Koşu Matematiği - Yeni Kitap

Koşu Matematiği-Runnemathics
Koşu Pace ve Koşu Süresi Modelleme Formülleri,
10K-Yarı-Tam ve Ultra Maratonlar için Simülasyonlar

Koşucular fiziksel yeteneklerini, performanslarını ve formlarını nasıl geliştirebilirler? Bir koşucu olarak gelişmek antrenman, sıkı çalışma ve akıllı bir antrenman planı ile bağlantılıdır. İyi geliştirilmiş bir yarış simülasyonu da bu konuda yararlı bir araç olabilir.

Yarış simülasyonunun klasik yolu, mümkünse gerçek yarış parkurunda veya başka bir rotada koşmaktır. Koşu bantlarındaki eğimi ayarlayabildiğiniz için, antrenman yaptığınız yarışın iniş ve çıkışlarını tam olarak simüle edebilirsiniz.Bu çalışma koşulacak maraton yarışını simüle etmenin ve aynı zamanda performansınızı değerlendirmenin bir yoludur.

“Runnemathics” koşu ve matematik kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur. Orijinali İngilizce olarak yazılan ve ana başlığı “Runnemathics” olan kitabımın Türkçe çevirisi olan bu kitapta da ana başlık “Koşu Matematiği” alt başlık da “Runnemathics” olarak seçilmiştir.

Bu kitapta koşu ve tempo simülasyonu için sunulan matematiksel model ve simülasyon programı, hız, hızlanma, koşucuların enerjisi, kondisyon seviyesi, performans ve çevresel değişkenleri birbirine bağlayan bir denklemler ve formüller serisi ortaya koymaktadır.

Bu model ve simülasyon programını kullanarak koşucu, yarış sırasında duruma göre temposunu değiştirerek optimum koşu stratejisini tahmin edebilir ve kurabilir. Koşucuların çoğunun hızının yarışın ikinci yarısından sonra hafif veya önemli ölçüde düştüğünü görebiliyoruz. Bu durumun yarış zamanı üzerinde büyük bir etkisi vardır, hatta koşucuların yarış sırasında veya sonrasında sakatlanma ve fenalaşmasına bile neden olabilmektedir. Önceden çalışılacak bir simülasyondan çıkacak sonuçları görerek ve değerlendirerek teknik ve taktik olarak nelerin iyileştirilmesi gerektiğini belirleyebilirler.

Birinci Bölümde: Koşu literatürünü, koşmanın faydalarını, koşu türlerini, temel koşu terimlerinin tanımlarını özetledim.

İkinci Bölüm: Bu bölümde ele alınan konular pace, sürat-kadans ve yarış süresinde rol oynayan faktörlerdir.

Üçüncü Bölüm: Tarafımdan geliştirilen “Soft Race Simülasyon” yöntem ve yazılımı ve uygulamaları yer almaktadır.

Kitap İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından yayınlanmış tüm hakları üniversiteye devredilmiştir.

Tedarik için:Pandora - Koşu Matematiği : Runnemathics : Koşu Pace ve Koşu Süresi Modelleme Formülleri 10K-Yarı-Tam ve Ultra - Cengiz Yardibi - Kitap - ISBN 9786054827800

kitap_kapak

16 Beğeni

Güzel fakat çok pahalı değil mi

  • Kitabın tüm haklarını İstanbul Gelişim Üniversitesine devrettiğimden fiyat, satış, gelir ve dağıtım konularının benimle ilgisi yok.
  • 299 çizip 221 yazmaları da sanırım Pandora Kitabevi pazarlama yöntemi.
  • Ben de fiyat fazla değil mi diye sorduğumda aldığım cevap çok fazla renkli sayfa olması, üst kalite kağıt ve dolar kuru dediler. Benim fiyat üzerinde bir kontrolüm ve bu kitap gelirinden pay almam söz konusu değil. Yani koşan ben oldum fakat sonuçta şahsıma ticari anlamda bir katkı olmayacak, sadece bir eser bırakma zevki için epey zaman harcadım.
    Umarım ikinci partide ya da ilerde düşer.
    Kitap içinde koşu ile ilgili tüm parametreler ve bunlarla ilgili geliştirdiğim matematik formülleri ve koşularla ilgili bilgisayar simülasyonları işlendi.

