Koşu yağmurluğu bakımı

Merhaba. Bir baska baslikta yorum olarak yazdigim bir seyi konu olarak acmak istiyorum. Belki daha cok kosucuya ulasir ve daha cok kisinin butcesine katki saglar :slight_smile: Konu kosucu yagmurlugu bakimi. Ince, hafif ve genelde pahali olan bu malzeme bir cok organizasyonda genelde de uzun mesafelerde zorunlu malzeme. Bazi organizasyonlar yagmur gecirmezlik derecesine kadar kontrol ederken kimisi kumasin her santiminin yagmur gecirmez olmasini kontrol ediyor. Bakimini önceden yanlis yaptigim bu malzeminin nihayet dogasini anlayabildim (malzeme ve stres muhendisligi sagolsun) :smiley: Konu hakkinda sizin de kendi uygulamalariniz varsa buyurun.
‘‘Kosu yagmurluklari cok ince ve genelde ic kismina uygulanan kumas disi baska bir tabaka sayesinde yagmur gecirmez özelligini koruyor. Bu tabaka yikamayi uygun sicaklikta yaptiginizda dahi siyrilip cikabiliyor kumastan. Veyahut baska kiyafetlerle yikamak o tabakaya gelen partikuller ve farkli yuklemeler sonucu zarar verebiliyor. Yagmurlugunuzu yikamak yerine icini ve disini islak bir bezle nazikce silip havalandirabilirsiniz. Bastirmadan ve sert bir cismi yuzeye degdirmeden islemi yaparsaniz o tabakayi korursunuz. Benzer bicimde yagmurlugu rastgele katlamak, keskin hatlarla katlamak da o yagmur gecirmezlik tabakasini uzun vadede yipratabiliyor. Onun yerine bir askiya asmak veya yuvarlayip rulo yaparak bu tabakayi koruyabilirsiniz. Bunlari fark edip ögrenene dek 2 yagmurluk harcamis oldum.’’ Kolayliklar diliyorum! :slight_smile:

13 Beğeni

Özelliğini yitirmiş yağmurluklarınızı su geçirmezlik spreyi (genellikle wet blocker spray olarak geçiyor) kullanarak yeniden hayata döndürmeyi denediniz mi? Bahsettiğiniz senaryoya göre iş görebilir gibi gözüküyor. Su geçirmezlik spreyini ben birkaç kumaşta verimli şekilde kullandım fakat koşu yağmurluğu konusunda bir tecrübem olmadı.

Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.

2 Beğeni

Yağmurluğumu hiç bir şekilde makinada yıkamıyorum. Bir askıya asıp duru sudan geçiriyorum ve askıda kurumasını bekliyorum. Herhangi bir sorun yaşamadım

1 Beğeni

Decathlonda satılıyor, ayakkabı giysi vs de kullanılıyor.
1-Her yağmurluk su geçirmezliği o materyal ile mi sağlıyor.Denizcilik ürünlerinde decathlonda sprey ile yenileyebilirsiniz diyor.Orijinalinde sprey kullanabilirsiniz yazmıyorsa denemezdim.
Özelliğini bozmak dışında, bu spreyler ürünün nefes alışını da bloklayabilir; yani içeride ter, dışarı kuru.

2-Kimyasal.Terliyoruz, yağmurlukla bütün oluyor ter, bedeninizde yeniden hissediyoruz. Reddit forumda
perfluorooctanesulfonic varsa kanserojen demekte (bir örnek, sadece sprey içeriğini de kontrol etmeli.). Bugün temiz denilen yarın ne çıkar şüphe.

1 Beğeni

Dechatlonda olduğunu bilmiyordum ben başka bir yerden temin etmiştim. Dediğiniz gibi birçok yerde kullanılıyor. Ayakkabılarda mum da kullanılabiliyor fakat yağmurlukta zor olabilir diye dile getirmedim.

  1. Size katılıyorum gözden çıkarılmış bir ürün değilse denememek daha doğru. O yüzden özelliğini yitirmiş demiştim zaten. Ayrıca su geçirmezliği böyle bir materyalle sağlayan bir ürüne ben pek yağmurluk demem sanırım. Bahsettiğim ürünlerin çalışma süresi kısaydı diye hatırlıyorum. Gerçi ben ürünü uygulayıp bir hafta kar altında sıkıntısız kullanmıştım. Hava geçirgenliği konusu da dediğiniz gibi sıkıntı olabilir. Çöpe gidecek yağmurluğu olan birisi varsa deneyip bize sonuçları bildirebilir. Ben sıfır kadar iyi olmasa da, iyi çalışacağını tahmin ediyorum. Kullandığım senaryolarda ben memnun kalmıştım.

  2. Bu konuda söyleyebileceğim pek bir şey yok, sunabileceğim tek argüman ürünü kumaşın dış tabakasına uyguluyor olmamız. Ki bu durum da yağmurluklarda kullanılan malzemenin farklı olduğuna bir işaret olabilir. Çünkü ilk mesajda bu katmanın yağmurluğun iç kısmında olduğu söylenmişti. Ama içerikte kanserojen varsa ben pek içeri ya da dışarı sıkıyorum diye bakmam, varsa alternatifine yönelirim.

2 Beğeni

Tesekkurler! Gördugum bir yöntemdi ama denememistim. Sprey alip deneybilirim. Spreyi kullandiktan sonra ne kadar sure kalici oldu sizde?

1 Beğeni

Üretici firmalar riske girmemek adına genelde spreylerin çalışma süresinin 12-18 saat gibi çok kısa olduğunu söylüyor. Fakat ben diğer mesajda belirttiğim gibi ürünü uygulayıp kar altında 1 hafta kadar (bir hafta boyunca yağış yoğun bir şekilde devam etmedi, ben de ara ara kapalı alanlara geçtim) sıkınısız kullandım. Gerçi sonrasında da spreyi yenilemedim ama bunun sebebi kar altındaki senaryomun sonlanmış olmasıydı :slight_smile: Nasıl bir sonuç alacaksınız ben de merak ettim. Gözden çıkardığınız bir ürün varsa deneyip sonucu paylaşır mısınız lütfen? Bu arada ben Woly’nin wet blockerını kullanmışım. Farklı markalarda daha iyi ya da daha kötü sonuçlar görülebilir.

Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.

1 Beğeni

Spreyi rüzgarlıkta deneyimlediniz mi acaba

2 Beğeni

Henuz denemedim, ama kis gecer gecmez deneyecegim. Su an icin yagmurlu gunler bir sure olmayacak.

3 Beğeni