Koşuya veda & Öneri

Merhaba değerli koşugazetesi sakinleri yaklaşık 1 ay önce başladığım kalp doktoruna kadar gidip olumlu sonuç alıp başladığım koşu sporunu dizlerimde oluşan yoğun ödem sebebiyle bırakmak zorunda kaldım MR da gözüken sonuç nedeniyle doktorum 1 yıl koşudan uzak kalmamı ısrarla söyledi. Şimdi siz değerli insanlardan öneri istiyorum evime bir tane barfiks demiri almıştım ve bu şekilde vücudumu şekle sokmam gerekiyor doktor zayıflamam gerektiğini söyledi ve hafif yürüyüşe bile zor müsade etti nasıl ısınabilirim barfiks şınav mekik yapsam gövdemin alt kısmı 1 senede çok mu zayıf kalır ne dersiniz önerileriniz benim için altın değerinde lütfen yorumlarınızı esirgemeyin… Sağlıcakla…

Geçmiş olsun. Burada, birçok kişi tıbbi gereksinimler ile ilgili yanlış yönlendirici bir cevap yazmaktan sakınacaktır, ben de öyle. Ama kendi deneyimimden yola çıkarak, sakatlıktan çıkmam altı yıl sürdü, yavaş yavaş her şey mümkün diyebilirim.

Yabancıların güzel bir deyimi var: Rome wasn’t built in one day.

Kiloyu azaltmak eklemlerinize binen yükü de azaltacaktır. Belki başlangıç için BMI ölçümü yapıp, hormonal değerlere bakmak ve diyetle başlamak iyi olabilir. Somut ve kişiye özel bir plan yapmadan hareket etmek bazen daha fazla sakatlığa neden olabiliyor.

En kısa zamanda tekrar istediğiniz gibi koşmamız dileğiyle…

selamlara ve geçmiş olsun. Dizinizde acaba ne vardı? Ben de hekimim ve 1 yıl dinlenilmesi gereken bir sakatlık bilmiyorum. Hekiminizi değiştirin ve mümkünse kendisi de spor yapan bir hekim bulmaya çalışın.

8 Beğeni

Değerli kanshin, öncellikle çok geçmiş olsun. Boyunu, kilonu, yaşını, koşu sporuna başladığın 1 aylık süre boyunca kaç defa koştuğunu ve ne kadar km yaptığını paylaşabilir misin? Daha önceki yaşamında spor ile ilgili bir aktiviten oldu mu?

Bu bilgiler olmadan yorum yapmak çok yanlış olacaktır.

Yaş 25 Boy 187 Kilo 103 yaklaşık 1 ay boyunca ortalama toplamda 25 km yavaş tempoda koştum ip atlarken dizlerimdeki ağrılar dayanılmayacak seviyeye gelmişti ve şöyle ifade edeyim hocam benim diz ağrımın hemen oluşmadığını bilmenizi isterim çok önceden vardı 4 sene önce eğitim aldığım okulda zorunlu günlük 5km koşuları vardı ve diz çıtlamalarım ağrılarım orada oluşmaya başladı. Doktorumun dediği ödem birikmesi ve mr raporunda çökme gözlenmiş.

Değerli kardeşim, doktor değilim, ama tecrübelerime dayanarak bir kaç yorumda bulunmak istiyorum. Forumda ‘diz’ kelimesi ile arama yaparsan pek çok koşucunun seninle aynı problemi yaşayıp, problemi atlattıktan koşmaya devam ettiklerini ve tecrübelerini paylaştığını görebilirsin.

Öncelikle iyi bir ortopedist’e tekrardan görünmeni tavsiye ediyorum. Kendi yaşadığım sakatlıklardan çıkardığım sonuçları, ve çeşitli doktorların yorumlarını özetlemek gerekirse, diz sakatlığımın sebepleri;
*kilonun yüksek olması,
*sert zeminde antrenman,
*sert tabanlı ayakkabı seçimi,
*koşu öncesi yetersiz ısınma, açma germe hareketlerinin eksik yapılması
*koştuktan sonra esneme hareketlerinin yapılmaması
*yeni başlayanlar için, kaslar yeterince güçlenmeden, aniden yüksek km yapmak.
*koştuktan sonra ağrıyan bölgelere buz uygulaması yapılmaması,

  • yanlış adım tekniği, özellikle adım atarken topuk vurmak, bütün kuvvetin dizlere yüklenmesine neden olur.

Kendi yaşadığım diz sakatlığını nasıl atlattım?
*her gün 2 defa buz uygulaması yaptım,
*kilomu 83’ten 76’ya düşürdüm(boyum 184),
*koşularımı yavaş ve yürü-koş şeklinde yaptım,
*kompresyon çorabı ve kinesio bandı kullandım,
*Dizlere yük bindirmeyecek, evde bacak egzersizleri yaptım(bu çok önemli)
*2 gün arda arda koşmadım, her egzersizden sonra 1 gün mutlaka dinlendim.
*Adım mesafemi kısalttım, küçük ve sık adımlarla koşmaya çalıştım.

