Merak edilen saat Xiaomi Amazfit hakkında

Merhaba herkese

Koşu ile ilgili her şeyin yazıldığı, çok şey öğrendiğim bu sayfalarda bu saat ile ilgili bir şey göremeyince kullanım yorumumu yazayım dedim. Daha önce başka saatleri hiç kullanmadığımı, ilk kez koşu saati kullandığımı göz önüne alarak saat acemisi birinin satırları olarak okuyun lütfen.

Koşu dünyasında görece yeni biri olarak saat araştırmasında idim. Telefon uygulamaları ile koşan, son İst. Maratonu’nu 5 saatin üzerinde bitiren, ilk hedefi 3-4 maratonu adam akıllı sürelerde bitirmek ve sonra 50-60K a geçmek isteyen biri olarak iki ana marka Garmin ve Suunto’nun giriş seviyesindeki modellerine baktım. İleride ki zamanlarda ihtiyacım olacak rota takip özelliği olan pahalı modeller ile bu özelliği olmayan daha ekonomik giriş modelleri arasında gidip geliyordum. Bir gün tamamen fiyatı cazip geldiği için bir yandan da Çin malı olduğu için burun kıvırdığım Xiaomi Amazfit diye bir saatten haberdar oldum.

Kullananların ve internete yorum yazanların, video ekleyenlerin büyük bir çoğunluğu bu saati akıllı saat olarak günlük kullanımda kullandıkları, salt koşu için spor için almadıkları çok belli oluyordu.

Saatin, koşarken ihtiyacım olan her bilgiyi verebileceğini, bilekten nabız ölçümü yaptığını, Strava’yla direk senkronize olduğunu, rota takip özelliği olduğunu ve MP3 çalıcı özelliğini öğrendiğimde almaya karar verdim. Teknoloji meraklısı arkadaşlarım da Xiaomi telefonlarını ve bu markayı övünce kararım pekişmiş oldu.

Saatin fiyatı Aliexpres ve Gearbest’te 450 TL dolaylarında, yurt içi alışveriş sitelerinde 600-650 TL dolaylarında. Sahibinden.com’da yurtdışından kendi getirip satanlardan 430 TL’e satın aldım.

Saat sadece Çince ve İngilizce üretiliyor. Türkiye’de satılanlar tabii ki İngilizce. Yurtdışı sitelerden alırken buna dikkat etmek lazım. Renk olarak da turuncu ve siyah kayışlı olanları var. Kayışı, hiç alet ihtiyacı olmadan elle değiştirmek çok kolay bu arada.

Kullanımı kolay, tasarımı şık ve oldukça hafif. Yuvarlak ekran ve seramik çerçeveli. Ekran için koruyucu film almak faydalı olacaktır.

Telefon ile senkronize olması için telefonun dilinin İngilizce olması gerekiyor. Senkron olduktan sonra telefon dilini Türkçe’ye alabilirsin diyenler oldu ama denemedim.

Biten koşuyu saate kayıt ettikten sonra telefondaki Amazfit uygulamasında koşuyu tek dokunuşla önceden tanımlı Strava hesabınıza gönderebiliyorsunuz.

Saatte bulunan spor aktiviteleri şöyle: Koşu, yürüyüş, iç mekan koşu, bisiket, iç mekan bisiklet, tırmanış yürüşü, trail koşusu, eliptik bisiklet. Dikkat ederseniz yüzme yok. Koşarken yağmurdan terden etkilenmeyecek kadar su geçirmez sanırım. Havuzda denizde yüzerken kullanmaya uygun değil. Ürün özellikleri arasında su geçirmezlik standartı için IP67 yazılı. İnternete yorum yazan arkadaşlardan biri de saat ile yüzdükten sonra pil süresi 1 güne düştü diye yazmış.