Aslında orijinalini İngilizce olarak yazdım. Ancak Türkçe çıkmadan İngilizce yayınlamak istemediler. İngilizce olanı da yakında çıkacak, belki daha ucuz olur.
Sağlıcakla,
Dr Cengiz Yardibi

İÇİNDEKİLER

Önsöz
İçindekiler
Tablolar Dizini
Fotoğraflar Dizini
Şekiller Dizini
Teknik Terimler ve Kısaltmalar
GİRİŞ

BİRİNCİ BÖLÜM: KOŞMAK-KOŞU

SAĞLIĞA KOŞU
Corona ve Corona Benzeri Virüsler
Soğuk Algınlığı ve Gribi Önlemede
Migren
Hafıza, Beyin, Demans
Kalp Sağlığı & Kardiyovasküler Sistem
Daha Elastik Damarlar ve Arterler
Tansiyon
Anksiyete
Tiroid
Arterit
Kolesterol
Diabetes Mellitus
Obezite
Kanser
Ömür Dediğimiz Şey-Longevity
Prostat
Sarkopeni
Sosyal ve Psikolojik Bozukluklar
KOŞU LİTERATÜRÜ
Koşu Türleri ve Deneyimleri
Özelliklerine Göre
Koşu Parkur Niteliğine Göre
Mesafeye Göre
Yüksekliğe Göre
Açık Havada / Kapalı Alanda Koşmak
Sanal Koşu (Virtual Running (VR)
KOŞU PARAMETRELERİ ve FORMÜLLERİ
Koşu Sürati ve Pace
Kadans
Adım Uzunluğu, Stride Adım Uzunluğu
Ekstrem Kadans ve Adım Uzunluğu
Heart Rate
Maksimum Kalp Hızı Nasıl Hesaplanır?
Kalp Atış Hızını Ölçme
Nabza Göre Antrenman
Dinlenik Nabız-RHR (Resting Heart Rate)
Kaplumbağa Kalbi vs. İnsan Kalbi

İKİNCİ BÖLÜM: KOŞU PARAMETRELERİ

KADANS-PACE-SÜRAT ÜZERİNDE ROL OYNAYAN
FAKTÖRLER
KİŞİSEL ve GENETİK FAKTÖRLER
Yaş
Boy-Kilo-VKİ (BMI)
Kadın-Erkek
Kadans-Adım Uzunluğu-Stride Adım Uzunluğu
Yorgunluk
Koşu Performansı Üzerine Etki Edebilecek Diğer Faktörler
Bruce Protokolü
ÇEVRESEL PARAMETRELER
Faktör, Referans Kriter ve Sabit Katsayılar
FAKTÖR ANALİZİ
Yükseklik-İrtifa
Tırmanış ve İnişler
Talbot’s Kuralı
Hava Durumu: Sıcaklık Etkisi
Düşük Sıcaklıkların Performans Üzerine Etkisi
Hava: Yağmur
Ultramaratonlar ve Arazi Şartları
Simülasyonlara Dahil Edilmeyen Faktörler
Hava: Nem Oranı, Çiğ Noktası (Dew Point)
Hava: Rüzgâr Etkisi
Koşu Ekipmanları
Yüksek Performans İçin Son Teknolojiler
Sensörler
Diğer Koşu Ekipmanları
Dönüşlerde Koşu Hızı
MET – METABOLIC EQUIVALENT & MATHS
MET-MATH
MET Değerinden Kalori Hesaplama
Diyet - Kalori ve Matematik
UYGUN BESLENME
KOŞU GÜNLÜĞÜ

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: KOŞU SİMÜLASYONLARI

SİMÜLASYON PROGRAMI
SİMÜLASYON METODU
Simülasyon Birinci Kısım
Simülasyon İkinci Kısım
Simülasyon Üçüncü Kısım
YOL KOŞULARI SİMÜLASYONU
Çorum Hitit 10K- 28 Nisan 2019
İstanbul 15 Km, 16 Kasım 2014
Adana Yarı Maratonu-21.1 Km, 6 Ocak 2019
Boston-Run to Remember Yarı Maratonu, 29 Mayıs 2016
İstanbul Maratonu-42.2 Km, 15 Kasım 2015
ULTRAMARATON TRAIL KOŞU SİMÜLASYONLARI
İznik Ultra Trail-50 Km, 22 Nisan 2018
St. Paul Ultra Trail – 44 Km, 9 Kasım 2019
Kapadokya Ultra-Trail – 63 Km, 21 Ekim 2017
Erciyes Ultra SkyTrail – 64 Km, 7 Temmuz 2018

