Nasıl bir beslenme tarzı uygulamalıyım?

Herkese iyi günler. 18 yaşındayım, 192 boyunda ve 140 kiloyum. Son 4-5 yıldır kilo alıp verme dönemim çok çalkantılı geçti. Ara ara ideal kiloma düştüm fakat sonradan tekrar kilo almaya başladım. İlk kilo aldığım dönem koronavirüs zamanında eve kapandığımızda olmuştu. Orada aldığım kiloları geçen yıl vererek 105 civarlarına kadar düşmüştüm fakat son 1 yılda stres ve motivasyon düşüklüğünün getirisiyle abur cubur tarzı şeylere sararak çok hızlı bir şekilde kilo aldım. Şu an 140 kilo civarlarındayım ve hayatımdaki en yüksek kilomu görmüş oldum. Buna bir dur deyip yaşantımı düzeltmeye karar verdim. 1 hafta önce arkadaş tavsiyesi ile kick box’a başladım. Hem savunma öğrenirken hem de onun yanında oradaki hocam koşu, eliptik bisiklet, şınav, mekik, squat, dumbell ve daha bir çok şeyi de ayrıyeten yaptırıyor. Bunun dışında bir de yeme bozukluğumu düzeltmek istiyorum. Bunun için de kendime hızlı kilo vermeyi sağlayacak ama sağlıksız olmayan bir yöntem arıyorum. İnternette “intermetting fasting” diyetini görmüştüm. Yağ yakımının hızlı olmasını istediğim için bunu uygulamayı düşünüyorum. Spor yaptığım saatler ortalama 17.00 ile 19.00 arasında oluyor, uyanış saatim ise genelde 06.00-07.00 civarında olur. Genelde spordan 1-2 saat önce bir şey yemeyi kesiyorum çünkü şişkinlik yapabiliyor. Intermetting fasting türünü 18-6 veya 20-4 yapmayı düşünmüştüm fakat araya spor girdiği için zaten 2 saat boş geçmiş oluyor bunun için karar veremedim. Yeme saatlerini nasıl yapmamı önerirsiniz? Onun dışında internette gördüğüm kadarıyla yağ yakıcı veya ödem attırıcı içecek gibi tarifler oluyor. Bunlar gerçekten işe yarıyor mu denemekte fayda var mıdır?

1 Beğeni

yakın zamanda 30 kg vermiş (10’u maalesef son bir yılda geri geldi) biri olarak özel bir sağlık problemi yoksa açlıktan kimsenin ölmediğini rahatlıkla söyleyebilirim. İlk 2-3 gün sancılı geçtikten sonra gayet rahat IF’e de alışırsınız yine tamamen oruçlu olarak bile spor yapanlar olduğunu düşünürsek aç karnına spor yapmanız da büyük bir problem olmayacaktır. Depoların boşalması kişiye göre değişse de ne kadar uzun o kadar iyi olarak düşünerek 20-4 yapabilecekseniz tercihiniz olsun. Kolay gelsin

3 Beğeni

oncelikle profesyonel bir yardim almaniz gerektigini dusunuyorum. beslenme diyet konulari kisiden kisiye degisir ve kimine uyan kimine uymaz. spor icin pro yardim almissaniz beslenme icinde bunu yapmaniz uygun olur.

spor konusunda zor bir branş secmissiniz. sakatlanma riski ve dolayisiyla hareketinizin kisitlanma riski olan bir spor gibi duruyor. ama sizi motive ediyor disipline ediyorsa ve biri size bilincli yardim ediyorsa bu risk belki alinabilir. yine de kendinizi sakatlamaktan kacinin cunku sizin hareket etmeniz onemli. sporda ilk kural, sakatlanma :stuck_out_tongue_winking_eye::blush:

aralikli oruc konusunda kesinlikle haddim olmayarak sadece kendi tecrubem ile birkac cumle yazacagim. aksam yemeginde bol protein minimum karbonhidrat ile yaptiktan sonra (saat benim icin degisiyor) sadece su ve sekersiz kahve vs. sabah kahvaltisi yok. oglen yemegi ekmek yok tatli kola paket gida vs minimum ama bunun disinda herseyi yiyiyorum, aksama kadar hersey yiyiyorum ama ben atistirmaya falan da aliatirmadim kendimi onun icin yemiyorum,aksam uzeri veya aksam spor oncesinde cok acsam 2-3 saat once biseyler yiyiyorum cerez meyve biskuvi az bisey, cogu zaman yemiyorum. aksam spor sonrasi bol sivi ve aksam yemegi. iste bazen bu yemek aksam 8-9-10 olabiliyor…yani if diyeti illa su saatler arasi olmak zorunda degil, benim hayatima gore uygulamam bu. gayette iyi enerjik hissettigim bir beslenme ama bana gore…size gore olmayabilir. mumkunse bi diyetisyene gidip kan tahlili ile durumunuzu analiz ettirip kendinize gore plan yapmaniz cok daha dogru olacaktir…

gelisiminiz icin attiginiz bu adim icin de tebrik ederim. kendiniz icin girdiginiz bu mucadelede simdiden basarilar. ne yapiyorsaniz yapin duzenli ve disiplinli yapmaniz dilegimle…

3 Beğeni

Teşekkür ederim. Saat 11.00-15.00 arası yemek yiyip 17.00’da spora başlasam uygun mudur?

1 Beğeni

Merhaba yorumunuz için teşekkür ederim. 3 farklı diyetisyene gittim bu süreçte. Genel olarak aynı şeyleri uyguladıkları için fiyat yüzünden gitmemeye karar verdim. Onun dışında son yaptırdığım tahlilde sadece TSH ve ürik asitim olması gerekenden fazla çıkmıştı. Gittiğim spor salonunda aslında hocayla bire bir için ekstra bir ücret ödemedim. Gittiğim yer fazla bilinmeyen bir yer olduğu için pek fazla kişi gelmiyor ama hoca alanında yıllarını vermiş birisi, gerçekten çok iyi. Genelde gittiğim saatlerde ya tek oluyorum ya da benimle birlikte 1-2 kişi daha oluyor. Bu sebeple hoca herkesin başında durup rahatça kontrol edip yol gösterebiliyor. Yeni başladığım için dövüş tarafında fazla ağır bir antrenman yaptırmıyor ve torbada çalıştırmıyor, daha çok kardiyoya öncelik veriyor. Siz bu diyeti uyguladığınızda iyi bir sonuç alabildiniz mi?

1 Beğeni

Çok kişisel bir konu , ben tek öğün öğlen yemek yedim bir süre ve gayet mutluydum ama kimi akşamları kendini oyalamak adına yemeyi tercih ediyor. Arkadaşların da dediği gibi profesyonel yardımın faydası olur ve yine kendinizi aşırı yormadan keyfinize göre de adaptasyonlar yapabilirsiniz.

2 Beğeni

bu durumda spor hocanizin sizinle ilgilenmesi pozitif. x bir bransta disiplene olmaniz bence sizin icin en onemli sey. hem disiplin hem motivasyon icin devam edin.

aralikli oruc işe yaradi ama benim icin yaradi. sizin icin yaramayabilir. kilolu biri degilim, daha fit daha rahat kosmak icin amacim 4-5 kilo vermekti verdim. asil amacim saglikli olmak. ama if ile bu beslenme sekli hayatimin bir parcasi oldu ve eskiye oran ile daha enerjik hissetmemi sagladi.

if icin mumkunse aralik arasi minimjm 14 saat ve uzeri tavsiye ediliyor. ben aksam 8-9, sonra oglen 13 gibi yiyiyorum ve bu sureyi karsiliyorum. if icin nette binlerce fikir gorus var, 3-4 gun tutan var. bir suru varyasyon var. sen kendi hayatina gore 14 saat uzeri planla iste. bol bol su ic. kendine gunluk hedef koy ama suyu bi kerede 1 lt x4 seklinde yapma azar azar.

