Medial Menisküs tip2 dejenerasyon

Merhabalar.Yaklaşık 6 ay önce koşu yaparken dizimi sakatladım.Medial posterior menisküs tip2 dejenerasyon teşhisi koyuldu.Son üç aydır dizim için egzersiz yapıyorum.Hala bin adim sonrasi hassasiyetim başlıyor.Tekrar mr çektirdim yaklaşık iki hafta önce dejenerasyonda kötüleşme yok, iyilesmede çok az dedi doktor.Evet biliyorum tamamen iyileşmeyen bir bölge ama gerçekten artık moralimi yüksek tutmakta çok zorlanıyorum.Başından böyle bir durum gecen varsa ve benimle sürecini paylaşırsa çok mutlu olurum.Teşekkürler.

1 Beğeni

geçmiş olsun
grade 1 sağ dizimde , bir dönem gece uykudan uyandıran ağrılar olurdu.
egzersiz ve sabır yeterli.
futbol,halı saha, tekme ve yere sert vurduğunuz sürece çabalar boşa gidebilir.

3 Beğeni

Merhaba! Diz sakatlıkları sabır gerektiriyor. Bir dizimden iç tarafa bakan menisküs yırtıkları kestirmiştim. Yani artroskopik ameliyat geçirdim. Bir sene ağrım oldu, üçüncü yılda koşmaya başladım. O günden bu yana beşinci yıla girdim hala hassasiyetim oluyor. Anlıyorum ki zorladım. Evde buz kompresi ve kinezyo bantlar imdadıma yetişiyor. Fakat çözümü bildiğim için alıştım. Size bir önerim olur, bir daha doktora gittiğinizde bacaklarınızın uzunluğu eşit mi baktırın. Benim 2 santimetre fark var, bu yüzden tek tarafta eklemlerin arızalarıyla sık karşılaşıyorum. Geçmiş olsun!

3 Beğeni

Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim umarim spor hayatima geri donebilirim :folded_hands:

2 Beğeni

Tekrardan merhabalar, merak ediyorum da meniskus sakatligi yasayip , agrisiz asemptomatik yasama gecmek ne kadar mumkun? Yasayan var mı?

2 Beğeni

Yazdığınızı okuyana kadar grade1 hasarımı unutmuştum.
Her sabah, ağırlıkla ayak egzersizleri yaparsam ve kosulardan sonra foam roller masajı yaparım
Ağırlık kullanarak güçlenme egzersizleri yaparım.
Toz kollajen ve protein tozu tüketiyorum.

1 Beğeni

Merhaba, 2014 yılında sağ diz 2022 yılında sol diz ön çapraz bağ ve menisküs operasyonları geçirdim. Her iki operasyonda menisküsler tamir edildi (dikilme işlemi yanılmıyorsam), çaprazlar ise yenilendi. Menisküs diye bahsedilen kıkırdak doku kendi kendini yenileyebilen bir doku olmadığını biliyorum, dolayısıyla size verebileceğim naçizane tavsiye diz ve diz çevresi kaslarınızın mümkün olduğu kadar güçlü olmasını sağlayın, mümkünse bir fizyoterapist eşliğinde çalışmanız daha sağlıklı olacaktır. Yukarıda bahsedildiği üzere özellikle temaslı sporlardan kaçının. Bu şekilde ağrısız spor yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Tabi ki bu söylediklerim bir vatandaş tavsiyesidir. Öncelik biliyorsunuz ki spor hekimlerimizdedir. Bence cerrahi operasyon gerekir şeklinde görüş var ise hiç çekinmeden operasyonu olun ve güzel bir rehabilitasyon dönemi sonrası ağrısız, sızısız, sancısız spor hayatınıza tekrar dönebilirsiniz.

Eğer benim son durumumu merak ettiyseniz, maraton koşabiliyorum :slight_smile:

4 Beğeni

Su sonda maraton kosabiliyorum yazmaniz icime su serpti.. grade 2 dej var 1 sene oldu hala gecmedi yururken hassasiyetim, fizyoterapist esliginde egzersizlere basladim faydali olacagini hissediyorum, maraton kosmak gibi bi hedefim hic yok, 5 km rahat tempo kosabilmek bile bana yeter..

1 Beğeni

Geçmiş olsun :frowning: Bende 12-13 sene önce sağ diz ön çapraz bağımı koparmıştık, işimden dolayı 1 yıl geç ameliyat olduğumdan ve bu sürede rahat durup dinlenme moduna girmedigimden istemdışı(ayakkabını bağlamaya eğilirken bile) sol diz yoruldu ve sol dizimde 2. derece dejenerasyon oluştu, doktor 2. derecede gerek yok bir sonraki derecede ameliyatı önerdi, ki haklıymış bencede gerek yok, çünkü bildigim kadarıyla öçb ameliyatının eziyetine yakın bi ameliyatmış ve öçb ameliyatı, sonrası fizik tedavi vs süreçleri hiçde kolay değil,

şimdileri yarı maraton koşabiliyorum, ama hızımı arttırmaya çalışırsam diz ağrılarım artıyor, yani 2. derece menisküs yırtığı ile hatta kopuk öçb ile bile koşarsın ama bacaklarını iyi güçlendirmen gerekir, düzenli antremanlar için zaman lazım tabi, hamstring vs diger kasların güçlü olursa dize daha az yük biniyor ve diz ağrıları azalıyor, bide haftada bir kelle paça tavsiyeleri var bende denemedim henüz :slight_smile:

2 Beğeni

Videolarını beğeniyle ve merakla takip ettiğim Haldun Aydıngün’ün şu videosunu izlemiştim geçenlerde. Yaşamadığım bir problem olduğu için birebir değerlendirme yapamıyorum ama anlattıkları, her zaman olduğu gibi, çok mantıklı gelmişti. Kendisi de yıllar önce menisküs problemi yaşamış ve bir şekilde üstesinden gelmeyi başarmış. Bir izleyin derim.

Bununla bağlantılı olarak bir de ‘Çıplak Ayakla Koşmak’ videosu var Haldun Hocanın. Bu da ilginç bir deneyim. Aslında denemek isterim ama ülkemiz şartlarında zor iş gibi görünüyor. Abebe Bikila’yı dinledik ama çıplak ayakla koşmak konusunda daha genel bilgiler içeren bir ‘Ayarı Kaçanlar’ bölümü gelse hiç fena olmazdı :slight_smile:

6 Beğeni