11 Beğeni

Ülkemizde böyle kitaplar görmek çok güzel. Hemde böylesine bilimsel eserler çok daha kıymetli oluyor. Fiyat konusunda evet çok ama elinizde olan birşey değil farkındayım. Pahalı demek için bir top kağıdın ne kadar olduğunu bilmek gerekiyor bu zamanlarda. Alıp okumayı yürekten istiyorum. Emeğinize sağlık @yardibi

1 Beğeni

Teşekkür ederim,
Eğer okuma imkanınız olursa görüş ve değerlendirmelerinizi beklerim.
Sağlıcakla,

1 Beğeni

Emeğinize sağlık, teşekkür ederim.

Simülasyon nasıl çalıştırılıyor?

1 Beğeni

Bir antrenör olarak somut ve ölçülebilir verilere her zaman daha büyük ilgim olmuştur. Bu çerçevede kitabınızı anında sipariş ettim. Bilimsel kaynakların hangi fiyat aralıklarında olduğunu bilmeden kitabın kaç sayfa olduğuna bakmadan kitabın bilimsel literatüre katkısına bakmadan verilen ücretle alınan bilginin karşılaştırmasını yapmadan bir ESER’e sadece pahalı demek büyük haksızlık. Örneğin kitap benim için normal bir fiyat aralığında. Çünkü bugüne kadar hep benzer fiyatlarda benzer konularda kitaplar aldım ve maalesef tamamı yabancı yazarlardan oluştu. Anatomi ve fizyoloji kaynak kitapların fiyatlarına değinmiyorum bile zira onlar farklı boyutta. Günümüzde bilimsel temelden uzak şöyle uçar böyle konarsın konulu koşu kitaplarının ve koşma kültürünün moda olmasına aldırmadan oturup modelleme çalışması yaptığınız için tüm içtenliğimle saygılarımı sunarım. Sizden tek ricam kitabınızın hedef kitlesini belirtmeniz olacaktır. İçeriğine baktığımda akademik değil ama rekreasyonel koşucu için de olmadığı anlaşılıyor. Bizlere TÜRKÇE bir kaynak kazandırdığınız için tekrar tebrik ederim.

8 Beğeni

Serdar Bey,
Öncelikle görece bu kadar yüksek fiyatla sipariş vermeniz beni hem üzdü hem sevindirdi. Gerçekten fiyat biraz tuzlu çıkmış. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi kitap içindeki bilgi ve emek olmasa dahi bu ortamda oluşan kağıt fiyatları, pek çok renkli sayfa içeren kitap renkli baskı farkı ve bunların dolara endeksli olmuş olması, kitap sadece “lorem ipsum” ile doldurulmuş olsaydı bile çıkan maliyet olacaktı; üniversite dokümantasyon direktörünün aktardığı argümanlar. İki yıl önce çıkan ilk kitabım “Sağlığa Koşu” aşağı yukarı aynı sayfa sayısında fakat 30-40 TL civarında internette. Ancak bu ilk kitapta fazla renkli sayfa yoktu ve dolar o zamanlar 5-6 TL civarında idi, bu kitap teklif alınırken dolar 18 TL imiş. (Not: Dün anneme aldığım saatli maarif takvimi için 80 TL ödedim.)

Beş farklı üniversite, beş farklı teknik alan, üç yüksek lisans ve bir doktora derecesini kapsayan akademik yolculuğumdan yola çıkarak, yaşam süresince en çok yararlandığım üç alanın “ Matematik ”, “ Spor-özellikle koşu ” ve “ Yabancı dil ” olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İlk maratonunu 60 yaşında koşmuş biri olarak koşmanın sadece fiziki kısmı değil felsefesi, matematiği, modellemesi konularına da ilgi duydum.

Diğer bir tespitiniz kaynakların yabancı yazarlardan ve genellikle ingilizce olması. Evet bu kitap derleme ya da tercüme değil. Doğrudan en güncel bilgilerden yararlanılarak oluşturuldu. Bu konuda bir örnek benim 1980 yılında ABD’de aldığım Elektronik dersinin orijinal kitabının Türkçe versiyonu 2000 yılında burada çok iyi bir üniversite oğlumun ders kitabı idi.

