Koşu yasak mı serbest mi?

Merhaba,
Strava’daki paylaşımları ve buradaki “ormanda koşuyoruz” yorumlarını dehşet içinde okuyorum. Özellikle strava’da gördüğüm kalabalık gruplar halinde koşanlar için buraya bir mesaj yazmak istedim. Umarım görürler.
Sokağa çıkma yasağının doğruluğu yanlışlığı işe yarayıp yaramayacağı tartışılabilir. Ama sonuçta alınan bir karar var…

Strava da özellikle kalabalık olarak koşanların çok büyük sorumsuzluk yaptığını düşünüyorum. Hem ahlaki hem de yasal olarak hatalı davranıyorlar.
Ben 6 yaşındaki oğlumu köşedeki parka çıkarmıyorum. Adam Aydos Ormanında 10 kişiyle koşmuş, yetmemiş, 10 kişi beraber ağaca çıkıp fotoğraf çektirmiş Strava da paylaşmış. Saat, yer, tarih koşu rotası her şey net. Yani biri sorsa ne diyecek çok merak ediyorum.
AKP kongrelerinde toplanan partililere ne diyorsam onlara da aynısını söylüyorum ama yazamıyorum. Koşu forum olarak bu konuda bir yönlendirme vb yapmamız gerekmez mi? En azından kalabalık koşulara çıkmayalım falan desek ve zevahiri kurtarsak :slight_smile: . Hatta daha iyisi kalabalık olarak koşmasak ve gerçekten doğruyu yapsak

5 Beğeni

Pandemi sürecinde herkes tek başına ya da birlikte yaşadıkları insanla koşabilir, bisiklete binebilir, egzersiz yapabilir. Bu toplu yapılan egzersizlerin düşüncesizce yapıldığını düşünüyorum. Bulaşıcı bir hastalıkla mücadele döneminde, insanlar kendileri için endişelenmiyor olsalar bile diğer insanlara, sağlık çalışanlarına karşı sorumlulukları olduğunu fark etmeli ve bu bilinçle davranmalı. Aksi takdirde başkasının hastalanmasına sebebiyet vermekle sorumlular.
Bu dönemde herkes psikolojik problemler yaşayabilir, sıkılabilir. Bunun çözümü başkaları ile bir araya gelmek değildir. Başka şekilde kendilerini rahatlatmanın yolunu bulmalılar.
Bu dönemde herkes kendi performansı konusunda endişe ediyor olabilir. Ama bu nedenle de toplu egzersiz yapmak şu anda yapılabilecek bir etkinlik değil.

9 Beğeni

Bu günlerde grup halinde koşmanın doğru olmadığına katılıyorum.

Bununla birlikte, insanların toplu taşıma ile işe gittiği, kapalı mekanlarda topluca bulunmalarına izin verildiği bir yerde, mesafeye özen göstererek, açık havada bireysel koşu yapanlara da sadece devlet kural koydu diye sorumsuz, düşüncesiz vb denmesini de kabul edemiyorum ben.

10 Beğeni

Toplu koşmak, toplu bir yere gelmek hepsi mevcut kurallar çerçevesinde tartışılabilir.(mevcut kuralların saçma ve tutarsız olduğuna inansam da)
Kişisel görüşüm bu konuda; mesafeye uyularak yan yana koşmanın ya da bisiklete binmenin zararı olmadığı noktasında. Kişisel olarak mülki amirden alınmış koşu ve bisiklet için antrenman iznim var. Küçük şehirde yaşamanın avantajı ile koşarken ya da bisiklete binerken günlük iş hayatıma göre çok daha az risk taşıyorum. Tek risk apartmana girip çıkarken oluşan risk.
Toplu koşularda ise pandemi öncesi patikaya ulaşırken arabaya 5 kişi binip gidiyorduk, tam kapanma öncesi 3-4 toplu koşu yaptık ve herkes ayrı ayrı kendi arabası ile ulaşım sağladı, bunun da sağlık açısından risk oluşturduğunu düşünmüyorum.(not:uzman ya da sağlık eğitimi olan biri değilim, kişisel görüşüm)
Bu başlıkta kuralların ölçülü olmadığını, verilen ya da verilmeyen izinlerin birbiri ile tutarsız olduğunu çok konuştuk. İzinlerin tutarsız ve ölçülü olmadığını düşünsem de almış olduğum izin doğrultusunda koşmakta ya bisiklete binmekte sakınca görmüyorum. İlk zamanlar aktiviteleri strava’ya attıktan sonra hep gizli özelliği seçtim. Sonraları ise artık ben istediğimi takip ediyorum isteyen de beni takip eder ya da etmez düşüncesi ile aktivite gizleme işinden vazgeçtim. (Strava dışı hiçbir sosyal medya kullanıcısı, whatsap durum paylaşıcısı değilim. Yaptığım aktiviteleri sadece strava ve garmin connect arkadaşlarım görebiliyor)

3 Beğeni

Biliyorsunuz bu tam kapanma sürecinde önceden alınan izinler iptal diye duyurular yapıldı. Özellikle Valilik tarafından değil de Kaymakamlıklar üzerinden alınan izinlerin geçerliliği olmadığı söylendi zaten Kaymakamlıklar da yeni izin vermiyordu. Ama her konuda olduğu gibi bu konuda da bir netlik yoktu.

