Pratik ve ekonomik tabanlık

Merhabalar.

Koşu ayakkabılarının tabanına epey bir zamandır tabanlık araştırıyorum ve deneyimlerim oluyor. Bu konuda uzmanlaşmış elbette bir iki firma var ülkemizde. Hizmetlerinin karşılığı ve haklı olarak da belli bir ekonomik seviyenin üzerine hitap etmekteler.
Decathlon’un ürünlerinden orta seviyeli bir tabanlığı kullandım ama daha 3. km.'de ayaklarımı çok rahatsız ettiği için çıkartmak zorunda kaldım. Mecburen günlük ayakkabılarımda ya da yürüyüş yaparken kullanıyorum.
Belki gereksiz ve hatta saçma gelebililir ama ilginç ve basit bir deneyimimi paylaşmak istiyorum; hani tek kullanımlık otel terlikleri vardır. Koşu ayakkabısının orjinal tabanlığını çıkartıp kalemle işaretledim ve tabanları makasla keserek orjinal tabanlıkların altına yerleştirdim. Bayağı da işe yaradı:)

Günaşırı 15 km. koşuyorum. İyi marka koşu ayakkabılarımı daha çok resmi yarışlarda kullandığım (hatta onlarda dahi kullanmayı düşünüyorum) için antrenmanlarda orta seviyeli ayakkabılar kullanıyorum. Tartan pistte koşsam dahi bir zaman sonra sıcağın da etkisiyle ayaklarıma rahatsızlık vermeye başlıyor ister istemez. Bu bahsettiğim yöntemle hem ayakkabı numarasını sıkmadan kullanabiliyor hem de bir nebze daha ayak tabanlarımı daha iyi hissetmeye başladım. Küçük su toplamalarının olmadığını, sıcağı daha az hissettiğimi deneyimledim mesela. Hiç yoktan daha iyi gibi sanki.

Koşu tarihi için küçük, ayaklarım için büyük sayılabilecek (Türk işi yastıklama) deneyimimi paylaşmak istedim naçizane :wink:

Sağlıkla kalın…

4 Beğeni

Tabanlık firmalarının, ultramaraton alanlarındaki standlarını uzaktan gözlemlediğimde; herkes bir tuhaf korku ile bakışlarla yaklaşmakta, acaba fiyatını mı sorsak da kaçsak, yok test yaptırıpda mı kaçsak diye hesap kitap yapıp, bazen de iki arkadaş durumu birbirine paslayıp durup en sonunda da, aman boşver diye geçtiğimiz şu mübarek cicili bicili şipşak tabancı ablalar abiler aklıma geldi şimdi :smiley: Mübarek insanlar, şu tabanlıkların fiyatını satış tanıtım sitelerinize, stand alanlarınıza yazsanız da uğraştırmasanız ultra cemaati :smiley:

3 Beğeni

:slight_smile: Hakikaten çok çok pahalı.
Neredeyse orta ölçekli bir antrenman ayakkabısı fiyatına.

1 Beğeni

Hiç sormadım bu ürünlerin fiyatını şahsen ama inceliyorum özelliklerini ve ikna olmuyorum inanın. Saatlerce yürümemin ve koşmamın sonucunda ayak tabanlarımın, parmaklarımın verdiği tepkilere göre bir sonraki aksiyonumda teknik güncellemeler yapıyorum. Burada çözümlerini yazan ustalarımın taktik ve malzemelerini deniyorum. Küçük jel bantlar keşfettim mesela, su toplaması riski olan noktalarını onlarla destekleyip deniyorum. Sırt çantamda da her türlü yedek malzeme var her zaman. Benim başıma birşey gelmese de yoldaki başka bir insana bir faydası olur diye. Zaten kullandığım trail ayakkabılar yaklaşık 800-1000 TL arasında. Tabanlık yerine yedek yeni bir ayakkabıyı ayakkabı dolabımda görmek tercihimdir. :smiley:

2 Beğeni

Rakamsal bir ifade vermem gerekirse 600 yüz lirayı geçen bir fiyat almıştım. Evet, neredeyse bir antrenman ayakkabısı fiyatı. Değer mi? Herkesin bütçesine ve maliyet-fayda görüşüne bağlı tabi.

2 Beğeni

tabanlığı su toplaması vb problemler için alacaksanız zaten gerek yok bu maliyete katlanmaya. Ama ayağınızda düz taban, çukur taban, palantar fasciitis vb bir problem varsa pratik ve ekonomik bir tabanlık gereken faydayı sağlayamayabilir.

3 Beğeni

Yani… tercih yeni ayakkabıdan yana olacaktır her halükarda. Bizi bu tercihden saptıramıyorlarsa kendileri bilir.

1 Beğeni

Eger ozel saglik sigortaniz varsa bazi policelerde ek saglik ekipmanlari gibi bir madde altinda policeye bagli olarka bazi sartlar olabiliyor. Eger doktordan tabanlik kullanmasi gerekir raporu alirsaniz onunla biraz daha makule gelebiliyor. Ben de yillik 1000 tl’ye kadar %20 bedel odemesiyle alinabiliyordu oradan almistim. Bu sene muhtemelen yine bu sekilde yapacagim. Gerci boyle bile azimsanmayacak bir bedel odemistim. 750 tl’di tabanligin normal fiyati:(((

3 Beğeni