Umarım sende sakatlığın geçtikten sonra bizimle tecrübelerini paylaşacaksın. Tekrardan çok geçmiş olsun.

3 Beğeni

Geçmiş olsun inşallah biran önce sağlığına kavuşursun. Diğer arkadaşların da dediği gibi hekim değiliz ancak tecrübe ile birkaç şey söylemek isterim bende. 1.5 yıl önce başladım koşmaya yaşım 32, koşmaya başladığım ilk 3 ay boyunca sürekli ağrılarım oldu kalf kaslarımda yırtık, aşil tendonunda ağrı, en sonda diz kapağımda inanılmaz bir ağrı derken 2 hafta kadar sabrettim ancak geçmedi bende gidip MR çekindim ve diz kapağında zorlama nedeni ile dejenerasyon oluştuğu tespit edildi. Ortopedi doktoru kesinlikle koşma menisküs kopar, yok diz kapağı komplike birşey düzelmesi sıkıntı olur vs vs. Biraz eski mantık gelebilir ancak ben düzenli kelle-paça çorbası tüketerek sürekli kollajen aldım. Diz sorunu yaşadığım dönemde en fazla 5K koşuyordum. Şuanda kafam estikçe, sıkıldıkca, (moralim bozuk olursayı da ekleyim:) gerçekten bire bir geliyor koşmak) 21K koşuyorum. Öyle bir hekim ile yetinmeyip özellikle spor hekimi ile görüşmeni öneririm ve koşularını düzenli aralıklarla artırarak devam etmeni, Nacizane tavsiyem düzenli ve temiz bir kelle paça çorbası yapan mekan bulup bol yağlı olarak tüketmen ve su tüketimine dikkat ederek hareket etmeyi bırakmaman. Tekrar geçmiş olsun.

1 Beğeni

Değerli Sporcu Kardeşim,
Ülkemizde, maalesef, çok az bir oranda olmak üzere, futbol seyretmek haricinde spor yapan bir avuç insan yine maalesef ömründe spor yapmamış fakat Batının 20-30 yıl öncesi kitaplarının tercüme edilen bölümlerindeki bilgilerle ahkam kesen bazı doktorları tarafından korkutulmaktadır.
Benim yaşım 62 ve dört yıl önce koşmaya başladım ve en son Kapadokya’da 60K’ya kadar çıktım. Bu arada doğal olarak bir takım sakatlıklar yaşadım. Forumda daha önce yazan gençler gibi ben de hem kendi deneyimlerim ve özellikle güncel olarak seçtiğim uluslararası makalelerden elde ettiğim bilgiler ışığında yorumda bulunmak durumundayım. Fakat klasik bir deyişle: “Medical konularda, özellikle koşma ile ilgili, yazılanlar ve yorumlar yazanın kendi görüş ve deneyimlerinden çıkarımlarıdır. Burada bahse konu fikir ve öneriler profesyonel bir kişi ya da kurumun önüne geçemez” .
Genelde teknik konuşmak isterim: Yaş 25, önünde çok uzun bir yol var, spor olmadan geçirilmesi sağlık, sosyal ve psikolojik açıdan önemli bir eksiklik olabilir. Boy 1.87, Kilo 103 Vücut –Kitle Endeks: 29.45 (Uygun olan 25 civarı, yani 90 altı). Spor arzu ve deneyim var, iyi bir şey. Spor çevresi ve ilgi var. Bunu nereden anliyoruz: Bu sitedeki ve 60 yaşımdan sonra tanıştığım koşucu gençler gerçekten kaliteli ve bilgili, ilgili, yaşam sevinci olan kişiler. Zaten seksen milyonda gerçekten profesyonel olmasa da disiplinli koşan sayısı onbini geçmez, hadi seksen bin olsun, binde bir bulunur arkadaşlar.
Bu yaşıma değin basit hastalıklar olsun, sakatlıklar olsun bir kere bile olsun bir doktor yönlendirmesi ile şifa bulamadım, hep kendi araştırmam ve en son olarak “spor ilacı” ile iyileştim. Tabi bunlar acil ve çok önemli hastalıklar değildi, şükür.
Bu kadar uzun bir girişten sonra benim kişisel görüşüm: Bir doktorla karar verme, özellikle de ömründe spor yapmamış bir doktor ise. Daha önce yorumda bulunan gençler formatında sıralamak gerekirse:

