Köpek saldırıları için tavsiye

Merhaba arkadaşlar, Ankara’da yaşıyorum ve fırsat buldukça Eymir Gölünde koşuyorum. Daha doğrusu koşuyordum diyeyim. Bir kaç aydır çoğalan ve saldırganlaşan köpeklerden ötürü koşamaz oldum. Gece dahi tek başıma rahatça koştuğum bölgede artık köpeklerden geçemiyorum. Kulağımda kulaklık ile koşarken bir köpeği Aşil Tendonumu ısırmak üzere iken farkettim :slight_smile: Aşil kopması bir köpek sebebi ile olacaktı az kalsın :slight_smile: Fobi oluştu resmen köpeklere karşı, yardım ve önerilerinizi bekliyorum.

Çok da saldırgan olmayan, bölge korumak için havlayan köpeklere bağırarak karşılık vermek veya köpeklerin olduğunu bildiğiniz bölgeye girerken yüksek ses çıkarmak hayvanları bir miktar duyarsızlaştırıp size ilgisiz kalmalarını sağlayabiliyor .

Bir üst seviyede üzerinize havlayarak koşan köpeğin üzerine bağırarak gitmek de işe yarayabiliyor ama %50-50 . Olumsuz %50 göze alınmaz tabi ama üzerinize koşarak ve havlayarak gelen köpekten zaten kaçamazsınız.

Başka öneriler varsa ben de duymak isterim.

1 Beğeni

Bu başlık altında biraz irdelenmişti. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Beni ısırmaya yakın gelen bir tek köpek oldu. O da akşam ya da geceleri koşarak önünden geçtiğim bir çiftliğin köpeği. Sahibi İstanbul’dan gelince salmış hayvanı, ben de umursamaz koşuyorum. Buna çarpmayayım falan diye yavaşladım ama köpek hafiften dişlerinin arasına almaya çalışıyor bacağımı, konuştuğumdan da ne yapacağına karar veremiyor sanırım. Gerçi kendi köpeğim ondan çok daha fazla ısırıyor beni de… :sweat_smile:
Genelde bisiklette başka ama koşuda köpeklerden korkmam. Ormanda peşime takılan olur, geri dönüp ben de onların peşine takılırım. Onlar da iyi koşuyorlar. :grin: Diğer çoğu sokak köpeği de havlama modu ile kayıtsızlık arasındadır, çünkü koruyacak bir şeyi yoktur. Konuşunca kıçlarını kıvırmaya başlarlar, ya da eğik boyuk havlar gibi yaparlar. Birine biraz fazla yüz vermiştim, 2 KM’ye yakın benimle koşmuştu köpek. Gören diğer köpekler de bunun peşine takılıyor, bunu kovalıyorlardı. Onlardan korkuya da benimle koşmaya devam ediyordu. Mahalle değiştirince uzaklaşmak istemedi sanırım bölgesinden, bıraktı peşimi.
Bir keresinde de parkın koşu parkurunda önümden gelen köpeği gördüm ama o beni görmedi. Son saniyede bağırınca korkup sıçradı yan tarafa, trafik kazası olacaktı az daha. :smiley:
Tavsiyem kendinizi biraz alıştırın ve onlarla karşılaştığınızda endişelenmemeye çalışın. Olumsuz duygularda vüvcutta salgılanan sıvıların kokusunu alıp zayıflığınızı anlayıp daha fazla saldırganlaşabiliyorlarmış. Eğer yüz vermez de işe yaramadığını anlarlarsa, çok kovalamazlar.

4 Beğeni

Eski ama gecerli bir yazi…

1 Beğeni

Merhaba Köpek savar işe yarıyor eymir koşularında. Dazer marka köpek kovucu yanımda taşıyorum ve işe yarıyor. Ancak bazı köpekler sağır olduğundan kaynaklı bu aletin yaydığı sesi duymayıp halen daha üstünüze gelebiliyor. :slight_smile: Şimdiye kadar 1 kere eymir ormanda başıma geldi.

Köpeksiz bir Türkiye düşünülemez. Yapacak birşey yok bisiklete bindim ve artık koşuyorum tek çare köpeksiz rotalar bulmak. Maalesef ülkemizde sokak köpekleri değil ama sahipli ve bağlanmayan müstakil ev köpekleri sorun olabiliyor. Sayısız badire atlattım ama çözüm köpeksiz yollar. Hele ki köpeklerle arası benim gibi iyi olmayan biriyseniz yapacak birşey yok yada ben bulamadım.