Koşuya başlarken GPS sinyalini bulması 15-20 saniye kadar sürüyor. Nabız da 5-10 sn kadar sürüyor. El bileğindeki kemiğin iç tarafına (kol tarafına) takılınca nabız daha düzgün sonuç veriyor sanırım. Koşu başladığında ilk ekrana mesafe, zaman ve pace geliyor. Aşağı doğru kaydırarak bir sürü bilgi görülüyor. Koşu başladıktan 10 sn sonra ekran kendi kendine 6 bilgi alanlı hale geliyor. Bu ekranda da zaman, adım sayısı, mesafe, nabız, ortalama pace ve anlık pace gözüküyor. En üstte de ufacık güncel saat var. Bu ekran isterseniz 4 alanlı da yapılabiliyor. Koşarken fotoğrafı kötü çeksem de 6 alanlı hali şöyle;

Koşudan önce ayarlardan tur alarmı, nabız alarmı, pace alarmı kurulabiliyor. Bu değerlerden çıkıldığında saat titreşimle uyarıyor. Bu titreşimin şiddeti 3 kademeli olarak ayarlanabiliyor.

Saatin pili GPS açık değil iken günlük kullanımda yaklaşık 5 gün gidiyor. GPS tamamen açık iken 35 saat gideceği yazılıyor.

Ekranın aydınlığı için 5 aydınlık kademesi ve ortama göre otomatik ayarlama seçeneği var. Bir çok kişi ekranın rahat görünmediğini yazmış ama koşarken saate bakmak için kolunu kaldırdığınızda ekran kendi kendine aydınlanıyor ve gayet rahat her şey okunuyor. Bahsettiğim aydınlık seviyelerinden 3’ü kullanıyorum. Gayet yeterli.

Koşulacak, yürünecek rotayı gpx formatında saate yüklemek için kablosu ile bilgisayara bağlanmak gerekiyor. Rota, saatin içinde “gpx data” klasörüne konunca iş bitiyor. Daha sonra saatin menüsünde aktivite ayarları içinde “sport trail” on yapıldığında koşu ya da yürüyüş ya da ilgili bir aktiviteyi gerçekleştirirken ekranı sola kaydırdığınızda rota takibi görüntüsü çıkıyor. Bu görüntü büyütülüp küçültülebiliyor. Rota takibi ile denemedim saati. Bu yüzden rotanızda şu kadar mesafe kaldı, bu tempoyla bu kadar saatte bitirirsiniz gibi bilgiler geliyor mu bilmiyorum. Onu da deneyince eklerim buraya.

Koşarken ekranı sola kaydırınca gps ve rota çıktığını yazmıştım az önce. Bir kez daha sola kaydırınca MP3 çalıcı ekranı geliyor. Bluetoothlu spor bir kulaklık ile koşarken yaklaşık 500 şarkı kapasiteli müzik arşivinizi dinleyebiliyorsunuz. Bir kez sağa kaydırınca da koşuyu durdur, duraklat ekranı geliyor.

Telefon saat ile senkron iken gelen aramaları ve whats up mesajlarını titreşim ile uyarıp gösteriyor. Bir bluetooth kulaklık saate senkron iken bu kulaklık ile telefon ile konuşulabiliyor mu denemedim. Ama konuşulması lazım. Saat, telefon, kulaklık hepsi bluetooth ile bağlı sonuçta. :slight_smile:

Son olarak da “Training center” menüsü altında “beginner”," 5K", “10K”, “21K”, “42K” hazırlık programları var. Bunları izleyerek yarışlara hazırlanılabilir, antrenman yapabilirsniz. Bu programlar eklenip çıkarılıyor mu, kendi programımızı saate koyabiliyor muyuz? Şimdilik hayır. Youtube’ta bu saat ile ilgili o kadar çok video var ki. Eminim zihni sinir biri bunu da yapar. Ya da güncellemelerin biri ile düzelebilir.

Günlük kullanım kısmına çok takılmasam da adım sayma, 4-5 günlük hava tahmini, uyku analizi, alarm, pusula, “çok oturdun kalk yürü biraz” uyarıları gibi zımbırtıları var.

Üst düzey Garmin ve Suuntolar ile karşılaştırmak anlamsız tabii ki. Yüzme özelliği olmadığı için triatloncuların işine yaramaz. 100K ve üzeri üst düzey koşuları, profesyonelleri tatmin etmeyecektir ama 50-60K yarışlarına kadar hatta 100K’ya kadar oldukça iyi iş göreceğini düşünüyorum.

