Maratonda kulaklıkla müzik dinlemek

Beginnerım.Kullanılır mı?Ritimli koştuğumda daha rahat ve dayanıklı hissediyorum.Dezavantajı var mıdır?

Selam! Antrenmanlarda genellikle kulaklık kullanıyorum. Hele uzun ve yavaşlarda müzik çok yardımcı oluyor.

Yarışlarda kulaklık kullanmıyorum. Nedeni yarış atmosferini daha iyi deneyimlemek. Kendinizi ritme çok kaptırıp hedef pace üzerine çıkmadıkça yarış sırasında müzik dinlemenin bir zararı olacağını düşünmüyorum. Ancak güvenlik açısından, hele de kalabalık yarışlarda mutlaka çevreyi duymak, uyarıları algılamak önemli.

Forumda başka başlıklarda da yazıldığı gibi yarışlarda yavaş koşan ya da yürüyenlerin sağdan, hızlıların soldan gitmesi adeti bizde pek yerleşemedi. Dolayısıyla hızlı gidenler, yollarına çıkan yavaş koşucuları seslenerek uyarıyorlar. Bunları duyabilmek de bir diğer dikkat edilmesi gereken konu.

Son yıllarda kulağı kapatmayan, kemik iletisiyle sesi kulaklarınıza ileten kulaklıklar çıktı. Ben genellikle bunları tercih ediyorum. Ses kalitesi klasik kulaklıklar gibi olmamakla birlikte rahatlıkla müzik dinleniyor ve kulaklar açıkta kaldığı için çevre sesleri de rahatlıkla duyuluyor.

Lütfen bunları kişisel deneyimlerim olarak alın. Doğru ve genel geçerlileri yazmak gibi bir iddiam yok.

Bence en önemlisi, koşu mesafeniz ne olursa olsun alıştığınız/rahat olduğunuz gibi ve attığınız her adımdan tat alarak koşmak.

Umarım kişisel deneyimim faydalı olmuştur.

10 Beğeni

Çoğu trail yarışında önlemler yüzünden kulaklık yasak ama yol yarışlarinda bu yasak yok.

Açıkçası yarışların o Cheerzone desteği ve yarış atmosferini yaşamak için kulaklık takmak bana göre mantıksız. Ha antrenmanda istersen 45km koşarken kulaklık tak sorun değil.

Bende antrenmanda full kulaklık kullanıyorum ama yarışlarda o atmosferi duymak müzik dinlemekten daha fazla beni motive ediyor ama yasak durumu yok.

4 Beğeni

Kulaklık tavsiyesinde bulunur musunuz? (Güncel kulaklık modelleri olursa sevinirim)

Yol trafiğine karışıyorsanız kulaklık sizin için hayatı olabilecek bir düt sesini duymanıza engel olabilir, trafiğe kapalı alanda ise bir risk yok.

3 Beğeni

Kemik iletimli kulaklıkla alakalı önyargım vardı. Bir şekilde ucuza bulunca aldım dursun diye. Bağımlılık yapacak kadar iyi. Hem dışarıdaki sesleri duyabiliyorsunuz hem de kulak içi terleme ile gelen rahatsızlık son buldu. Pistte kulvarda arkadan geleni tahmin edebilecek kadar rahat bir dışarıyı algılama sağlıyor. Yarışlarda ise kullanmayı sevmiyorum. Hem kendi nefesimi hem de doğayı dinlemek daha iyi geliyor. Bir de güneş gözlüğü, kulaklık bunlar uzun saatler sonrasında rahatsız ediyor. Fakat bunun dışında artık ne koşmaya ne de bisiklet sürmeye kulaklıksız çıkmıyorum. Herkese tavsiye ederim. Alıncaya kadar fark edilmese de aldıktan sonra büyük bir ihtiyacı doldurduğunu anlıyorsunuz.

8 Beğeni

Kulaklık fiyat aralığı çok geniş, ne kadar bütçe ayırabileceğinize göre değişecektir.

