilir. Dizi de aslinda kalca gibi gorunen yer. Kalcasina cok yakin. Bircok hayvanda da boyle. Bircok hayvanin dizi vucudunun icindedir. Topuk ve asil ters diz gibi gorunur.

2 Beğeni

Aklım karıştı biraz. Ben ‘ayak ve bileği yok’ ifadelerini 4 ayaklı için söylemiştim. Siyah silindir ve üçgen yapı 2 ayaklı da var. Bu kısmı tam anlayamadım.

Ama 4 ayaklı (örneğin at) hayvanın yapısını yanlış bildiğimi anladım. Resimde üzerine yazdığım yerler doğru mu Mert hocam. Eğer doğruysa önceden yanlış biliyor muşum. Daha doğrusu dikkat etmemiştim.

Yani atlar veya köpekler, bizim gibi ayaklarının alti ile değil, parmakları üzerinde mi duruyorlar. Bir nevi bizim parmaklarımızın üzerinde yükselmemiz gibi (balerinler gibi değil ama, biz sıradan insanlar gibi :blush:)

3 Beğeni

Evet dogru. :+1: Bu toynaklı hayvanlar aslında parmak uclarinda yuruyor kosuyor. Cift toynaklilar bizim orta ve yuzuk parmagi dedigimiz parmaklar ve tirnaklari.

3 Beğeni