Çok uzun yarışlarda saat ölçüm alırken şarj edilebiliyor mu bilemiyorum. Bu belki önemli krtiter olabilir. Ama yazılan 35 saat GPSli pil süresi doğru ise 100K’ya kadar şarj etmeye de gerek kalmaz nasılsa.

Sonuçta ürün, fiyat performans verimi çok yüksek olan bir ürün. Baytekin’de Fenix5’in kayışı 500TL iken bu özelliklerdeki saati 450TL’e almak oldukça komik ve şaşırtıcı.

Şu an Türkiye’de yetkili dağıtıcısı yok bu saatin. Garantili almak için yurt içi alışveriş sitelerini tercih etmek gerekir. İnternette Amazfit 2 modelinin çıktığına da gördüm. Amazfit dokunmatik iken Amazfit 2 tuşlu bir model. Onun satışı ve fiyatı hakkında bilgim yok. O da bir kaç güne belli olur.

Saatin yetkili dağıtıcısı olduğunda ve kullanımı artıp popüler olduğunda bu fiyatlarda kalacağını da sanmıyorum.

11 Beğeni

Arkadaşım kullanıyor çok memnun saat ekranının 4 parçaya bölünmesi her bölümün benim gibi yaşlıların dahi görebileceği büyüklükte olması bilekten nabız ölçmesi kayışının yumuşacık olması ve beraber çıktığımız aktivitelerde benim ambit 3 ile aynı değerleri vermesi ve bu fiyata birçok özellik sunması bence mükemmel…

Bu güzel inceleme için teşekkürler, bunlar dikkat çekici özellikler ve Multisport özelliklerine ihtiyaç duymayan koşucular için de yeterli bir saat gibi görünüyor. Yeni versiyonunu denemeyi isterim doğrusu.

Güzel bir inceleme olmuş. Teşekkürler. Gps açıkken 35 saat pil süresi sunuyorsa eğer inanılmaz olduğunu söyleyebilirim. Ne Garmin ne Suunto böyle bir pil süresi sunamıyor. En fazla 17-18 saat (UltraTrac vs modlarını saymıyorum). Ben de bir inceliyeyim şu saati. 35 saat doğruysa almayı düşünebilirim :slight_smile:

1 Beğeni

ben saate müzik yükleyip çalmayı beceremedim. Bunu başarabilen oldu mu merak ediyorum. Türkçe/İngilizce sorunu mu acaba bu da?

Artık saati ingilizceye çevirmek zorunda kalmıyorsunuz bu sorun düzeldi. Müzik klasörü içine sürükle bırak ile attığınız müzikleri bluetoht kulaklık ile bağlantı yaptığınızda rahatlıkla oynatabilmeniz lazım. Belki kulaklığa bağlanmada sorun yaşıyorsunuzdur .

Saatin 2. versiyonu çıktı ve suya dayanaklı 50m . Suda kullanım için 2 tuş daha eklenmiş ama saat olarak özellikleri çokda bir değişiklik yok https://www.nextbuying.com/xiaomi-amazfit-pace-2-sports-smartwatch-50m-waterproof-p000598.html

Burada da bir inceleme ve kullanıcı yorumları mevcut

Gece koşusunda yuzde 100 şarjla başlasdım ve yaklaşık 7buçuk saatte pil düzeyi yüzde 68 idi.

2 Beğeni

Oranlarsak 23 saat batarya süresine denk gelir, katalogda belirtilen 35 saati sağlayamasa da gayet yeterli bir süre. Koşunuzun kaydını görebileceğimiz yer var mı, strava gibi ? GPS kalitesi nasıldı ?

https://www.strava.com/activities/1325978842/shareable_images/map_based?hl=en-US&v=1514137156

Daha önce strava linki paylaşmıştım ama profilden koşuyu bulup detaylara bakabilirsiniz sanırım. Aslinda bu yarışın rotası da yüklüydü saatte nasıl aktif edip kullanacağımı keşfetmek gece gece zor geldi. Belki de haritayı secmiştim sadece saatte rota kismina gelip kontrol etmem gerekiyordu.Acik alanda şimdiye kadar gps bağlantısı koptu uyarısı hiç almadım (ya da farketmedim -uyari veriyor-) . Son geyik koşusunda daha saati başlatmadan yarış başladı bende bulur zaten diye doğrudan koşmaya başladım yaklaşık 500/700m sonra ancak bulmuş gps bağlantısını. Telefon daki gibi gps aç kapa tuşu olsa güzel olurdu sanırım .

