Koşuda güç ve koşu güçölçerleri hakkında

Alex Hutchinson’ın Outside’da yazdığı makalesini kendinden izin alarak çevirdim. RitimBlog’da okuyabilirsiniz. Sizin deneyimlerinizi ve fikirlerinizi de duymak isteriz.

12 Beğeni

Kosuda ‘hissedilenden bağımsız’ bir veri gerçekten çok güzel olurdu. Ancak ben bunun anlık LT ölçümüyle olabileceğini düşünüyorum hep.Koşu da güç ölçümü geliştirilecektir. Çok fazla değişken var ancak buna çözüm bulunacaktır.Diğer taraftan diabetli hastalar için kullanılan kola bağlanan sürekli şeker ölçen cihazlar var. Bunun koşuya adapte edilmiş hali olsa ve LT ölçse hangi limitte koştuğumuzu histen bağımsız anlarız diye düşünüyorum Diğer taraftan ise hisleri gözardı etmek değişik sağlık riskleri oluşturur mu diye de düşünmeden edemiyorum Hisler hem önümüzde ki engel hem bizim koruyucu sensörlerimiz.

2 Beğeni

BSXInsight vardı bu konuda çalışan, iki yıldır da satıyorlardı. Kalf çorabı gibi bir şey takıyordun ve ölçüyordu. Ama sanırım artık ayakta kalamıyorlarmış, dükkanı kapatmışlar.

2 Beğeni

Benim ilgimi çeken şu oldu:

Bunlara ek olarak, adım atışı sırasında size yardımcı olmak için iniş sürecinde esneyip kalkış aşamasında sıkışan aşil tendonunuzda ve diğer dokularınızda depolanan elastik enerjinin de önemli katkıları vardır. Bazı tahminlere göre bu şekilde depolanan ve salınan enerji adım için gereken gücün neredeyse yarısıdır.

Bir yarışta karşılaştığım bir yokuşta, ‘seke seke’ koşarak çıkmam mı, yoksa yavaş tırmanmam mı, toplamda daha verimli olacaktır? İlki daha kısa sürede tamamlamamı sağlayacak ama hangisi toplamda daha az güç harcayacaktır?

1 Beğeni

stryd sipariş etmiştim ve yaklaşık 2 hafta kullanabildim sadece. durduk yere bozuldu, şimdi iade etmeye çalışıyorum. bu sebepten pek güvenemedim alete, değişim teklif ederlerse kabul etmem.
açıkçası sunduğu datalar, üzerine eğilinecek şeyler gibi gelmedi. koşu formu geliştirmek için sadece “leg stiffness” biraz işinize yarayabilir fakat o da çok kontrol dahilinde olan bir şey değil. interval antremanı yapacaksanız power, antremanın verimliliğini ölçmenize yardımcı olacak sanırım. rüzgara karşı koşularda bile zorlanmayı algılayabiliyor.
en sevdiğim kısmı, calibration yaptığınız zaman mesafeyi baya isabetli olması. 400m pisti nerdeyse hep tam ölçüyor. garmin yaklaşık 8-10 saniye/km fazla söylüyormuş.
şahsi fikrim, mesafe amaçlı alınacaksa ok fakat diğer türlü almam.
(eğer iade kabul etmeyip bana replacement yollarlarsa ilgilenen birine satabilirim, aklınızda bulunsun)

Selamlar. Mert Bey’in paylaştığı yazı üzerinden 4 sene geçmiş. Bu aralar güç ile ilgili yazılar okuyorum. Hala 4 sene önceki sıkıntılar var mı? Birçok üretici güç konusuna önem veriyor gibi hissediyorum. Son dönem üst segment saatlerde de bilek üzerinden güç hesaplaması standart bir özellik olarak sunuluyor. Her bir üreticinin kullandığı değerlerin birbirinden farklı olması ile ilgili sıkıntılar vardı. Yani bir standart değer yok. Bu arada hala güzel bir kaynak bulamadım. Bu konuda paylaşabileceğiniz kaynak var mı? Stryd sitesinde bir ebook bulunuyor ama okuduktan sonra hala sorularım var.

1 Beğeni

(2020’de bu yazısından bahsederek konuya yeniden değinmiş)
@Radyohead firstbeat, polar sayfalarında da tavsiyeler yararlı olabilir.

2 Beğeni