Ormanlarda görülen işaretler

Merhabalar. Belki bilen vardır diye bir merakımı gidermek istiyorum. İstanbul’da ormanlarda koşarken bazen sık kullanılan yollardan çıktığımda ağaçlara asılı işaretler görüyorum. Kırmızı beyaz olanlardan bahsediyorum. Genelde oldukça da yeni duruyorlar. Geyik parkurunun işaretlemesinden bahsetmiyorum. Belgrad ultra parkuru için de konuşmuyorum, ki Belgrad ultradan sonra işaretler çok titizce toplanıyor. Yani görsem şaşırmam ama parkurda işaret gördüğümü de söyleyemem.

Örneğin Şamlar ormanında işaretli çok uzun bir parkur var. Fatih ormanında herkesin bildiği parkurda 7. Km civarı soldan bir single track giriyor. Ya da Arnavutköyde sahile yakın aynı işaretlemeleri görüyorum.

Bugüne kadar hep mtb yarışlarına yoruyordum. Fakat dinlenme aşamasında saatlerce araştırdım. Buralarda düzenlenen bir mtb yarışına da rastlamadım. Motorlu sporlar içinse bu işretleme yapılan alanlar çok kısa. Bir bilgisi olan var mıdır?

8 Beğeni

Kırmızı beyaz işaretler doğada yürüyüş yapanlar için doğru patikada olduklarını anlatan işaretlerdir. Dağlardaki babalar (üst üste dizilmiş taşlar) ile aynı görevi yaparlar.

İki Deniz Arası rotasından:

https://cultureroutesinturkey.com bu sitede logo olarak da bu işaretin kullanıldığını görebilirsiniz.

örneğin: https://www.instagram.com/p/DQujeQYDPw1/?img_index=1

5 Beğeni

Yok ya bunu demiyorum abi. Var ya plastik şeritler dallara asılan yarışlarda da gördüğümüz. Ya da uzun girmemek için yolu kapatmak üzere gerilenn yarışta kullandığımız. Onu diyorum.

3 Beğeni

Uyarı işaretlerinde renklerin (kırmızı, mavi, sarı, yeşil, beyaz) ve uyarı levhalarının şekillerinin (üçgen, dikdörtgen, daire) anlamı vardır. Renklerin levha zemininde ya da yazı, sembol veya işaretlerde kullanılma şekline göre anlamlar değişir. Kırmızı genelde tehlike, ikaz, yasak ya da yangınla ilgilidir. Beyaz renk levha zemininde kullanıldığında bilgilendirme amaçlıdır.
Ormanda ne amaçla olabilir bilemiyorum. Belki sadece ağaçla ilgilidir. Enfekte olan bir ağaç tedavi edilmek ya da kesilmek üzere işaretlenmiş olabilir. Ya da ormanlık alan başlangıcı olabilir.

5 Beğeni

Bazen ısız yerlerde hayvan sesleriyle,tabiat anayla baş başa kaldığım kamplarımda dallara kurdele asar yollara da bir belirteç bırakırım
Buyrun Eskilerden bir örnek

5 Beğeni

Konuya cevap olabilir ama @ggg malesef senin sorunun cevabı değil.

İşaretlerin kullanımının hoş bir anlatımına rastladım. Bu kadar detaylı bilmiyordum. Neden kırmızı-beyaz mesela? Cevabı bu paylaşımda var.

6 Beğeni

Benim denk geldiğim, bazı bisikletliler bu işaretleri kullanıyor, sıklıkla değiller, sanki unutulmuş gibi duruyor. Bazen de ek yönlendirmelere denk geliyorum, şeffaf poşet içinde yönlendirme yazıları, etkinlik bitince sonra da kaldırıyorlar. Ormanı sadece biz koşucular kullanmıyoruz. :wink:

3 Beğeni