Koşuda 50:50 Kadın

İznik Ultra SheRaces akreditasyonu almış.

Bunun koşunun yaygınlaşmasına fayda sağlayacak bir icraat olduğunu düşünüyorum.
Umarım daha çok organizasyon bu akreditasyonu alır.

Konuyla ilgili organizasyonun açıklaması şöyle;

“Koşuda 50:50 Kadın” :running_woman: Projemiz HAYATA GEÇİYOR! :mega:

Türkiye’de koşu kültürünün gelişmesi için çok daha fazla kadının patikalarda koşmasını hayal ediyor ve daha çok kadının uzun mesafelerde koşması gerektiğine inanıyoruz.

İznik Ultra, kadın dostu yarış standartlarını taahhüt ediyor ve hayata geçiriyor. İznik Ultra, artık SheRACES akreditasyon şemsiyesi altında;

“Patikada Kadın Dostu Uygulamalar” ile hem kadınlara belli standartları garanti ediyor, hem de uzun mesafe koşmayı özendirmek için kadınlara özel avantajlar sunuyoruz.

Kadın koşucularının tereddüt etmesine yol açabilecek herhangi bir konuda (tişört kalıplarından, plansız hamilelik durumlarına, vb) neler taahhüt ettiğimizi web sitemizde detaylandırdığımız “Koşuda 50:50 Kadın” sayfasında inceleyebilirsiniz.

Ayrıca, İznik Ultra kayıtlarında kadına özel ek avantajlarla ilgili;

:pushpin: İndirimli Kayıt: İznik Ultra’da ultra mesafe koşacak kadınlara fiyat avantajı sağlıyoruz. Her kadın, bir kısa yarışın fiyatı ile seçtiği ultra maratona yarışına kayıt olabilir.

:pushpin: PETZL kafa feneri kampanyası: İznik Ultra ile ilk ultra yarışına hazırlanan, kayıt olan ilk 20 kadına kafa feneri hediye edilecektir. :flashlight: @yuksekteguvenli

Haber ile ilgili :arrow_down: ya da bio :point_up_2:

(*) @she.races

:sparkles: İznik Ultra kadınları için HER GÜN kadınlar günü! :sparkles:

Konuyla ilgili paylaşımlarını şu linkte görebilirsiniz.
https://www.instagram.com/p/DGvNnhZtQhw/

18 Beğeni

Yıllar itibariyle kadın/erkek katılımcı dağılımı:

Parkurlar ve Kadın katılımci oranları:

Iznik Ultra 160K 3%
75K üstü parkurlar toplamı 7%
50K üstü parkurlar toplamı 15%
Derbent Patika 25K 26%
Çamdibi Koşusu 14K 43%
5K Iznik Tarihi Kent Koşusu 46%

2025 için düşünülen yenilikler:
-Hamilelik durumunda 2 yıla kadar erteleme hakkı
-CP’lerde kadın hijyen ürünleri
-İndirimli katılım ücreti
-Bir üst meafeye ek ücret ödemeden geçiş hakkı
-Ultra mesafelerde kaydolan ilk 20 kadına kafa feneri

Özetle bu şekilde.

Ben 50:50 oranını ilk okuduğumda, kafamda başka birşey canlandı. -Parkurda eşit sayıda kadın erkek katılımcı sayısının ‘zorunlu’ oluşu-. Ama 50:50’nin ulaşılmak istenen hedef olduğunu anlamam uzun sürmedi.

@caner hocam 50:50 belki İznik Ultra’nın tüm parkurlarında değil ama varolan ‘bir’ parkurunda veya eklenecek bir parkurunda… Veya İstanbul’da tek bir parkurda 50:50’yi esas alan, ama asla bir ‘eşler yarışı’ olmayan,

erkek katılımcı sayısını, kadın katılımcı sayısının belirlediği

bir konsept oluşturabilir mi? Bu, erkek katılımcıların, dışarıda kadınları teşvik etmesini hızlandırabilir mi?

8 Beğeni

Aslında her organizasyonda kadınlara özel bir parkur olsa çok güzel olurdu bence.

Örneğin; İznik 25k parkuruna sadece kadınların kayıt yaptırabildiğini düşünün. Erkekler için yeterli yarış var diye düşünüyorum.
Kadınların erkekler tarafından rahatsız edilmeden rahat rahat koşabildiği bir parkur fena olmazdı bence.

6 Beğeni

50:50 kadın derken, utmb Rize Kaçkar yarışında şöyle bir formda “his professional number” yazması aynı güne denk geldi (utmb’nin başka web sayfalarındaki formlarında da var, ülkemize özgü değil).Kadın doktor rapor veremiyor veya doktor olmuyor (!).

