Patika koşucularının / yürüyüşçülerinin yol boyunca karşılaştıkları çöpleri toplamalarına verilen isim “Plogging”. Ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlendiğini biliyorum. Baharın gelmesiyle birlikte araç erişiminin nispeten kolay olduğu patikalar yine çöplerle dolmaya başladı. Hatta araba ulaşımının olmadığı, ancak yürüyerek veya koşarak ulaşılabilecek yerlerde bile bol miktarda çöp olduğunu görüyorum. (Özellikle Belgrad ormanı ve evet çöplerin bir kısmı koşucu izi taşıyor.)
Kırık pencere teorisi diye birşey var. Bir binanın camlarından biri kırıldığında tamir edilmez ise insanlar diğer camları kırmak konusunda daha istekli ve umursamaz oluyorlarmış. Kırılan bir camı tamir etmek binanın harabeye dönüşmesine engel oluyormuş. Bu açıdan insanların yerlerde çöp gördüğünde kolaylıkla ellerindekileri yere atabildiklerini, düzenli temizliğin daha az çöp oluşmasına sebebiyet vereceğini düşünüyor ve bu anlamda çok olumlu buluyorum. (Belki de şiddetle yanılıyorum
Sizler plogging akımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce patikalarımızı kurtarabilir mi?