Biz karbon plakalı ayakkabıları takip ediyor, yol yarışlarındaki rekor artışlarını gözlemliyoruz ve hatta tartışıyoruz. Çok üstünde durmadığımız bir gelişme de pistte yaşanıyor aslında. Pistte kırılan rekorların bazılarında ışık takibini konuşmuştuk ama yeni pist ayakkabılarında da Nike’ın farklı denemeleri çokça konuşulur oldu. Yüzmede yaşanan şey yaşanıyor sanki. Umarım bu dönemleri kötü hatıralar olarak anmayız ileride.
Bu hafta sonu Trabzon YM’unda koşan çoğu sporcuda Nike’ın karbon plakalı ayakkabıları vardı,o ayakkabıların devamlı çıkardığı lak-lak-lak sesleri hala daha aklımda.Bugüne kadar böyle ses çıkaran bir ayakkabı görmedim.Bu da işin başka bir tarafı
Ben çakma karbon plakalı Tempo Next % aldım. İncelemelerde ayakkabının çok ses çıkardığı söyleniyordu. Ne kadar ses çıkarabilir yahu diye şaşırmıştım. Lakin gerçekten çok ses çıkarıyor yürürken bile pat pat diye. Emekliye ayırdığım ayakkabıları günlükte giyerim normalde ama bunları kesinlikle giyemem. Zaten yol koşularında sürekli müzik dinlerim. Etrafımdakiler düşünsün
Videoda 60 dolarlık, sitesinde 100 dolar civarı karbon ayakkabı Dünyada çeşitli ülkelerde alınabiliyor (Bizde tedarik sorunu nedeniyle gelmez veya gelse bile vergi durumlardan pahalı olur büyük ihtimal).
Karşılaştırmada bir tık geride kalmış ama 3-5 kat ucuz.
Çinli EVA maliyet olarak Fransız asıllı PEBAX tan ucuz.
Maliyet dışında çok yorum yapılabilir . En çok gözden kaçan nokta ise Alphafly 'ın sweet spotu ( daha canlı olarak performans hissedilmesi yada vermesi ) bir çok ayakkabıdan daha geniş yani düşük ve yüksek hızlarda iyi daha ucuz rakiplerinde ise üst pace lerde yada tresh hold larda
Selam,
Şu an normal günlük “easy” koşularımda kullandığım aşağıdaki ayakkabıyı 3000TL’ye aldım:
Karbon değil ama fiberglass plaka var. Minimum 1000K giyersin.
Gene şu ayakkabıyı bir kaç hafta önce 3500TL ye aldım
https://www.adidas.com.tr/tr/adizero-boston-12-ayakkabi/ID4236.html
Bunda da fiberglass plaka var. Bence mükemmel bir ayakkabı. Kısa, uzun, yavaş, hızlı, tempo her koşuda giy. Hepsine cevap verir. Bu satın aldığım dördüncü Boston oldu.
Yani ülkemizde -şimdilik- 100Usd civarına şahane ayakkabılar alınabiliyor.
Her karbon plaka ayakkabı iyidir denemez. Ben karbon plakalı Asics Magic speed 3 kullandım.
1100K koştum bu ayakkabı ile. İnanılmaz sert bir ayakkabı. Bu ayakkabıdan sonra yıllardır unuttuğum sol ayağımdaki fasya ağrısı gene hortladı. 2,3 ayakkabı değişerek kullandığım için sıkıntı olmadı. Fakat tek ayakkabı kullanıyor olsam 200K olmadan atardım asicsi. Karbon plakalı Alpha Fly kullandım hiç sıkıntı olmadı. Şimdi Vapor Fly kullanıyorum. Hiç sıkıntı yok. Pamuk gibi
Ben de uygun fiyatlı bulunca alıyorum ama “karbon plakalı ayakkabı” = “süper ayakkabı” önermesi bizim gibi amatörler için kesinlikle doğru değil
Dizlerinden ameliyatlı arkadaşım sürekli Alphafly giyer
6 çift plakalı rod lu ayakkabım var , sağ dizimde menisküs grade 1 var ne diz ağrısı ne de eklem ağrısı yaşadım
ayakkabı rotasyonumu geniş tutuyorum magic speed zoom fly tarzı sert stiff ayakkabıları gimiyorum
Zara da sektöre giriş yapmış. Fakat hem bu videoda hem de başka değerlendirmelerde yorumlar oldukça kötü:
Model olarak Zara Cielo 1.0 olmuş
Fordy in incelemeleri hep taraflı
Asics rakibi Nike’ın pebax tabanlı ayakkabıları kadar ses çıkartan ve hafif dengesiz bir modeli daha pazara sunuyor !
Peki buna ne demeli?
Nike Elektronik Sıvı Desteği Kontrollu Ayakkabı Patenti İçin Başvurdu
Koşu sporunun gideceği yönü gösteriyor bize…
Reebok pump
Bu ayakkabılar geldi nedense aklıma