Ben de kemik iletimli kulaklıklara oldukça ön yargılı olanlardandım. Yakın zamanda bir adet haylou purfree bc01 edindim, kendi adıma mutluyum ve yalnızca bunu kullanmaya başladım. Gürültülü bir anda (bisiklette trafik içinde gürültüye maruz kaldığımda) müziği/podcasti duyamıyor olma gerçeğini, çevreyi duyabiliyor olmak sebebiyle sorun etmiyorum. Kalan zamanlarda spora eşlik edecek makul bir ses (volume ve kalite olarak) veriyor. Ama spora eşlik edecek seviyeden bahsediyorum, ciddi bir müzik dinleme aktivitesi için tatmin etmeyecektir.

Aynı türde kemik iletimli kulaklıkları aliexpresten 500 liraya da bulabilirsiniz, 8,000 liraya Shokz da alabilirsiniz.

2 Beğeni

Topluluk ile kosmadigim surece muzik dinlerim kosularda. Yarislar da buna dahil. Hatta yarislara ozel daha yuksek bpm degerlerinde playlistler hazirlarim. Ben ise yaradigini dusunuyorum.

Kosmaya basladim 3 kulaklik eskittim. Su siralar jabra 75t kullaniyorum 2 yildir. Cok memnunum.

2 Beğeni

Şuanda kulaküstü kulaklık kullanıyorum ama eskidi acaba kemiklimi veya kulakiçi mi mantıklı bilemedim, bütçe orta diyiyim

Kemik iletim teknolojisine sahip kulaklıklar, kulaklık kullanmaktan keyif alanlar için bence vazgeçilmez noktasında. Hem güvenli hem konforlu. Bu arada telefon konuşmalarında da çok kaliteli ses iletimi sağlıyor yalnız çevrede aşırı gürültü olmaması şartı ile. Ben Suunto kullanıyorum. Çok da memnunum.

4 Beğeni

@YusufSivrioglu yorumunun altina imzami atayim.

antrenmanlarda kulakliksiz zaman gecmiyor, yarislarda bitmiyor.

antrenmanda kesin takiyorum. dis ortam risklerini gozeterek. yarislarin baslangicinda haziliyorum ama o atmosfer ve ilk 3-5-10 km mumkun oldugu kadar yarisi ve atmosferi dinlemeye calisiyorum. bunu yaparken ya kullanmiyorum ya da tek kulaklik ile yapiyorum.

ama yarisin issiz, sessiz etaplarinda hem tempo icin hem o zaman algisini unutma icin cift kulakliga ve playlistimdeki sevdigim sarkilara donuyorum.

kulaklik konusu bence kulak ici, vucudu ve sizi rahatsiz etmeyecek sekilde rahat herhangi bir kulaklik olabilir. tek sorun ter ve kulaktan dusmeyecek bir yapisi olmasi. kemik iletim kullandim ama acikcasi ne kulak ici ses kalitesi var ne de konforu. sansima kulak ici kulakliklar kulagimdan dusmeyen bir kulak yapim var ve bu tiplerden memnunum.

3 Beğeni

Ucuza bulunca aldım dediğiniz modeli paylaşabilir misiniz? Benim kulaklık konusundaki önyargım aslında taaa bluetooth teknolojisinden başlıyor. Kaliteli ses peşindeysek direkt kablolu modellerin kullanımından yanayım. Fakat 3-4 yıl önce Migrosta çok ucuza gördüğüm kafaüstü bluetooh kulaklığın performansının “hiç de fena değil” seviyesinde olduğunu görünce şaşırıp hemen ucuz yollu bir fiyat performans ürünü bakayım dedim. Skullcandy Cassette modelini ucuza bulunca satın aldım. Bu kulaklıkla koşmaya başladım, maraton tamamladım. Koşarken dış sesleri duymamın iyi olacağı senaryolarda kulaklığı kafamdan indirip boynuma asıyordum. Fakat maalesef birkaç ay önce kulaklığın sağ teki sesi iletmemeye başladı. Güncel neler var diye bakıp yine 20 dolar seviyesinde QCY H2 Pro aldım. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen bence ses kalitesi olarak çok daha geride fakat asıl sorun koşarken boynuma astığımda kulaklığın konforlu bir kullanım sunmaması hatta rahatsız edici olması. Aliexpress’te 500 liraya bile bahsettiğiniz teknolojiye sahip kulaklıklar varmış. Fakat baltayı taşa vurmamak adına koşuculardan kullanıcı deneyimi almak iyi olacaktır.