Bu kitabın orijinalini ingilizce ve ismini “RUNNEMATHICS= Running & Mathematics” olarak yazmıştım. Ancak üniversitem öncelikle Türkçe yayılanmasını istediğinden tercüme edip yayınladık; İngilizce versiyonu da yakında çıkacak. BESYO’larda bir koşu dersi olmadığı gibi bunun matematiği de yok gördüğüm, bildiğim kadarı ile. Aslında Runnemathics BESYO ve spor fakültelerinde okutulması gereken temel ders olması lazım.

Koşu ile ilgili yaptığım araştırmada örneğin sıcaklığın koşu üzerindeki etkisi ve bunu matematiğe çevirme ile ilgili pek çok kaynak var; benzer şekilde iniş-çıkışların, yağmurun, arazi şartlarının (Ultralarda özellikle), irtifa vb, kişisel faktörlerin( yorgunluk mesafesi, boy-kilo, vb) . Ancak bunların topluca irdelenip bir koşunun simüle edilmesi ile ilgili yerli-yabancı bir kitaba rastlamadım. Bu açıdan Runnemathics Kitabı belki de bunların derlendiği ilk kitap.
Koşuyu parçalara ayırarak ve uygun formüllerle matematik modelleme yaparak ve sonra bunları çözerek, belirli bir yarışı en kısa sürede koşmak için en uygun stratejiyi oluşturabiliriz. Bilimsel yöntemler ve modelleme yaklaşımları teorik olarak en uygun çözümü verebilir. Ancak bu durum sıradan koşucular için veri toplama, modelleme ve bu sonuçtan bir şeyler öğrenme açısından çok zor olabilir. Yani sizin sorduğunuz hedef kitlenin yanıtı

  1. Belirli bir aşamayı geçmiş yani orta-üst düzey koşucular ve meraklılar, bu kesime rekreasyonel koşucular da dahil olabilir; özellikle uzun mesafeler, maraton ve ultra-maraton koşanlar.
  2. Üniversitelerde ders kitabı olarak, akademik alanda. Zaten kitap formatı akademik ve üniversite BESYO ve yayın kurulları onayından bu şekilde geçebiliyor.
  3. Bir üçünde hedef de kendim idi; başlangıçta faktörleri kendim için incelemeye başlamıştım ve matematik sevdiğim için bakalım nasıl koşuyoruma yanıt bulmak için.

İltifatlarınız için teşekkür ederim. Umarım beğenirsiniz. Şunu da belirtmek isterim ki mükemmel bir eser olmayabilir, beklentilerinizi karşılamayabilir; ancak ilham verici ya da ateşleyici olabilir, gençler için bir örnek olur ve geliştirilir, umarım.

Simülasyon alanında bilgisayarlardan yararlanmak yaygın ve kolay bir yöntemdir. Bu konuda “Machine Learning ve AI” kapsamında programlar da vardır. Ancak bu tip programlar için geniş bir veri havuzu gereklidir. Bu nedenele benim yöntemim daha basit ve VBA destekli oldu. Bu kapsamda Python ve AI ile çok daha ileri seviyelerde akademik çalışmalar yapılabilir.

Tekrar, bütçenize bu kadar yük verdirdiğim için üzgünüm, anca daha önce de belirttiğim gibi benim bu konuda bir etkim ve menfaatim bulunmamaktadır.
Sağlıcakla,
Cengiz Yardibi

9 Beğeni

“Yarışta Altın Kural” daha önce denemesini yapmadığın bir şeyi asla yarışta yapma. Bu söz genelde fiziki konular için söylenmiştir. Örneğin hiç denenmemiş bir ayakkabı, kompres çorabı, hatta şort vb. ekipmanı ilk defa yarış günü giymek ya da önceden hiç denenmemiş bir yiyecek, içecek, yarış jellerini yarış öncesi veya sırasında denememek. Bu nedenle yarışı önceden simüle etmek çok faydalı olacaktır. Bir yarış simülasyonu, gerçek yarışın stresine ve toparlanma süresine katkı sağlarken, mümkün olduğunca çok sayıda yarış koşulunu yeniden oluşturmaya olanak tanır.

