Maraton sırasında VMO'da ağrı

Tecrübeli maratonculara bir sorum var. Olabildiğince hazırlanmaya çalışarak, bir program takip ederek ilk maratonumu 5 Kasım’da koştum (İstanbul Maratonu başlığında paylaşmıştım). Hazırlıklarda 26K, iki kez 29K ve bir defa da 33K uzun koşularım oldu ve hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ancak maraton esnasında 24.km’den sonra VMO da denilen görseldeki Vastus Medialis Oblique kasımda ağrı başladı. Önce sol bacağımda sonra sağda ama en çok sol bacağımda. Ağrı başladıktan sonraki her iki km’de bir durup yere çömelip, biraz masaj yapıp 1-2 dakika yürüdükten sonra tekrar koşabildim. Öyle ki ilk 23K’yı 2:21’de koşup 42K’yı 4:45’de ancak bitirebildim, hedefim 4:20 civarında bitirmekti. Bu seneki yarı maratonda hiçbir sıkıntı yaşamamıştım, 2:02 gibi kendimce iyi sayılabilecek bir sürede bitirmiştim, sadece son iki km yorulup yavaşlamıştım.

VMO yazınca hep meşhur runners knee (koşucu dizi) problemi ve VMO kasını güçlendirme önerileri çıkıyor ama sanki benim problemim bu değildi. Çünkü VMO kasımın ikinci bir diz gibi çıktığını görebiliyorum, dolayısıyla güçlü diye düşünüyorum. Dizin üzerinde ya da çevresinde bir ağrım da olmadı, direkt kasın kendisinde ağrı oldu (dizin 4-5 parmak üzerinde, bacağımın ön iç taraflarında, görseldeki çemberlerin hemen üst kısmında). Zorlanmaktan kasın yırtıldığını da düşünmüyorum, bir kaç gün daha buradaki ağrı ve hassasiyet devam etti ancak bir hafta geçmeden kayboldu. Bir sonraki Pazar yavaş da olsa 12K ilk koşumu yaptım, herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Kas yırtığı olsa bu kadar çabuk iyileşmezdi diye düşünüyorum. Başına gelen var mıdır, varsa nasıl bir çözüm buldunuz? Belki ben yanlış düşünüyorum, bu kası güçlendirmem mi gerekiyor? Ya da başka öneri varsa çok sevinirim…

Tekrar maraton koşmayı çok istiyorum, duvara çarpmadım, ağrı olmasa rahat koşardım, son 3K kendi beslenme hatamdan baldırlarımda (kalf) kramp başlangıcı oldu ki bunu gelecek sefer yönetebilirim ancak esas VMO kası ile yaşadıklarım gözümü korkutuyor. Ortopediste gitsem şu an ağrım olmadığı için pek bir şey diyemeyecek ya da çoğu spor yapmadığı için koşma, yürü vs. deyip beni gönderecek. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diyerek buraya sorayım dedim! :smiley:

image

2 Beğeni

Geçmiş olsun.
Bu kasları güçlendirmeye başlayın.
Bu kaslarınız güçlendikçe şikayetlerinizde azalacaktır.
Bu kasları güçlendirmek için “geri geri merdiven çıkmak” veya “bir step tahtasına geri geri inip çıkmak” egzersizleri ile başlayabilirsiniz.
Bir miktar güçlendirdikten sonra “kneeling sissy squat” hareketini yapabilirsiniz.

İşin özü tüm maratoncuların güç antrenmanı yapması lazım.

4 Beğeni

Teşekkürler, şu an iyiyim ama dediğiniz gibi güç antrenmanı yapmıyorum. Haftada 1-2 kez yüzüyorum ama daha çok esnemeye yardımcı oluyor sanırım. Daha önce IT Bant sendromu problemim vardı, yüzme çok iyi geldi, yüzmeye başladığım geçen seneden beri hiç yaşamadım. Ama tabi yüzme tek başına yeterli gelmiyor olabilir. Güç antrenmanları önceleri yapıyordum ama onda da ayrıca dikkatli olmak gerekiyor, güç antrenmanı yaparken birkaç kez sakatlandım :man_facepalming:, bu nedenle yapmayı bırakmıştım.

1 Beğeni

Güç antrenmanlarınızda da tıpkı koşuda olduğu gibi haftalık %10’dan fazla artış yapmayın.
Ayrıca ağırlık artışı yerine tekrar artışına odaklanırsanız sakatlık riskiniz azalır

2 Beğeni