Koşuya yeni başla(yama)mak

Yaş 38, boy 175, kilo 77. Koşu geçmişim yok, 27 nisan günü düzenlenen 10k etkinliğine katılmak için 31 marttan itibaren yürü-koş ile başlayan son olarak 20 nisan günü 7k (45 dk, 6:25) koştum. Bu süreçte 11 antrenman yaptım. Koşuya başlayana kadar ara ara probiyotik, omega 3 ve multivitamin takviyeleri alıyordum, başladıktan sonra da mg takviyesi almaya başladım. Daha sağlıklı beslenmek için de brokoli, tatlı patates ve hindi eti yemeye başladım. Bu arada yıllardır ara ara belimde oluşan ağrı nedeniyle hastaneye gittim (daha önceleri de gitmiştim bir iki hareket yaptırıp, röntgen çekip, bel fıtığı yok deyip, ağrı kesici ve kas gevşetici verip gönderdiler. Hele ki koşu nedeniyle durumu ciddiye alıp bezmialem hastanesinde ortepedi profuna gitmeme rağmen o da aynısını yaptı. Daha sonra özel bir hastanede uzman fizik tedavi doktoruna göründüm, mr çekindim ve L4-L5, L5-S1 de sorun olduğundan 15 seanslık fizik tedaviye başladım. Bel bölgesine elektrik verilmesi, sıcak havlu uygulaması, masaj ve egzersiz şeklinde halen tedaviye devam ediyorum.) 23 nisan günü malum olaydan sonra aileme ulaşmaya çalıştım biraz geç de olsa ulaştım, haber aldıktan 20-30 dk sonra nefes darlığı, çarpıntı ve sol bacak, sol kol ve sol yüz bölümlerinde uyuşma yaşamaya başladım. Yakınımda bulunan bir hastaneye acile kendimi zor attım. Kalp krizi geçirdiğimi düşünüyordum. Ekg baktılar sonrasında müşahadeye alıp cihaza bağladılar, serum taktılar ve tahlil için kan aldılar. 1,5 saat yatar vaziyette bekledikten sonra sonuçlar çıktı: üre(serum/plazma) [17-43 bende 45 çıktı], Kreatin kinaz [0-171 bende 215 çıktı]. 2 gündür spor yapmıyordum. Yoğun spordan dolayı olduğunu söyledi acil doktoru ama yakın zamanda yine de kardiyolojiye görünmemi söyledi. Kardiyolojiye gittim yeniden ekg ve ultrason ile baktı her şey normal dedi. İçin rahat etsin istiyorsan sanal anjiyo çektir dedi. 28 nisan akşamı evde otururken durup dururken yine uyuşma ve nefes darlığı başladı, su içmeye çalıştım ama 3. yudum biri boğazımı sıkıyormuş gibi hissettiğimden boğazımdan geçmedi, tansiyonumu ölçtüm normaldi ama nabız 50lerdeydi. Acile gittim tansiyona bakıldı bişeyin yok ama panikatak olabilir bi doktora görün dedi. Saatim de bu sabah ilk kez dinlenme nabzın 25 gündür düşük seviyelerde diye uyarı verdi. 2024ün sonunda düzenlenen Büyükada yarışına 1 gün kala hastalandığım için, bu haftasonu gerçekleşen yarışa 4 gün kala anlattığım şeylerden dolayı katılamadım. Saydığım nedenlerden dolayı koşuya tekrar başlayabilir miyim bilmiyorum ama en azından 1 nisan öncesi sağlıklı hayatıma geri dönmek istiyorum. Biraz uzun yazdım belki başından geçen veya önerisi olanlar olur diye hiçbir şeyi atlamadan yazayım istedim.

3 Beğeni

Geçmiş olsun

Acilde size tavsiye edileni takip edin.

4 Beğeni

Nabız kişiye özeldir. Kardiyologa gitmişsiniz sorun yok demiş. Spor kalp kasını güçlendirir nabzı düşürür. Kaçtan kaça nasıl bir süreçte düştü kardiyolog ile konuşsaydınız iyi olurdu. Spora bağlı olarak magnezyum, kalsiyum, vitamin ve elektrolit seviyelerinde oluşan değişim bunlara neden olmuş olabilir. Tahminim vücudunuzda bir şeylerin seviyesi düşüktü spor daha da düşüp bu arızalara neden oldu.

3 Beğeni

@FuatK imkanınız varsa ve doktor da uygun görmüşse sanal anjiyo yaptırmak sadece içimizi rahatlatmaz sonraki aylarda koşu için de damar tıkanıklığı durumunu bilmiş olursunuz.

Eşim kalp krizi geçirdiğinde ekg değeri normal, öncesinde aylarda eko normaldi.Yüksek kolestrol, ailede damar tıkanması konusu da geçmiş, sigara içmek vs vs…Troponin I değeri yüksek çıkmıştı, değerlendirecek olan tabiki doktordur ama kalp ve damar konusunda kararı sen vermelisin.Geçmiş olsun.

4 Beğeni

Herkese teşekkürler, uyarılarınızı dikkate alacağım

1 Beğeni