2 Beğeni

Ucuza buldum dediğim model shokz openrun. Yurtdışındayken Cost Co da 2800 civarına geldi. Normaline göre çok uygundu. Yani bilindik marka. Sadece fırsatını bulmuşken alayım demiştim.

2 Beğeni

Peki bu kemik iletim urunlerde ses kalitesi ne durumda? sesi kulakicine gore nasil duyuyoruz? bas tiz mid gibi beklentiler olmali, ses yuksekligi yeterli mi? Ben esas bunlari merak ediyorum. Belki duruma gore ben de yonelebilirim bu urunlere…

2 Beğeni

Shokz Openrun kullanıyorum 1 yıldır. Yer yer müzik, yer yer de podcast dinliyorum koşularımda. Müzik için yüksek bir ses kalitesi beklememek lazım, özellikle bunlara dikkat ediyorsanız sizi mutlu etmeyecektir. Özellikle bas sesleri iyi duymak, deneyimlemek istiyorsanız önermem. Bunun yanında koşu sırasında telefon görüşmelerini cevaplayıp konuşmak için de kullandım. Konuşmak için karşı taraf ben çok net duyduğunu belirtti, hiçbir sıkıntı yaşamadım.
Sözün özü, çevre farkındalığı için açık kulak olması düşünüldüğünde, müzikalitede çok üst düzey olmasa da kabul edilebilir veya belki biraz üstü seviyede sizi tatmin ediyor ve işini yapıyor. Muadillerini denemediğim için onlardan farkı var mıdır veya varsa ne kadar farkeder bilemiyorum.

2 Beğeni

Anladığım kadarıyla kemik iletim teknolojisinde herkes tepe ürünler kullanıyor. Yok mu giriş seviyesi basit ürünleri deneyimleyen biri?

2 Beğeni

Bir süredir eşimin aldığı Klatre marka kemik iletimli kulaklığı kullanıyorum. Fiyatı hakkında fikrim yok ancak Shokz’dan daha uygun olduğunu tahmin ediyorum. Beni tatmin ediyor. Eşim kulaklığını geri istediği (ve bir aile faciyasına sebep olmamak) için Shokz openrun aldım. Henüz elime geçmedi, kullanınca farkı yazarım.

2 Beğeni

Ben de memnun kalıp kalmayacağını bilmediğim için Amazon’dan Creative’in orta karar bir kemik iletimli kulaklığını aldım. 2.000 TL civarına geldi.
3-4 aydır kullanıyorum ve gayet memnunum. Tabi yukarıda yazılanlara da katılıyorum. Yüksek sesle müzik dinlemeyi seviyorsanız ya da baslara, tizlere, ses kalitesine aşırı dikkat eden biriyseniz kulak içi kulaklıklar kadar tatmin edemez sizi.

Benim tercih etme nedenim güvenliğin yanı sıra koşarken, terlerken kulağın açık kalmasının daha sağlıklı olacağını düşünmem. Emin değilim ama sanki kulak içi kulaklıkların uzun süreli kullanımının kulak sağlığı için sorunlara yol açabileceğini okumuştum.

2 Beğeni

Güle güle kullanın. Tuşları yumuşak mı?

1 Beğeni

Teşekkürler. Biraz sert ama herhangi bir sorun yaratacak kadar değil.

2 Beğeni