Bu sevimli şey de bisiklet sürerken karşıma çıktığında yakalamıştım bu pozunu. :joy:

7 Beğeni

sonra ? :slight_smile:

Sıkıntı yok. Hızı 45’ten 30’a indirip hafif uzaklaşıp geçtim gittim yanından. Bu noktada köpek tehlikesini biliyordum ama genelde hiç fırlamıyor, ya da fırlayana kadar geçip gidiyordum. Bu sefer erken davranmış, ilk kez böyle yakalayabildim görüntüyü. :slight_smile:

Bazı rotalarda mesela yeşilköy florya sahilindekiler gün içinde sakinken,başka geç vakit yada sabah çok erken vakit koştuğumda bikaçkez saldırıya uğradım ben otomatikmen duruyorum sakin davranıyorum yürüyerek uzaklışıyorum bidahada o gün koşumu o tarafa yapmamaya özen gösteriyorum :slight_smile:

Ben bir bisikletçi olarak DAZER marka köpek kovucuyu tavsiye ederim. Şu ana kadar saldırma teşebbüsünde olan bütün köpekleri püskürttü.

Garanti veremem ama yere oturup onunla çok sakin konuşmaya başlarsanız kafası karışıyor. Bir köpeğin bölgesine girmişseniz iktidarına saygı duyduğunuzu göstermeniz gerekiyor. En azından ben diğer köpeklerin bu şekilde iletişim kurduklarını gözlemledim. Bölgeye yeni giren köpek,kavga istemiyorsa diğer köpeğin önüne yatarak teslimiyet gösteriyor. Ben ne zaman yere oturduysam işe yaradı. O heyecan ve korkuyla zor ama bu da aklınızda olsun.

1 Beğeni

Koştuğum ormanda bol bol köpek var. Hatta Eymir’de ben de koşuyorum ve başıma hiç bir şey gelmedi şimdilik. Koşuyorsanız eğer ve arazide koşuyorsanız köpekler ile ilgili biraz okumanızı tavsiye ederim. Benim de bir köpeğim var ve ormanda birlikte koşuyoruz. Başımıza gelmedik kalmadı. Kalabalık köpek guruplarının saldırısından tutunda, kalabalık insan guruplarına kadar her türlüsü ile karşılaştık. Ben dört ayaklı dostumu daha iyi anlamak için okumaya başladım ancak bu diğer köpekleri de anlamama yardımcı oldu. O yüzden işinize yarayabileceğini düşündüğüm kimisi kitaptan kimiside benim deneyimlediğim tavsiyeler.

Benim en çekindiğim köpek görevi ya da bir sahibi olan köpek. Görevi olan köpek yani bir alanı koruyorsa, yada bir sürüyü, mümkün olduğunca alanına girmeyin, girecekseniz de köpeğin sahibini bulun. Sürü koruyan çoban köpekleri içinde aynı şey geçerli. Durun bekleyin ve çobanı bulun. Her iki durumda da gözünüzde gözlük varsa mutlaka çıkarın. Köpekler gözlerinizi görsün.

Diğer korktuğum köpek tipi sahibi ile birlikte yürüyen köpek. Köpekler ve sahiplerinin karakterleri benzer olabilir. insanlar türlü türlü diyeyim. Ben sevmeye bile yeltenmem karakterinden emin olmadığım köpeği.

En az korkmanız gereken köpekler ise sokak köpekleri. Başı boş gezen köpekler. Bu tarz hayvanların tek bir içgüdüsü vardır bir gün daha yaşamak. Alanlarını korumak için kavga eden guruplar bile birbirlerini öldürene kadar savaşmazlar. Havlayarak biraz diş geçirerek ölümcül darbeler vurmadan birbirlerini kovalarlar ve genelde sayıca üstün olan sürü bölgeyi ele geçirir. Kaybeden ise başka fırsatlara ve bir gün daha yaşamak adına kavgadan kaçar. Bu tip guruplar ile karşılaştığınızda yüksek sesle bağırın, ayağınızı yere vurun, çok korkuyorsanız yerden bir taş alın. Hayvanlara atmayın tabi, 10 metre uzağına atsanız bile korkup kaçacaklardır. Hatta bağırarak üstlerine bile koşabilirsiniz. Bu dediklerim sadece sokak köpekleri için geçerli. Sahibi olan ve görevi olan köpeklere sakın bunları denemeyin.

Dazer vs gibi köpek kovucu cihazları ben de kullandım ancak köpek burnunuzun dibine gelince işe yarıyor. Öyle uzaktan hiçte kovalamıyor. Ama yine de yanınıza alın, bulunsun. Elinizdeki baton, matara gibi aletler de köpekleri caydırmak için etkili aletler.