3 Beğeni

@Muratakan güzel öneri. Birisi yaparsa eş bulup katılmaya çalışırım:)
Şimdilik, bunu yapıyoruz. Kadınlara duyurmak, onlara cesaret vermek için yardımlarınıza teşekkür ederiz

5 Beğeni

@ismaileren Bence kadınlar “hiç bir yarışta rahatsız edilmemeli” yetmez, “hiç bir yarışta rahatsız edilmeyeceğinden emin olmalı”. Türkiye’de huzurlu bir toplum için koşuda, otobüste, her yerde standart bu olmalı.
Yarıştaki bir parkuru “haremlik” yapmak bence kötü. Ama yarış yapılır, sadece kadınlar kayıt olur, o ayrı. Günümüzde a) rahatsız olan kadınlara güven verebilir b) Pazarlama -ticari faydası olur.

8 Beğeni

Bir kadın koşucu olarak yorum yapayım;

CP’lerde kadın hijyen ürünleri düşünülmesi çok iyi ama epey geç kalındı, çeşitli kötü durumlarla karşılaşabiliyoruz çünkü koşunun kendisi zaten hormonal durumlarda saçma süprizlere sebep oluyor. Her ne kadar her kadın kendi önlemini almaya çalışsa da zorluklar oluyor. CP’lerde en önemli konu kadınlar WC sırası bekliyor, buna çözüm bulmaları lazım, erkek rahatlığını kıskanıyorum, WC telaşı tatsız bir sorun.

Hamilelik durumunda bence tam iade olmalı, koşulları tamamen değişen bir kadının 2 yıl içerisinde koşabileceğini düşünmek güzel olsa da gerçekle uyumlu olmayabiliyor, nitekim yurt dışı yarışların bir kısmında da tam iade var (tıbbi belge isteniyor elbette).

Kadın ( özl. ultra) koşuculara anket gönderip sorunları öğrenip ona göre çözüm üretmek ise en iyi seçenek.

İlgili instagram gönderilerini henüz incelemedim burada yazanlara göre yorum yaptım, inceleyeceğim.

Önce kadın ultra organizatörü var mı diye düşündüm (+ koşucu olan) çünkü sorunlar daha iyi çözümlenir, sonra forumda yazan aktif kadın koşucu var mı diye düşündüm. Kadınlar neredesiniz? :sweat_smile:

12 Beğeni

@caner niye hemen aklımıza haremlik geliyor? olimpiyatlarda maraton hariç tüm yarışlarda kadın ve erkekler ayrı ayrı yarışıyor. Şimdi olimpiyatlarda haremlik uygulaması var mı diyeceğiz?
Bunu niye teşvik edici bir unsur olarak göremiyoruz?

Kadınlara has bir şey olsun dedim diye hemen :-1: gelmiş.
Bundan niye bu kadar rahatsız oldunuz.
Azıcık kafanızı kumdan çıkarın.
Dünyada bu tür (sadece kadınların yarıştığı) pek çok yarış var.

Birkaç örnek;

https://freihofersrun.com

3 Beğeni

Instagramdan değil de, önceki gönderimde paylaştığım, İznik Ultra linkinden incelemenizi tavsiye ederim.

Benim paylaştığım link ile İsmail hocamın paylaştığı linkler aynı gibi görünüyor fakat başka sayfalara aitler. Diğeri duyuru niteliğinde kısa bir özet. Paylaştığım linkte ise bu konuya özel, İznik Ultra’nın kadınlara yönelik uygulamaları, yapmak istedikleri ve SheRACES ile ilgili detaylı ve yeterli bilgi verilmiş.

‘their professional number’ veya ‘doctor’s professional number’ olmalıydı. Hata yapmışlar. ‘Bilinçaltını dışarı kusan’! bir hata.

2 Beğeni

İsmail Bey, önerinizi iyi niyetle yaptığınıza şüphe etmiyorum. Kadınlar için güvenli ve steril bir yarış ortamı arzu ettiğiniz için onlara özel bir kategori önerisi getiriyorsunuz. Ama bu öneri kadınlar için ayrı alan yarattıktan sonra diğer kategorilerde yarışmak isteyen kadınları marjinalize etmekten başka bir konuya hizmet etmiyor.

Bu önerinizin kadınlar için güvenli toplu taşıma arzusuyla önerilen pembe otobüs vs. önerilerine benzediğini düşünüyorum ben. Bunun yerine tüm kategorileri kadınlar için güvenli ve konforlu kılacak şartları birlikte talep etmek daha doğru bir noktadan başlangıç öneriyor.

