Koşucu Seviyeleri Nelerdir, Nasıl Belirlenir? Düşünceleriniz

Koşuyla alakalı bir siteye üye olurken benden koşu seviyemi istedi. Çevresinde seviyemi nasıl belirleyeceğime dair bir yardımcı kutu aradım fakat bulamadım. O an çok vakit kaybetmeden “yeni başlayan” olarak seçip devam ettim. Fakat o günden beri aklımı kurcalayıp durduğu için sizin fikirlerinizi de merak ettim.

Üzerine biraz kafa yorduktan sonra, koşucunun seviyesi belirlenirken kullanılabileceğini düşündüğüm, aklıma gelen kriterler:

  • Katıldığı en uzun dereceli yarışlar. Yani yarı maraton bitirdiyse çaylak, maraton bitirdiyse deneyimli. Gibi gibi ama burada da maraton bitirip 5 saatin üstünde kalan adama da deneyimli demek soru işaretleri doğuracağından vazgeçtim.

  • Belli mesafelerde yaptığı en iyi dereceler ama burada da benim bilgi düzeyim buradaki mesafe ve süreler hakkında bir yorum yapamadığım için ilerleyemedim.

  • VO2 max ise şu ana kadar en çok kafama oturan şey oldu fakat onda da garmin veya başka markaların nabız bantlarıyla yapılan testlerin gerçek laboratuvar sonuçlarına yakın olmadığını öğrendikten sonra suya düştü.

Özetle benim aklıma gelenler bunlardı ama bunlarda da sınır çizemediğim için ilerleyemedim.

Sizce hangi koşucular neleri yapabiliyorsa belli seviyeye gelmiştir?

2 Beğeni

http://www.mastersathletics.net/index.php?id=2595
Tabiki üstteki site tek cevap değil.Konu geçmişken paylaşıyım dedim.
Sana seviyeni soran site, kaç yıl koştuğunu, haftada yaptığın antremanı, son x yılda kaç km koştuğunu (sprint’ciler yandı bendeki mantıkla) vb soruları sorup belirlerse daha iyi olurdu.
Yukarıdaki bağlantıdan hesapta, bendeki seviye %47 çıkıyor ama his yüzde 20 (ne kadar yüksek o kadar iyi).Bu tür hesabın pek de bişey vermediğini düşünüyorum.

4 Beğeni

Polar flow uygulaması, antreman programı hazırlarken şunları sorup seviyeyi ölçmeye çalışıyor:

1 Beğeni

Bende de 44.52% çıktı fakat hayatımda ilk defa spora 2020 eylülde başladım. Artık başlangıç seviyesinde olmadığımı mı çıkarmalıyım :smiley: .

1 Beğeni

Seviye ne çıkarsa çıksın koşmak güzel, onlarca yıl boyu koş.Başlamakla ilgili o güzel sözü de bu forumda bulacaksın :raising_hand_man:
Eylul 2020 nedeniyle şu konu faydalı olacaktır.

Yaklaşık 8 sene önce koşmaya işyeri arazisinde 3 km ile başlayıp, koşu grubu ile çalışıp koşarken bende hep bunun gibi düşünür keşke biraz daha erken yaşta başlayabilseydim diye hayıflanırdım… Ama hepsi geçti :rofl: Artık tek başına bir ordu gibi dağlardan denizlere veya şehirden şehire 100 km yapmak belli bir seviyeye geldiğimi yaşayarak anlamama vesile oldu. Performansa odaklanacaksanız devamlı zamanla mücadele edebilecek kadar hazırlıklı olmak zorundasınız ki koşu piyasası hep bu yöndedir; hareketli yaşam tarzı hedefi ile, hareketten ileri gelen, kaynaklanan, kendinizi tanımaya vesile olabilecek anları üretebileceğiniz, zihinsel ve ruhsal dünyanızı keşfedebileceğiniz, herkes ile aynı kalıba girmeyeceğiniz, yarışmaktan çok daha zevkli bilinç hallerini doya doya yaşayabileceğiniz bir koşu hayatı size de çıkabilir. :blush: Yazar burada koşuyu bir araç olarak kullanmaktadır ve her haliyle en başından beri Çaylak olmayı sevmiştir ve özümsemiştir. Hedefi uzun yıllardır aynıdır; 24 saat aksiyon, 100 Km mesafe, uyurken Ultra Rüyalar, uyananınca gerçekleştirdiği rüyalar hep onundur. :joy::running_man::pray: Başarılar dilerim size :+1:

7 Beğeni

Abi idolümsünüz bu arada. Ben de sizin yaşlarınızda sizler gibi olursam ne mutlu bana. Bizlere ilham veriyorsunuz paylaşımlarınızla. Sıkı takipçinizim :smiley:

2 Beğeni

Karşımdaki koşucuyu tanımak için

  1. Yarı maraton en iyi derecesini sorarım,
  2. Haftalık antrenman hacmini sorarım,
  3. Katılmayı göze aldığı veya hazırlandığı etkinlikleri sorarım.
    Muhabbetim yoksa koşu formuna bakarım :slight_smile:
3 Beğeni

Bir faydamız oluyorsa ne mutlu koşana :rofl::running_man::+1: Yeri gelince döktürüyorum klavye elverdiğince :joy:
Sağlıkla koşalım yazalım :joy::+1:

2 Beğeni