Nabız ve Pace ilişkisi

Öncelikle bu güzel ve faydalı forumun yeni bir üyesi olarak herkesi selamlarım. Burada yer alan deneyimli sporcuların bilgilerinden faydalanıyorum ve daha da öğrenebileceğim çok şey olduğunu biliyorum.

Öncelikle “nabız” meselesinin farklı başlıklarda konuşulduğunu biliyorum. Hepsini okudum. Fakat son zamanlarda nabız konusuyla ilgili bende -belki de gereksiz- bir endişe oluştu ve bu sebeple sizlerin bilgi ve deneyimlerinden faydalanıp, nabız ve pace değerlerini karşılaştırmak, kişisel bilgilerimi verip görüşlerinizi almak istedim.

Ben 36 yaşında ve 186 boyunda, 90 kiloyum. 2016 Mayıs ayından beri koşuyorum. Aslında daha önce de koştum fakat bilinçsizce ve programsız bir şekilde. Öyle ki ayakkabılarım bile koşmaya pek uygun değilmiş :slight_smile:

Şu an geldiğim noktada asfalt yolda 6 km’lik bir koşuyu 5.30 gibi ortalama bir pace ile koşuyorum. 10 kilometreyi ise 6.00 pace ile bitiriyorum. Fakat hadi 6 km çok değil ama 10 km sonunda bir yorgunluk hissi yaşadığım oluyordu.

Bu konularda okudukça, kalp sağlığımı riske atmak istemedim ve bir polar m430 alarak kalp ritmi takip etmeye başladım. Ayrıca bir kardiyoloji doktoruna göründüm.

Doktor bana bir problem olmadığını, ilk dinlediğinde kalbimin biraz hızlı attığını fakat nefesimi düzene sokunca yavaşladığını söyledi. Efor testine sokup tansiyonla ilgili bir problemim de olmadığını, eğer olsaydı öncelikle bunları halledip sonra spora devam et diyeceğini fakat tansiyonumun iyi olduğunu söyledi. Sadece “henüz kondüsyon tutmadığımı”, kalp ritminin bununla ilgili olduğunu belirtti.

Dediğim gibi ben de kalp ritmini takip etmeye başladım. Gün ortasında dinlenirken ölçüm yaptığım zamanlar kalp ritmim ortalama 70 bpm.

Koşularda aldığım veriler ise şöyle; 6 km’yi 5.45 pace ile koştuğumda ortalama kalp hızı 174 bpm ve antrenmanın neredeyse tamamı anaerobik alanda geçiyor.

10 km’yi normalde koştuğum 6.00 pace ile kalp ölçümü yaparak koşmadım henüz fakat 7.00 pace ile koştuğum 10 km sonucu ortalama kalp atımı 154 bpm olmuş. Çok rahat bir koşu oldu bu arada.

Tabii bu noktada Karvonen metoduna göre maksimum kalp atım hızım 184 olarak alıyor polar m430.

Fakat dediğim gibi bu meseleyi o kadar kafaya taktım ki, doktora görünmüş olmama rağmen bir türlü içim rahat etmiyor. Normalde bu kalp ölçümlerinden önce, tepe koşuları da yapardım mesela… 6 km’lik bir koşunun 3. km’sinde (1 km’lik bir tepe tırmanışı yani) tırmanır ve 4. de iner, pace ortalamam ise 6.00 olurdu. Şimdi yapmıyorum.

Hatta kalp atımını düşürmek için uzun ve yavaş koşular yapacağım uzun bir süre.

Merak ettiğim nokta şu; Sürekli yüksek tempolu antrenmanlar kardiyak risk taşır mı?

Bir de Kalp atım hızım maksimum 184 olarak alıyorum ama sonuçta bu genele göre hesap yapmaya yarayan bir formül. Mesela bahsettiğim tepe koşusunda büyük ihtimalle kalp atışım bu değerin üstüne çıkıyordur. Bunu maksimum olarak almak daha mantıklı değil mi?

Biliyorum çok uzun oldu. Bunun için özür dilerim. Fakat koşuya geç yaşta başladığımı düşünüyorum. Ama içimde bir maraton, hatta ultra maraton koşmak için çok büyük bir istek var. Fakat bunu yaparken sevdiklerimi sağlık problemleri ile üzmek de istemiyorum. Çok teşekkür ederim.

Edit: Bu arada maalesef uzun yıllar sigara kullandım. Fakat şu an e-smoke kullanıyorum. Yani yine nikotin alıyorum. En azından karbondioksit almıyorm. Umarım bundan da vazgeçebilirim.

4 Beğeni

Foruma hoş geldiniz. Nabız konusu kişiden kişiye genetik, geçmiş yaşam tarzı, kondisyon düzeyi, kilo gibi konulara bağlı olarak çok değişkenlik gösteriyor.

Benim genetik olarak nabzım düşüktür ve o bahsettiğiniz nabız değerlerine çıkmakta çok zorlanıyorum. 21k süren, ortalama temposu 5:47 olan ve toplamda 650m tırmanışı olan bir arazi koşusunu 138 nabız ortalama ile tamamladım. Ama bu nabız değerlerine rağmen iyi bir koşucu olduğumu düşünmüyorum. Nabzı benden daha yüksek atan bir çok arkadaşım, koşuda benden çok daha iyi performans sergiliyor. Benim üzerinde çalışmam gereken bir sürü eksiğim var anlayacağınız.