Araştırdığımda genelde simülasyon alanında bilgisayarlardan yararlanmak yaygın ve kolay bir yöntem. Bu konuda “Machine Learning ve AI” kapsamında programlar da vardır. Ancak bu tip programlar için geniş bir veri havuzu gerekli ve çok üst düzey atletler için, şimdilik uygun olabilir. Bu nedenle Garmin saatimdeki PACE değerlerinden yararlanmak aklıma geldi. Bu yöntemi bir yerden almış değilim, kendi çapımda geliştirdim

Yarışları simüle etmek için geliştirdiğim yöntem, kişisel ve çevresel etkilere dayanmaktadır. Her yarışı birer kilometrelik kilometre taşlarına böldüm; her “1 kilometrelik” teorik temel pace üzerine, yorgunluk başlama mesafesi, hava sıcaklığı ve yağmur, koşu yüksekliği, çıkış ve inişler gibi faktörler, arazi seviyesi verileri eklenerek ilgili hücrelerdeki teorik pace yazılan program vasıtası ile hesaplandı. Aynı program kümülatif olarak eklenerek toplam teorik yarış süresini de otomatik olarak göstermektedir. En sonunda, toplam yarış süresi ve diğer faktörlerin ortalamaları gösterilmektedir.

Başlangıçta EXCEL tablolarında oluşturduğum formatı VBA uygulamaya çevirerek girilen değerlere ve mesafeye bağlı biraz daha program şekline çevirdim. Yani koşulacak mesafe, kşisel ve çevresel faktörler önceden girilmesi gerekiyor doğal olarak. Bu değerlere bağlı oluşturulan formüller her kilometredeki “PACe” hesaplanıyor ve bunlar eklenerek sonunda yarış süresi hesaplanıyor. Yine koşu saatlerinde verilen her kilometreye ait gerçek “PACE” girilince kilometre başı, kümül ve toplam değerler ortaya çıkıyor. Bu şekilde planlanan, hedef ve gerçek zamanlar kilometre başına karşılaştırılabiliyor ve gerekirse müteakip koşular için ilgili parametrelerde ve katsayılarda düzeltmeler yapılabiliyor.

Kendime uyguladığımda örneğin bir ultrada kaçıncı istasyona ne kadar zamanda ulaşmam gerektiğini görerek basit bir hedef oluşturabiliyorum. Bunu da göğüs numaramdaki yerlere yazarak karşılaştırabiliyorum. Bazen tam tutuyor, bazen erken geliyorum, bazen geç.

Sağlıcakla,

4 Beğeni

Cengiz bey sağlığa koşu kitabınız içerik olarak nedir int kitapçıklarında baktım ilham ve motivasyon amaçlı gibi ancak emin olamadım koşuya yeni başlamış strateji ve yol arayan birine tavsiye eder misiniz yeni kitabiniza pahalı dedim tabi bu pahalı kendi bütçeme göre yoksa akademik kitaplar evet normalden biraz daha pahalı zaten pazarlama kısmında siz yoksunuz anladığım kadarıyla ülkede ekonomi ortada konuşmaya lüzum yok iyi çalışmalar dilerim saygılar

2 Beğeni

Öncelikle, evet, pazarlama ile ilgim yok; her iki kitap telif-basım-yayın-dağıtım tamamen İGÜ devredilmiştir. Ayrıca herhangi bir telif ücreti vb ödeme alınmamış, alınmayacaktır.

“Sağlığa Koşu” kitabı iki ana bölümden oluşmaktadır:
İlk bölümde hastalıklara karşı koşmanın ve egzersiz yapmanın etkilerini sunan araştırma bulguları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Her ne kadar en güncel araştırmalardan alınan bilgiler derlenmiş olsa da, bu kitap okunduğu sırada bile yeni ve belki de farklı araştırmalar yayınlanıyordur. Bu bakımdan belirgin olarak bir soruna karşı koşunun etkileri daha ayrıntılı ve güncel olarak incelenebilir. Bu kitapta araştırılan başlıklar: Güçlü Bağışıklık-Koşu, Beyin Sağlığı ve Koşu, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Depresyon ve Koşu , Migren ve Koşu, Göz Sağlığı-Koşu, Tiroid Hastalıkları ve Koşu, Grip-Soğuk Algınlığı, Kalp ve Koşu, Damar Sağlığı ve Koşu, Yüksek Tansiyon ve Koşu, Dizler ve Koşu , Kolesterol – Koşu , Diyabet ve Koşu, Obezite ve Koşu, Kanser-Koşu , Koşu ve H.Pylori-Ülser , Alerjiden Koşarak Kurtulma, Yaşlılık Hastalığı-Longevity ve Koşu , Prostat ve Koşu, Sarkopeni ve Koşu, Sigara Bağımlılığına Karşı Koşu, Alkol Bağımlılığı ve Koşu…

İkinci bölümde ise “Geç olsun hiç olmasın - Meglio tardi che mai” felsefesi ile oluşturulan uğraşlar ve kazanımlar yelpazesinde yer alan koşu ile ilgili deneyimlerim hikâye edilmektedir.

