Arkadaşlar 6:20 - 6:30 pace aralığında İstanbul Maratonu’nu koşacağım. Yarış ayakkabısı olarak Adidas Adizero Pro 3 ya da Asics Metaspeed Sky almayı düşünmüştüm ancak bir kaç koşucu arkadaş ortalama 5 pace’ten daha hızlı koşulmadığı sürece karbon plakalı ayakkabılar dizlere zarar verdiği için bunları almamı önermediler. Sizler 6:20-6:30 pace aralığı Maraton koşusu için hangi ayakkabıları önerirsiniz? (Bu arada daha önce de 42K’yı Decathlon’un Kiprun KS 500 ve KD 500 modelleriyle 3 kere koştum ancak performansa dönük daha iyi bir ayakkabı almak istiyorum)
Selamlar,
Performans tamamen kişisel bir olgu ama belirttiğiniz pacelerde hem belirttiğiniz karbon yapı hem de tasarım nedeniyle zarar görme ihtimaliniz var, doğru belirtmişler.
Adidas için Boston serisi daha uygun olabilir, Asics içinde novoblastlar sanırım tam hakim değilim asicsin serilere.
Nike ZoomFly 5
Asics Gel Kayano veya Novablast
Nike Pegasus’tan 41 son çıkan maratonda iş görür.
eğer çok çeşitli ayakkabım olmasın bir tane ayakkabım olsun ve beni 10-20-40k koştursun, antreman yaparkende onu kullanayım organizasyonda da onu kullanayım derseniz novablast çok vefalı bir ayakkabı aynı zamanda performans olarak da verimli olduğunu kullanıcı olarak belirtmekte beis görmüyorum. günümüz ekonomik koşullarda fiyatlar göze alındığında tavsiyede bulunmak biraz zor oluyor.
daha önceden kullanıdığınız ks500 ve kd500’de aslında güzel ayakkabılar. kısa bir dönem ks500 kullanmıştım topuk içinde bulunan yastıklama teknolojisi falan değişik, düşünülerek yapılmış orjinal bir ayakkabı.
şu sıralar artık ülkemizde de satılmaya başlayan new balance’ın yeni koşu modellerini çok merak ediyorum belki aramızda kullanan kimseler varsa bu tavsiye başlığında bizlere fikir verebilir.
Bende maraton için karbon olmayan ve hafif bir ayakkabı arayışındaydım ve tavsiye üzerine New Balance Rebel V4 aldım. Uzun koşularımı genelde Novablast 3 ve tempo antremanlarını Boston 12 lerle yapıyorum.Bu 2 ayakkabıyla karşılaştırdığımda hızlı bir ayakkabı diyebilirim.30 km yavaş koşuda da hiç yormadı.Yani hibrid bir ayakkabı diyebiliriz.Hatta intervallerde de Bostonla ulaşamdığım hızlara çıkabildim. Henüz 100 km bile yapmadığım için dayanıklılığı konusunda bir şey diyemiyeceğim fakat 5.500 TL civarı olan fiyatı karbon ayakkabılara göre gayet makul.
boston12 den hızlı olması şaşırttı. peki kıyaslamak adına daha önce boston veya nova ile 30k denemeleriniz oldu mu? koşu sonrası ağrı gibi bir durum yaşattı mı?
örneğin ben adizero prime x2 strung ile 30k denemesi yaptım 3 hafta geçmesine rağmen dizlerde halâ ağrı var.
Bostonla 25 km yi geçmedim ama Novablastla ağrısız sızısız 30 km ler yaptım. Bence karbon ayakkabıların bir çoğunda belli bir hızın üstünde değilseniz eklem veya diz ağrıları kaçınılmaz oluyor. Alphafly, voparfly, pro 3 gibi ayakkabılar daha çok 3:30 ve üstü hedefler için ideal gibi duruyor.
Sizler kadar tecrübeli değilim, kimseyi yanıltmak istemem… 70 kilo civarıyım.
novablast ve boston 12 dönüşümlü kullandığım ayakkabılar.
Novablast gerçekten çok sağlam ayakkabı 7 aydır kullanıyorum. İlk zamanlar alışmam zaman almıştı… Yavaş koşuları genelde onunla yapıyorum. Mesafe olarak değişme limitlerini çoktan geçmiştir.
Boston12 ise ilk giydiğimde direk uyum sağladığım bir ayakkabı oldu. En uzun 30km koşu yaptım(5.40-6 pace asfalt), ağrım sızım olmadı. Geçtiğimiz pazar yarı maratonda ortalama 4.50 pace ile 21k koştum yine ağrım sızım olmadı.
Ancak yeni olmasına rağmen Boston12 de hafif bozulmalar görüyorum. Yukarda da belirtildiği gibi sağlamlık novablast, konfor ve atiklik boston12 benim için.
Tavsiyeleriniz için teşekkürler arkadaşlar. Tavsiye ayakkabıların hepsini denedim rahattı fakat Asics Superblast 2’de karar kıldım. Yastıklaması diğerlerine göre bir tık daha iyiydi. İstanbul Maratonu’nu da bununla rahat bir şekilde bitirdim.