Tüm CP’lerde kadınlar için daha fazla imkan yaratmak, tuvalet vb. hizmetlerinden zahmetsizce yararlanmaları için düzenleme talep etmek, ıssız patikalar boyunca kadınların güvende hissetmelerine imkan tanıyacak kimi düzenlemeler düşünmek ve bir erkek olarak empati vasıtasıyla öngöremediğim ama kadınları tedirgin hissettirecek kimi başka noktalara yönelik düzenlemeler talep etmek ve bunları kadınların dile getirmesini beklemeden erkekler olarak talep etmek daha durmamız gereken noktayı işaret ediyor sanki.

Amacım sosyopolitik yönleri olan bir polemik yaratmak değil. Eşitliği hayatın her alanına, koştuğumuz patikaya dahi taşımak önceliğimiz olmalı.

13 Beğeni

Gözümden kaçmış, haklısınız :+1:

1 Beğeni

Ayari Kacanlar yeni bolumde haberini vermistik, biz yayinlayamadan burada gorunur olmus, ne guzel… Guzel hareket @caner tesekkur ederiz.

4 Beğeni

Tamamen deneyimsizliğime dayanarak soruyorum ama kadınlar koşarken tam olarak nasıl rahatsız oluyor veya rahatsız ediliyor acaba? Koşucular tarafından mı, çevredeki insanlar mı? Yapabileceğinin en iyisini yapmaya gelmiş onca insan birini rahatsız edecek zamanı nasıl bulabiliyor? :thinking:

İlk yarışını 2025 sonbaharına planlayan biri olarak yarış ortamını hiç birilerinin rahatsız olabileceği bir alan gibi düşünmemiştim.

5 Beğeni

selam,

abant ultra ve ida ultra kadınlar gününe özel bir paylaşım yaptı:

“08 mart 2025 kayıt yaptıran tüm kadın sporcularımıza 2026 kayıtları hediye edilecektir”

6 Beğeni

Kilian da bir mesaj yayinlamis bu konuda:

1. “Erkekler kulübü” zihniyetinden kaçının
  • Mizah gibi görünse bile cinsiyetçi, homofobik ve ırkçı şakalara karşı çıkın
  • Kullandığınız dil ve spordaki kadınlar hakkında yaptığınız varsayımlar üzerine düşünün
  • Kadınların sadece performansta değil, bilgi ve liderlikte de eşit olarak görüldüğü bir kültürü destekleyin
  1. Sessiz kalmayı ve dinlemeyi öğrenin
  • Kadınlara bir şeyler açıklamak yerine onların deneyimlerini dinleyin
  • Daha uzun süredir sporun içinde olduğunuz veya farklı deneyimlere sahip olduğunuz için bilgimizin daha üstün olduğunu varsaymaktan kaçının.
  • Antrenörlük, medya ve karar alma pozisyonlarında kadınların seslerini teşvik edin ve yükseltin.
  1. Kendi yanlılıklarınızı zorlayın
  • Güç ve dayanıklılığın sadece geleneksel olarak erkeklikle ilişkilendirilen şekillerde değil, birçok şekilde ortaya çıktığını kabul edin
  • Kadınların antrenman yöntemlerine ve koçluk anlayışlarına meşruiyetlerini sorgulamadan saygı gösterin
  • Kadın fizyolojisi üzerine daha fazla araştırma yapılması için bastırın ve kadınların özel ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran koçluk yaklaşımlarını destekleyin
  1. Kadınlara yer açın
  • Sporcu, antrenör veya marka elçisi olarak etkili bir konumdaysanız, patika koşusunda kadınlar için eşit fırsatlar, görünürlük ve sponsorluklar için savunuculuk yapın
  • Bölünmeleri güçlendirmek yerine kapsayıcılığı teşvik eden karma cinsiyetli eğitim ortamlarını destekleyin
  • Markaları ve yarış organizatörlerini adil para ödülü, eşit medya kapsamı ve sporda kadınları destekleyen politikalara yatırım yapmaya teşvik edin.

Orijinali

11 Beğeni

Ben de kadın olarak yazmak isterim.
She Races, zaten kadın ihtiyaçlarını anlayıp yola çıkan bir oluşum. Her türlü anket, analiz zaten sayfalarında yer almakta. Yazan her bir maddenin bir sebebi var. Açıkçası ilk aşamada Türkiye’de kadınların globalden o kadar da farklı bir ihtiyacı olduğunu zannetmiyorum. Ayrıca, kimse de bir ihtiyaç diretmiyor… ilgili linkleri incelerseniz geri bildirime de açık…

Keyifli antrenmanlar, İznik’e geleceklerle görüşmek dileğimle.

4 Beğeni