Kısaca Motivasyon-Biraz Sağlık ve Koşu Yaşanmışlıkları.
Sağlıcakla,

İÇİNDEKİLER
BİRİNCİ BÖLÜM: Niçin Koşmalıyız?
Niçin Koşmalıyız?
Yanlış Teşhis.
Her Gün Check-Up Yaptırıyorum, Hem de Bedavaya!.
Egzersiz, Koşu, Koşmak
Koşu İlacı ile Tedavi
EpiGenetic-Koşma-Yaşam Kontrolü
Güçlü Bağışıklık-Koşu
Beyin Sağlığı ve Koşu
Obsesif Kompulsif Bozukluk, Depresyon ve Koşu
Migren ve Koşu
Göz Sağlığı-Koşu
Tiroid Hastalıkları ve Koşu
Grip-Soğuk Algınlığı
Kalp ve Koşu
Damar Sağlığı ve Koşu
Yüksek Tansiyon ve Koşu
Dizler ve Koşu
Kolesterol – Koşu
Diyabet ve Koşu
Obezite ve Koşu
Kanser-Koşu
Koşu ve H.Pylori-Ülser
Alerjiden Koşarak Kurtulma
Yaşlılık Hastalığı-Longevity ve Koşu
Prostat ve Koşu
Sarkopeni ve Koşu
Sigara Bağımlılığına Karşı Koşu
Alkol Bağımlılığı ve Koşu
Beslenme ve Koşu
İKİNCİ BÖLÜM: Koşu Anılarım
Meglio tardi che mai, ma e meglio mai tardi!
Niye Koşuyorsunuz?
Kaçıncı Oldun
Bu Yaşta Koşuyor
Koşu Nelere Kadirmiş.
Ve… 60 yaş… İlk maraton
60+ Yaşında-3 Delikanlı…Büyükada-11K Macerası
Boston-2016 Yaşanmışlıklar.
Caretta Koşusu
Eymir Göl Koşusu
Ultra-hedefler.
Koşunun Ultrası
Hedef Ötesi… Hayal ötesi
Run Fire Cappadocia-UltraMaraton
Erciyes Ultra Sky Trail, 2018
Dedem, Netcen Bu Yaşta?
St Paul Ultra.

5 Beğeni

Sayın hocam yaklaşık 30 yildir aktif olarak ve aynı zamanda müsabık olarak koşu yüzme bisiklet branslarinda diger taraftan hobi olarak dağcılık trekking hiking scuba yapan ayni zamanda Atletizm Fedarasyonu antrenörü olarak size soyleyebilirim ki maalesef bu özelliklerinizi birakin anlamayı ne gerek var diyen bir kitle daha da kötüsü bu soyleme alkis tutan bir genel kültür ve koşucu kitlesi oluştu . Sizi bulmuşken azicik icimi dokmeme müsade edin lutfen.Bu anlamda yazdığınız her kelime en azindan benim için altin değerinde. Bu altyapiniz üzerine sahadan elde edilen bilgilerle oluşturulan kitap ise kaynak niteliğindedir. BESYO’larda ve Federasyon antrenör eğitimlerinde kosu dersleri var hocam ve şaşırtıcı derece güncel ve bilimsel literatüre vakif durumda .Ancak günümüz tüketim cagi oldugu icin biz antrenorler kimseye fiziksel uygunluk fizyolojik veriler veya değişik test protokollerini ve sonuçlarını anlatamıyoruz. Ilk 10 km sini kosan hemen 100 km hedefliyor ve sebebi anlaşılır değil genelikle .Altini kazidiginizda ise konun sadece sosyal medya veya arkadas çevresi olduğunu görüyorsunuz.
Hal böyle olunca uzun vadeli gelişim VO2max laktat değerleri vb parametreler ve en onemlisi bunlarin arkasinda ki bilim çöp oluyor.Buna gerçekten üzüldüğümü belirtmek isterim.Bu anlattıklarım cercevesinde henuz kitabiniz elime ulasmamasina rağmen bilimsel ve ölçülebilir parametrelere dayanarak yazilmis olmasi bile benim icin kitabınızın değerli olduğunun kanıtıdır. Günümüz KOŞU’ya bilim olarak bakmak yerine duymak istediklerini soyleyen ve sadece GAZ veren kişilere alkis tutan bir koşucu kitlesini desteklemekte.Kitabiniz bu anlamda benim acimdan bilimsel bilgi temel alinarak yazıldığı icin umutlarımi tazeledi.Ovgulerimi bu yonde almanızı benim gibi bilim ve tecrubeyi birleştirerek sporcularının once sağlığını korumak ısteyen antrenörlere pes etmeyip bilimsel ama halka hitap eden isler olabileceğini düşünürdünüz. Kitabınız iyi veya kötü açıkçası benim icin o kadar onemli degil onemli olan UĞRAŞ ve Bilimsel altyapı. Saygılarımla.

