Koşu Yaş Diz Sağlığı

Merhaba ben küresel salgın döneminde klio almamak yada sağlık amaçlı koşmaya başladım yaşım 58 5 K hedefinden yola çıkarak haftada 3 yada 4 kere 8.5 K 56 dakikada koşuyorum .Çevremde yakın yada orta uzun dönemde kıkırdak yada genel olarak diz problemi yaşamamın çok olası olduğunu ve bırakıp yürümeye geçmememi öneriyorlar .An itibarı ile bir sıkıntım yok bu konuda bilgi ve fikir var ise paylaşırsanız sevinirim

Çevremizde hiç koşmayıp diz problemi yaşayan onca insan var.Bu doktor da tersini demekte, ama bahsettiği kişiler uzun dönem koşanlar.

Isınma, ayakkabının ömrünü tamamlamaması veya seçimi, güçlendirme ve benzeri çok konu ile (beslenme, belki ortapediste görülme,kalsiyum değeri) vb durumlar da var.

3 Beğeni

.Isınma , doğru beslenme takviye ve doğru donanım kullanarak yapabildiğim yaşa kadar devam
tşk ederim . .

1 Beğeni

daha fazla yorum yapilir diye dusunmustum ama aklima gelenleri yazayim

oncelikle harika birsey yapiyorsunuz. kosun, yuruyun, baska bisry yapin ama kendiniz icin yapmaya devam edin. bu yasts gayretinizi samimiyet ile tebrik ederim.

yas, saglik durumunuz onemli

kac nabiz ile kosuyorsunuz ortalama, max onemli

gecmiste spor yapip yapmadiginiz onemli

daha once sakatlik durumunuz

kilo cok onemli, boy kilo oraninizi hesapladiniz mi?

ayakkabi onemli. nasil bir ayakkabi kullaniyorsunuz.

zemin onemli. duz mu beton mu aslfalt mi toprak mi?

kosu hacminiz onemli. hafta da 3-4 kez 8.5 km kosmaniz harika. verdiginiz bilgiden bunu 6-7 pace
ile yaptiginiz anlasiliyor, bu cok makul, yorucu olmayan, sakatlik riski dusuk bir tempo.

en onemli gosterge, yanlis bisey yaptiginizda vucudunuzdsn gelecek sinyal. bir eklem agriniz baslarsa, vucudunuz kosmak istemiyorsa, bir anda nabziniz artiyorsa, diliniz damaginiz kuruyorsa gibi gibi olaganin disinds birsey hissettiginizde yavaslayin hatta durun. ne oldugunu arastirin, ogrenin, duzeltin veya kontrol altina alin ve devam edin.

unutmamaniz gereken birsey daha var. spora genc yasta baslasaydiniz kaslariniz eklemleriniz kalbiniz buna adapte olacakti. ama siz bujmnu yaslanmis bir beden ile yapmaya calisiyorsunuz. birkac yuz bin km yapmis bir araba da daha temkinli olmak gerek.

yani ez cumle kontrollu olun…

ekim ayinda runcolor istanbul 10km yarisinin 84 yasindaki kosucusu yas kategorisi olmadigi icin ozel odul aldi. kendisini birebir tebrik ettim ve adamin benden 2 kat yasli ama 2 kat daha dinc oldugunu yakindan gordum. dinc olmak ile kalmadi bana 5 dakikaya yakinda fark atmisti.

bu forumdan her konuda destek alabilirsiniz. arama cubugundan faydalabilirsiniz. hic olmazsa direk boyle baslik acip sorabilirsiniz.

ve size kosma, yurusen daha iyi diyenlere gulup gecebilirsiniz :slight_smile:

1 Beğeni

nabız hakkkında fikrim yok akıllı saat kullanmıyorum , ama olacak .Spor geçmişim var , sakatlık geçmişi yok , kilo boy oranım 1.82 68 kg zayıf , kullandığım ayakkabı giriş seviyesi nike pegasus zemin trafik durumuna göre asfalt yada beton .
Şimdiden tşkler .

1 Beğeni

harika. ayakkabiya kadar gayet hakimsiniz.ayakkabinizda giris ustu iyi bir ayakkabi.

seneye istanbul maratonuna gelin 15 k kosun derim :blush: hatta sonraki seneler yari ve 42 k bile yaparsiniz.

bence eksiginiz bir saat. ekonominize gore huawei veya xiaomi band veya bunlara benzer bir ozellkkte saat ile nabzinizi, pacenizi, kadansinizi takip edebilirsini. boylece yaptiginiz antrenamin verileri ile durumunuzu takip edebilir degerlendirebilirsiniz. motivasyonds saglar.

1 Beğeni