ekstra olarak zamanin varsa yapabiliyorsan hergun bir yuruyus zamani km belirleyebilirsin. zamanla bu yuruyusler hizli tempoya donusebilir. ilerledikce sure zaman artabilir. sonra cok hafif tempo sallana salana kosuya gecebilirsin tabi birkac ayda ve sakatlanmazsan.

ne yapiyorsan yap, bi plan yap ve surekli uygula…

3 Beğeni

1-) hızlı kilo vermeyi amacından çıkar
2-) Spor hayatının bir parçası olmasını kabullen
3-) Bunun bir süreç olduğunu bir iki haftada değil en kısa 6 ay normal süreç 1 yıl olduğunu psikolojinde kabullen
4-) KİLO VERMEK İÇİN YENECEK İÇECEK ŞEYLER ARAMA ÖNCE MEVCUT YEDİKLERİNİ AZALT

aşırı yorucu yüksek nabızlı antrenmanlarını hafta bir gün yap ve antrenman sonralarında yemek değil kuryemiş yoğurt yulaf lor peynirli kepek ekmeği gibi şeylerle atlat

yukarıda yazdıklarımı benimse ve yakılan kalori alınan kaloriden yüksek olduğu sürece kilo vereceksin

4 Beğeni

Çoğumuzun bilip uygulamadığımız, uygulayıp devam edemediğimiz şeyler;

Çöp (abur cubur) kesmek,
Sabretmek,
Sağlıklı beslenme düzenini hayat şekli haline getirmek,
Gece yemelerini kesmek,
Yavaş yavaş hareket katmak,
Tempo yürüyüş değil sakin yürüyüş de iyidir,
Tekrar 105kg’a düşeceğine inanmak ama hedef kiloyu yakına koymak (138-134-129-125-121 kg’lara inmek 115kg’ı direk hedeflemekten iyi),
Dilediğin kiloya gelince buraya yazmak (istersen),
Aralıklı oruç olmuyorsa da -ki bu kiloda enerji ihtiyacı fazla olur, dikkatli beslenme de kilo vermene yardımcı olur (ilk başta daha hızlı hafiflenir)

Yolunda gelsin, sağlıcakla kal.

3 Beğeni

Teşekkür ediyorum cevabınız için. Kendime uygun bit şekilde bu düzeni hayatıma oturtmayı deneyeceğim.

1 Beğeni

Teşekkür ederim cevabınız için. Sporu hep bir bahane bulup tam düzene oturtamamıştım. Bundan sonra düzenli bir şekilde hayatımda olacak umarım.

1 Beğeni

Umarım aylar sonrasında başarılı olurum ve neler yaptığımla alakalı bir yazı yazarım. Teşekkür ediyorum cevabınız için.

1 Beğeni

ya neden aylar sonra yaziyorsun kardes. sen hep yaz :blush: yaptigini ettigini hergun yaz buraya. canin sikildikca gel yaz. yasin genc ne guzel bir motivasyon yakalamissin uzaklasma buralardan. belki yaptiklarin baska birine de motivasyon olacak, belki seninle yapip ayak uydurmaya calisacak, bilemezsin…

5 Beğeni

Haklısınız. Umarım önce kendime daha sonra da başkalarına fayda sağlayabilirim.

1 Beğeni

@atahan nasıl rahat hisseder, dilersen her gün yaz, dilersen hiç yazma.Asıl olan rahat hissetmen.
(Günde 5 kere tartılan biri olarak, kilo konusunu çok konuşup takıntı durumuna getirdiğim anlar da oldu.Bu da zihni yorduğunu gördüm)

Unutmadan 192cm boy için 105kg iken çok daha rahat, (120kg olduğunda daha iyi) hissedeceksin.Sonra sabitleme dönemi.Kolay gelsin.

3 Beğeni