2 Beğeni

3, 4 aydır saati kullanıyorum. Başlangıç seviyesi için işimi görüyor. 1-2 anlamadığım nokta var sadece, google da bi arama yaptım ama bulamadım nedenini…

Koşu sonrası bluetooth ile tel app. Amazfit e bağladığımda bilgiler telefondaki gibi. Oradan direkt Strava ile sync. oluyor zaten fakat Strava da görünen;

  • Koşulan mesafe en az 500-600m azalıyor!?
  • Avg. Pace artıyor (7:30 '/km iken mesela 7:45 '/km gösteriyor)?
  • Koşulan süre iki yerde de aynı kalıyor.
  • Elev. gain saatte de fazla çıkıyor, amazfit app ile Strava ya akınca da ama Strava da correct elevation diyince olması gereken doğru yükseklik kazanımı geri geliyor.

Strava

Bu arada ayarlar, compass bölümünden ayarlardan kalibrasyon yapıyorum… Bu sorunla karşılaşan veya nedenini bilen varsa çok sevinirim?..
Belki çok önemli değil, olimpiyatlara hazırlanmıyorum ama en azından mesafe ve pace strava da mı, saatte mi doğru bilsem!? :roll_eyes::grin:

Saatte yukseklik ve yukseklik kazanimi olcumleri yapmak icin barometre var mi?

Strava, bazi saatlerin verdigi yukseklik kazanimi bilgisini kabul etmeyip kendi haritalarina gore yukseklik kazanimi verebiliyor. Bu durum o saatlerin yaptigi olcumlerin yanlis oldugundan degil, Strava’nin o saatleri taniyip tanimamasi ile ilgili. Barometresi olmayan saatlerde yuksekli olcumleri zaten haritalar uzerinden yapiliyor. Barometresi olan saatlerde de Strava saatten gelen gps kaydindaki olcumu kabul etmeyebiliyor.

Kosulan mesafenin farkli gorunmesi icin bir sey diyemiyorum. Uzunlugu bilinen bir parkurda kosup saatin yaptigi olcumu kontrol edebilirsiniz.

1 Beğeni

strava ile cihaz yazılımının uydudan gelen verileri işlerken algoritmadaki farkılıklar yüzünden sonuçlar böyle çıkabilir. Çinli, Amerikalı yada Finlandiyalıların olayları yorumlama becerisi farklıdır, bu durum algoritmaya yansır ve algoritmada yazılımın sonucunda ortaya çıkacak ürünleri etkiler.

1 Beğeni

Barometre var evet bildiğim kadarıyla…
@Tayfun & @hasansaylik tşk cevaplar için. :+1:

1 Beğeni

Kosulan mesafenın farklı cıkmasının sebebi Strava’nın moving time kullanması. Yani antrenman sırasında hareket etmeyip sabit durduğunuz, yada Strava’nın kendi algoritmasına göre sizin hareketsiz olduğunuzu düşündüğü yerleri çıkarması.

stuck points denilen bu yerlerde kayit yapilmiyor:

The complicated nature of this “real time” calculation can lead to stuck points, where no additional distance is recorded from the previous point, which can cause some Strava calculations like Estimated Best Efforts for Run to fail.

GPS-based, Strava post-upload approach : After GPS data is recorded, and uploaded to Strava, the data is parsed into streams of data and analyzed. At this time, a calculation can be run on the GPS coordinates to get distance. This is how Strava determines distance for any uploaded file that does not include a distance stream. You can elect to use this method if you suspect there is a problem with your device’s recorded distance (see reverting distance.)

  • Pros : Post-upload GPS-based distance can eliminate problems like stuck points (see above) and create smoother, more accurate distance data than the device equivalent.
1 Beğeni

Bu da kullanılabilir. Siyah Bilekten Nabız Ölçer GPS Saat / Koşu - KIPRUN GPS 550...

1 Beğeni