Omuz Sıkışması Sendromu

Merhaba,

Bir süredir omuz sakatlığı yaşıyorum da bunu yaşayan ve/veya tedavi olup iyileşenler var mı diye sormak istedim. Belki süreçten bahsedebilir, nasıl iyileştiği konusunda yol gösterebilir ve tavsiyeler verebilirsiniz. Öncelikle tüm sakatlıkların ve tedavilerin kişiye özel olduğunu ve herkes için farklı olabileceğini biliyorum.

Spor geçmişim çok uzun sayılmaz. Pandemiden yaklaşık bir yıl önce haftada üç gün spor salonunda ağırlık antrenmanları yapmaya başlamıştım. Pandemi döneminde evde de olsa maalesef buna pek devam edemedim. 2022 yazında tekrar spor salonuna kayıt olduktan sonra yine aynı şekilde başladım. 2023 yazında işe koşuya ilgi duymaya başladım. Nike Run Club programları eşliğinde haftada 3 gün koşmaya başlayınca, ağırlık antrenmanlarını da 2 güne indirmiştim.

Tam bu zamanlarda, Ağustos sonu Eylül gibi sol omuzumda hissettiğim ağrı geçmemeye başlayınca özel bir hastanenin ortopedi bölümünden randevu aldım. Sol omzum ve boynumdan MR çekildim. Doktorlar omuz sıkışması sendromu, biceps tendiniti ve boyun düzleşmesi teşhisi koydu. Bir süre üst vücut çalışmamamı ve koşuyu bırakmamı tavsiye ettiler. Hissettiğim ağrı neredeyse hiçbir zaman çok şiddetli olmadı. Doğal olarak ağrıyı özellikle antrenman ve koşu sonrası hissediyordum. Zaman zaman günlük hayatımda aynı şiddette hissetiğim dönemler de oldu ve hala oluyor. Omuz hareketlerini ve esnekliğini etkileyen bir şey değil; omuz donması gibi kilitlenme değil. Tarif etmek zor açıkçası.

Ortopedist inflamuatar hap ve jel verdi ve bir sonraki ay belli bir iyileşme olmazsa tekrar gelmemi istedi. İyileşme söz konusu olmayınca bu sefer iğne tavsiye etti. Kortizon değildi. Şu an adını unuttum ama evde bir yerlerde ismi olsa gerek. Başka bir doktor görüşü almak için ayrı bir hastaneye de gittim. Aynı şekilde 2-3 ay boyunca inflamatuar haplar verip gönderdiler. Sonrasında farklı bir marka ama benzer bir iğne verdi (kolajen karışımlı, sulandırmak gibi bir fayda için sanırım). Bu sefer yaptırdım. Daha sonraki ay yine aynı iğneden yaptırdım. Aynı dönemde 15 gün fizik tedavi gördüm. Daha sonra ortopedist yeşil reçeteli, bağımlılık riski olan güçlü bir ilaç verdi fakat ben de artık açıkçası süreçten bunaldığım için kullanmadım.

Tüm bu sürece kadar doktorların verdiği omuz, rotator kılıf egzersizleri dışında sadece alt vücut çalışıyor, ara ara hafif tempo kısa koşular yapıyor ve kondisyon için en çok da spor salonunda bisiklet sürüyordum. Sonraki 2 ay sporu tamamen bıraktım. Artık her şeyi denediğim için sıkılmış ve umudum iyice kırılmıştı. Bir de böyle deneyeyim dedim. :slight_smile:

Sonrasında başka bir ortopediste göründüm ve ameliyatlık bir durum olmadığını ve rotator kılıf egzersizleri yaparak o bölgeyi kuvvetlendirmenin şimdilik en iyi seçenek olduğunu söyledi. Özel bir fizyoterapi merkezine giderek 5 seanslık medikal terapi aldım ve egzersiz programı çıkarıldı. Koşmamın bir problem olmayacağını söylediği için koşuya tekrar başladım. Fizyoterapistim ayda bir medikal egzersiz randusu alın, durumunuza bakar ve gerekirse yeni egzersizler veririz dedi.

Teşhisin üstünden tam 10 ay geçti. Lakin omzum maalesef hemen hemen aynı durumda. Fizyoterapistin tavsiyesini dinleyip devam edeceğim, umarım iyileşme sürecine girer. Sonrasında ne olacak bakalım.

Kusura bakmayın, çok uzun olduğunun farkındayım, kısaltmaya çalıştım ama süreç uzun olunca ancak bu kadar oldu. Benzer bir sakatlık yaşayanlar ya da tavsiyesi olanlar varsa dinlemek isterim.

İyi günler.

1 Beğeni

sol omuz üzerinde uyuma alışkanlığıyla ve ağır bench preslere girerek omuzum yıllar geçerek ağrımaya başladı ,bazen sol kolumu kaldıramaz hatta araba kapısını açamaz oldum,son üç aydır direnç bandlarıyla egzersizler yapıyorum , ağrılar geçti mobilite arttı , direnç bantlarını üst kola takıp açma kapama daha sonra alt kola takıp açma kapama egzersizilerini tavsiye ederim

1 Beğeni

Merhaba, geçmiş olsun. Ben de fizyoterapistimin verdiği egzersizleri epey bir süredir yapıyorum, tam olarak geçmedi fakat biraz iyileşme var gibi. Biraz yavaş ilerliyor malum, ki böyle olacağı söylenmişti. Sizinki tabii benimkinden daha kötüymüş fakat ağrılarınızın geçtiğine sevindim.

2 Beğeni

merhaba
sizede geçmiş olsun
sopa ile yapılan ve duvarda yapılan egzersizler bana fayda etmedi,direnç bantlarıyla yapılan egzersizleri nedense hep gereksiz bulurdum,ağrılar geçti hafiften hacim bile aldım

https://www.youtube.com/shorts/1cjUbSk37YQ?feature=share
https://www.youtube.com/shorts/8RJLYUH0akM?feature=share
https://youtu.be/VpiQKz-PUxU
https://www.youtube.com/shorts/oaMtP4QvY3k?feature=share

2 Beğeni

Sağ olun vermiş olduğunuz linkler için. Benzerlerini yaptım, yapıyorum. Çok üzerinde durmadıklarım da var, bir bakacağım iyice, eyvallah.

2 Beğeni

Mart Ayında benzeri başıma geldi.
Koşuya devam, Ağırlık yüklemelerine bir süre ara vermiştim.
Sonra baktım ki Ağrı kafasına göre gelip gidiyor. Neden bunu diyorum.
Ağrı, koşu ve bisiklet sırasında ve sonrasında hiç gelmedi gibi bir şey, soğuk havalara dikkat ettim. Acaba tetikliyor mu diye, bir kaç kere oldu sanırım. Sonrasında ağırlık yüklemesine kademeli başladım. Baktım önceki dönem ile aynı bende pek aldırış etmeden saldım.(devam)
Hatta normal rutinime yakın dönemde 1,5 ay omuz ağırlıklı antreman uyguladım. Tetikleyecek mi diye baktım aynı tamamen saldım.
Hastane sevgisi olmayan insanım…
Yer olarak, kol ile omuz başlangıcının omuz tarafının 2-3cm içerisinde…

2 Beğeni