7 Beğeni

Serdar Bey,
Teşekkür ederim.
Ne mutlu size ki bu kadar farklı branşlarda spor yapıyorsunuz ve etrafınızı aydınlatıyorsunuz.
Ne mutlu bana ki bu yaştan sonra bu forumda tanıştığım beraber koştuğum kişiler ve sizin gibi değerli bir sporcu ile muhatap olma şansına sahip oldum.

Ülkemizde spor ve egzersize yaklaşım, her alanda klasik bir laf ama, gelişmiş ülkeler seviyesinde değil ve olamaz. Bilime yaklaşım da malum. Bu durumda spor ve bilim yanyana gelince doğal olarak çarpanı düşüyor.

Çevremizde gözlemlediğiniz ve yaşadığınız olumsuz örnekler için, bence, fazla üzülmeyin. Sizin gibi hem ömrünü spora adamış hem bilimsel konulara önem veren hem sporcu hem eğitici hem yönetici birine sahip toplumda muhakkak ki birileri bundan yararlanacaktır. Bu açıdan olumsuz örnekleri değil az da olsa yetiştirdiğiniz ve sizi takip eden ve yararlanan kişilerden mutlu olunuz derim.
Sağlıcakla,

4 Beğeni

@yardibi Cengiz Bey kaleminize, yüreğinize sağlık! Ben de birkaç ay önce ilk kitabımı elime alabildim. Yazarlık ve yayınlama süreci çok sabır ve çaba ister. Emeğinize sağlık, okurlarınız bol olsun :slight_smile:!

5 Beğeni

Çok teşekkür ederim.
“Lena’nın Küçük Yolculuğu” hayırlı olsun.
Okuyacağım,
Sağlıcakla

2 Beğeni

Çok teşekkürler, sağolun :sparkles::pray::innocent:!

@yardibi Merhaba Hocam.

Kitabınızı okudum. Şahsım adına; faydalandığım ve faydalanacağım bir kaynak olarak kütüphanemde yer alacağını söyleyebilirim. Emeğinize sağlık, çok teşekkür ederim…

Saygılarımla.

Not: Kitabınızın sonunda bahsettiğiniz programı, verilen adreste bulamadım. İncelemeyi çok isterdim. Gözümden kaçmışsa affınıza sığınıyorum. Paylaşmaktan vazgeçtiyseniz de saygı duyarım.

1 Beğeni

Ellerinize sağlık… Benim için müthiş bir kaynak oldu, bu kadar detaylı analizler gerçekten ufkumu açtı, teşekkürler…

Sedat Bey,
Yorum için teşekkürler,
Kimse sormadığı için siteye koymamıştım,
Macro içeren .xlsx file yükleyeceğim, bir süre sonra.
Simülasyon yöntem, formüller koşu ve matematik literatür desteği ile tarafımdan oluşturuldu, herhangi bir kaynak ya da modelden alınmadı. Doğal olarak geliştirmeye gereksinimi var.
Özellikle koşucu arkadaşlardan gelecek girdiler sayesinde daha iyileştirilebilir; katsayılar, kriterler, formüller.
Yakında basılacak İngilizce versiyon için de önerilere açığım.
Sağlıcakla,
Cengiz Yardibi

3 Beğeni