  1. Spor hekimi ya da en azından spor yapan, koşan bir veya birkaç hekimden farklı görüş alabilirsin,
  2. Kilo vermen gerekiyor, bu da zor bir şey değil inan, sadece %10 bir kilo kaybı dizindeki sorunlara çözüm olabilir.
  3. Ayakkabı ve zemin önemli, yukarıdan gelen artı kilo baskısı ile sert zemin ve uygun olmayan ayakkabı arasında kalırsa diz ne yapsın.
  4. Buz, mucize; ben de çok kullandım sakatlıklarıma bire bir geldi diyebilirim. Günde 15-20 dakika, 3-4 kez.
  5. Koşu teknikleri, ayak basış şekli, kadens, adım sıklığı ve boyu da önemli imiş; yeni öğreniyorum, fakat bunlar minör etkiler sanırım.
  6. Yüzme olanağın var mı bilemiyorum. Ankara’da kapalı yüzme havuzları var yararlanılabilecek. Ancak İstanbul’u bilemem. Yüzme hem dizin iyileşmesi safhasında spor yapmana ve kilo vermene yardımcı olur hem de iyileşmeye katkıda bulunur (kendi deneyimim.)
    “Piano Piano Bacaksız” diye bir film vardı, Rutkay Aziz oynadığı, bizde de “usuletle ve suhuletle” diye bir replik vardı,Kartallar Yüksek Uçar Tarihi dizisinde, yani usulünce ve yavaş yavaş; her başarıya bilgi, çalışma ve sabır ile yavaş yavaş erişilebiliniyor. Kalbinin ve damar sisteminin uygun olması çok daha önemli, bana göre. Sporu ve bu kaliteli grubu bırakma bence. Bir an önce bu sorunları aşmış ve teknik & taktik önlemleri almış olarak, seni 89 kiloda ve sağlıklı bir şekilde koşu pistlerinde bekliyoruz.
    Sağlıcakla,
    Dr. Cengiz Yardibi, Ankara

Not: Yaş biraz ileri olunca bir de 25 yaş bir genç bulunca fazla gaza gelmiş olabilirim, mazur gör!

14 Beğeni

Sayın @kanshin
"Acı geçicidir! Bir dakika, bir saat, bir gün, hatta bir yıl bile sürebilir. Fakat eninde-sonunda diner. Ve acının yerini başka birşey alır… Fakat şimdi pes edersen, sonsuza dek sürer." (Eric Thomas - Pain is temporary)
iyi antremanlar

5 Beğeni

Öncelikle ip atlamayacaksın. Dize en zararlısı. İkincisi mümkünse alternatif spor olarak yüz. Ayrıca dizlere vücut ağırlığı binmeyeceğinden bisiklette bir alternatif olabilir. Dizlik kullan. Geçmiş olsun

1 Beğeni

Merhaba,
Koşuda hız ve mesafe artırımı hayli geniş bir zamana yayılmalıdır. Eğer bu zamanı kısaltmaya başlarsanız ilk patlayan nokta diz kapağı ve IT Band oluyor genelde. Uyarıyı dikkate almazsanız Shin Split (kaval kemiği etrafındaki kaslarda ağrı) ile devam edip en son tıbbi müdahele gerektirecek seviyeye ulaşmakta. Maalesef kemiklerimiz, eklemlerimiz ve çevreleyen kıkırdak vb dokular kaslarımız ve ciğerlerimiz kadar hızlı gelişemiyor.

Aynı durumda doktora gittiğimde diz kapağımın iç kısmındaki ve altındaki kıkırdak dokuda zedelenme ve aşınma olduğunu, bu nedenle ödem biriktiğini en az iki ay boyunca koşmayı bırakınız asansör kullanmamı felan tavsiye etmişti. Bu manyak ne yaptı? Bir hafta sonra iki adet teknik dağ tırmanışı yaptı. Sonra antremanlarına dizini azıcık koruyarak devam etti. Ve iki ay sonra Aladağlar Skytrail yarışını diz ağrısı yaşamaksızın tamamladı. Peki ama bu nasıl oldu? Öncelikle haddimi bildim. Dizlerimde ağrıyı sezdiğim an tempomu düşürdüm. Eklemlere yük veren kuvvet egzersizlerini azalttım veya tamamen kestim. Koşu esnasında gelişmeyen kasları tespit edip güçlendirici egzersizlere yöneldim. Kilo veremedim çünkü aygır iştahına sahibim.

Şu an herşey güllük gülistanlık mı? Hayır. Bu yazıyı yazarken aynı ağrıyı hissediyorum. Ama suçumu da biliyorum. Fazla hızlandım. Yavaşlamalıyım.

Kişisel tecrübemi paylaşıyorum ve umarım içinden işe yarar bir yöntem çıkartılabilir.

Sağlıcakla kalınız…

2 Beğeni