GSİM üzerinden Valilikten yeni izin almak isteyenler de problem yaşıyordu. Ama eski alınan izinlerin tam akibeti net değildi. Sözle bunların da geçerli olmadığı söyleniyordu. Triatlon Federasyonu başkanı da artık bizim izin talep yazılarımız kabul olmuyor, bu durumda antrenman yapmak mümkün değil demişti canlı yayında.

Dün bir koşu arkadaşım Valilikten aldığı eski izin yazısını ekleyerek Kaymakamlığa başvurdu, lisansını, izin yazısını, katılmayı planladığı yarışları ekledi ve Kaymakamlıktan E-Devlet üzerinden yeni tarihli izin belgesi aldı. Aslında Valilik izni büyüktür Kaymakamlık izni ama yeni tarihli bir izin belgesi olsun diye bu yolu izledi.

Hemen ardından Valilikten izin belgesi olmayan bir başka arkadaşım bunu denedi ve olumsuz cevap aldı.

Büyük ihtimalle Kaymakamlık, bağlı bulunduğu Valiliğin verdiği izni ben yok sayamam diyerek olumlu dönüş yaptı ama GSİM üzerinden Valilikten daha önceden izin almamış lisanslı arkadaşın başvurusunu reddetti.

1 Beğeni

Federasyonların verdikleri izin belgeleri ile spor yapanların izinleri iptal oldu diye biliyorum. Bugüne kadar koşarken ya da bisiklete binerken hiç durdurulmadım, özellikle ramazanda gece 12 civarı bisiklete biniyorum, o saatte tek başıma sürerken(anayolda şehirdışına doğru sürüyorum) polisler hiç durdurmadı.
Kalabalık peloton sürüş hiç yapmamış biriyim, bisiklette hep tek sürüyorum.

Dostum hassasiyetiniz güzel ama, akla mantığa vijdana hitab etmeyen yasaklar kurallar, adı herneyse toplum tarafından kabullenilmez ,zor kullanarak bunları gecici olarak uygularsınız veya ototrite uygulayabileceğini düşünür. Lebaleb k,ongrelere hiç girmiyorum, eşek arıları ağları delecek diğerleri yasak varmı yokmu tartışacak .Biraz cesur olacağız akla mantığa doğaya uygun olanı tercih edip o yolda yürüyeceğiz.Saygılar.

4 Beğeni

Kongreler ve benzer vakalar ve etkinlikler için söyleyecek bişeyim yok tamam ama geçimini sağlamak için tıklım tıkış toplu taşıma araçlarına binmek zorunda kalmak yasak günlerinde dışarıda spor yapmakla kıyaslanacak bir şey değil.benim muafiyet belgem var sağlık sektöründe olmam sebebi ile.tüm hastahanelerde kullanımda olan cihazların pazarlaması ve teknik servisleri ile uğraşıyorum buna rağmen diyorumki doğru değil bu kır dizini işin yokken evde otur.kimseyi yermek değil fakat bana göre bu yanlış.hayatları boyunca değil 5k 10k yada ne ise bırakın koşmayı yürümemiş insanlar bi anda lisans çıkartıp sporcu olup olup izin aldılar sonrada sahilde Çiğdem çitlediler maalesef pek çok koşu gurubuda buna çanak tuttu izin almalarına yardım etti ee sonuç bu işte .sonra vay efendim milli sporcu koşarken bisiklete binerken antreman sırasında ceza kesildi .elbette kesilir dışarıda bu kadar alakasız insan varken kolluk kuvvetleri ne yapsın nasıl ayırsınlar laylay yapanla gerçekten spor yapanları

4 Beğeni

Açık havadaki bulaşma miktarı tabii ki kapalı ortamdaki bulaşma miktarından daha az. Ama egzersiz sırasında sümüğün ve salyanın yoğun soluma ile birlikte havaya karıştığını biliyoruz. Bu da bulaşma/bulaştırma riski demek. Semptomsuz da hastalık bulaştırılabiliyor. O yüzden bu riskin alınmamasınının doğru olduğunu düşünüyorum.

Devletin kural koymasını beklemeden insanın kendisinin değerlendirmesi gerekli durumlar vardır. Bu da onlardan birisisi. Başka birisinin hastalanmasına/ölmesine neden olmak istemem. Başka birisinin iş yükünü artırmak istemem. Bunun için bana devletin yön vermesine gerek yok. Kendi etik değerlerimiz önemli.

Toplu egzersiz keyfidir, işlerine giderken toplu taşıma kullanmak zorunda olanların durumu ile kıyaslanamaz.

10 Beğeni