Düşük nabızlarda uzun koşular yapmak nabzı düşürür, genel dayanıklılığınızı arttırır ama bunu interval ve tempo antrenmanlarıya destekleyip hem hızı hem de tempo koşuda dayanıklılığı arttırmak gerekiyor. Ama bunun da bir şiddet ve hacim oranı var. Sağlığınızı bozmadan, sevdiklerinizi üzmeden devam etmek için bir antrenörle çalışmanızı öneririm. Böylece kardiyak riskini azaltmış olursunuz. Sizin geçmiş spor yaşamınız, fizik durumunuz, hedefleriniz gibi bilgilere sahip bir antrenörle hem daha sağlıklı hem de daha hızlı bir gelişim gösterme şansınız da daha yüksek. :slight_smile:

Umarım yakın zamanda hedeflerinize sağlık ve keyifle ulaşırsınız.

6 Beğeni

Çok teşekkür ederim cevabınıza.

21 km 5.41 pace ile koşmak inanılmaz benim için :open_mouth: Sanırım pek yorgunluk dahi hissetmiyorsunuzdur. Tebrik ederim.

Antrenörle çalışmak en doğrusu olurdu dediğiniz gibi. Fakat 3.5 yaşında bir oğlu var. İş güç derken ancak akşamları ailecek bir araya gelebiliyoruz. Sırf bu sebepten koşularımı sabah 05.00 da kalkıp yapıyorum. Bu şartlar içinde antrenörle çalışmak zor olur sanırım.

Elbette bunu, antrenörün benimle beraber antrenmana katılacağını düşünerek yazıyorum. Eğer uzaktan destek ve yönlendirme şeklinde bir çalışma şekli varsa aslında çok iyi olurdu.

1 Beğeni

Nabız diğer arkadaşın dediği gibi çok göreceli bir ölçü ama bazı genel ifadeler kullanılabilir.
Öncelikle nabız derken neyi kastettiğimizi belirgin olarak bilmeliyiz. Böylece düşük nabız, yüksek nabız, dinledik nabız gibi ifadeler anlam kazanır. Kalbin vücuda her kan pompalayışına nabız diyoruz. Vücudun en ücra köşesine kadar kan gönderebilmek için zayıf bir kalp peşkeşe ve daha sık atmak zorundadır. Güçlü bir kalp ise aynı mesafeye daha yüksek kuvvetle pompalayacağı için daha az atarak gönderebilir. Bu sebeple aynı hızda daha düşük nabzı olan koşucunun kalbi güçlenmiş diyebiliriz. Dolayısıyla sizin nabzınızı düşürmenizin yolu kalbinizi zorlamadan güçlendirmekten geçiyor. Bunun için de genel geçer bir oran olarak haftalık çalışma sürenizin yüzde yirmisini geçmemek kaydı ile yüksek yoğunluklu antreman yapmanızı tavsiye ediyorum. Bende en çok işe yarayan yokuş çalışmaları olmuştur. Mümkünse rakımı yüksek yerlerde koşu yapmaya çalışın. İmkanınız yoksa performansınızdan memnun olana kadar parkurunuz hep inişli çıkışlı olsun. Düz parkurlar sadece test amaçlı programınızda olsun.
Tabi bunun yanında kalbi destekleyici besinler, sağlıklı uyku süreleri ve gün içinde kalbinizi yoracak ve ciddi stres yaratacak ortamlardan uzak durmanız da çok önemli.

4 Beğeni

Merhaba

Koşuyor olmanıza sevindim :slight_smile:

Öncelikle 6 kilometreyi anaerobik koşmuyorsunuz, rahat olun. Anaerobik 6km koşamazsınız da ondan :slight_smile:

Nabız pace ilişkinizi anlamak için hızınızı da ölçen bir cihaza ihtiyaç var. Sürekli gözlemlerseniz, zamanla anlarsınız.

5k 20dk koşan biri için 10km mesafesi, 41 dakika civarı olacaktır denilebilir. Kalp atımını düşürmenin en en en güzel yolu interval yapmaktır.

Birde koşarken ya da herhangi bir spor yaparken nabzınız gerçekten maksimuma çıkmaz. Vücut buna izin vermez. Zamanla koşup, nabzı takip ettikçe kendinizi tanıyacaksınız. Bunlara kafa yorarken, güçlü olmaya da bakın. Yaralanmayın.

4 Beğeni

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için.

Bu durumda belli ki uzun mesafe koşular, tepe koşuları ve interval çalışmaları yapacağız.

Swift, demek istediğinizi anladım. Yanlış adlandırmış olabilirim sanırım. Yani bu heart zone tablolarında 5. Kısıma denk geliyor manasında söylemiştim. Çok teşekkür ederim güzel temenniler için.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. O örneği yazma amacım tempoya değil nabza dikkat çekmekti. Bu sitede çok iyi atletler var. Onların olduğu yerde tempo konuşmak benim haddim değil. 21k’yı 1:15 saatte bitiren bir diğer atlet için yukarıda yazdığım tempo jogdan farksızdır mesela. Ana etrafımdaki atletlerin neler yapabildiğine şahit olduktan sonra inanın her zaman daha iyilerinin yapılabilceğini görüyor, ilham alıyorum ve böyle böyle gelişiyor.

Evet, uzaktan program alabileceğiniz antrenörler var. İnternet üzerinden program veren koşu siteleri de var. Hiç kullanmadığım için çok bilgim yok. Kullanan arkadaşlar daha iyi bilgi verirler.

Sağlıklı bir spor hayatı diliyorum size :slight_smile:

3 Beğeni