Sizin soğukkanlı kalmanız ve sakin durmanızda çok önemli. Köpekler gerçekten sizin ruh halinizi hissedebiliyorlar. Siz ne kadar sakin ve kendinizden eminseniz bu tip durumlardan kurtulmanız o kadar kolay oluyor. Kendi adıma genelde uzakta kalabalık bir gurup gördüğümde çoğu zaman aralarında elimi kolumu sallayarak (ve gözlüklerimi çıkararak) koşup geçiyorum. Ne kadar havlasalar bile bu havlama çok kısa sürüyor. Ancak kontrol edemediğim durumlarda gurup ile koşarken ve korkan birisi varsa genelde bağırıp çağırarakta uzaklaştırmak zorunda kaldığım oluyor.

Bir de ormanda koşuyorsanız eğer, kulaklıkla müzik dinlememenizi tavsiye ederim. Hatta hiç müzik dinlemeyin. Kulaklık sizi ortamdan soyutlayacağı için gelen köpeği duymayacaksınız. Bölgesini koruyan bir hayvan ise sizin kaçtığınızı sanıp, peşinizden kovalayacaktır. Hatta bazıları sizin koşmanızı oyun bile sanabilir ve sizinle oynamak isteyebilir. Fark ettiğinizde iş işten geçmiş olabilir.
Yüksek sesle hoparlör ile müzik dinlemek ise sadece köpeklerin değil başka insanların da tepkilerini çeker :slight_smile:

Bisiklet ve motosiklet için aynı tavsiyeleri veremeyeceğim çünkü hayvanlar sizden değil altınızdaki araçlardan korkuyorlar genelde. Büyük bir koyun sürüsü görüp kocaman bir kaç kangal köpeği ile haşır neşir olmamak adına motorumu durdurup sürünün geçmesini beklemişliğim vardır.

Köpeklerinde karakterleri var, hepsinin görevleri var. Huskyler çekmeye bayılır. Huskyniz varsa bir çift paten ve göğüs ve tasması alın ve sizi çekmesine izin verin.
Rotweiler ve German Sheperdlar koruma köpeğidir. Sizi yada bölgesini korumak ister.
Border Colly ise sürü gütmek için idealdir. Şehirde sürü güdemez ancak enerjisini atmak için sizinle koşmasını sağlayabilirsiniz. İdeal koşu köpekleridir.
Konu ile ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorsanız Sezar Milan’ın Dog Whisperer serisi gayet iyi.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, umarım işinize yarar.

15 Beğeni

Eymir’de başı boş köpekler saldırmaz.Yine de tedbirli olmak lazım.Kayıkhane tarafındaki köpekler bazen havlar.Saldıracak köpek uzaktan kendini belli eder: kuyruğu dik tutarak alert pozisyon alır, o zaman durup,biraz uzaklaşıncaya kadar yürümek gerek. Köpekler çoğu zaman spor olsun diye saldırır,havlar ama (kaçmazsanız) ısırmaya yeltenmez.

2 Beğeni

Göl çevresinde yolda bulunan köpekler saldırmaz.TRT orman kısmında (yukarıda) girişte çok köpek vardır.Genelde bunlar da saldırmaz, ancak içlerinden genç olanları havlar bazen…Ormanda pek çok köpeksiz patika ve rotalar var.Tenha bölümlerde tek tük köpek olabilir,onlar da saldırmaz.

1 Beğeni

Benimde ilk kez başıma geldi. normalde sokak köpeklerini beslerim onlarla aramızda iyidir. Trail koşusu yaparken bir kişinin arazisi içinden geçmek zorunda kaldım. Adamın evi etrafında sınırını belirten bir tel çit yoktu. Evin 200m yanından geçerken köpek havlamaya başladı , ben de panik yapmadım. Kaçmaya çalışmadım. Yürüyordum köpek direk havlayarak üzerime koşmaya başladı ,ona doğru döndüm durdum. Sakin sakin diye net bir şekilde bağırdım.1 metre kala üzerime atlayacak zannettim. Sonra durdu ben de yine sakin sakin diyerek yavaş yavaş ona bakarak uzaklaşmaya başladım, o anda hırlayarak üzerime yürüdü ama ısırma teşebbüsünde bulunmadı, o şekilde ona bakarak ve konuşarak uzaklaştım. o yerinde kaldı ve gitmeme izin verdi. Hayvan kendi bölgesini koruma amaçlı üzerime geldi ,ben onun bölgesine girmiş oldum. Onu görünce kaçmaya çalışmadım. Aksine olduğum yerde kaldım. Ne var ne oldu der gibi…Bence üzerinize koşan köpek varsa soğukkanlı davranarak olduğunuz yerde alın veya kaçmaya çalışmayın. onu karşı sert ve net bir tonla uyarın , bence en makulu bu yoksa kaçmaya çalışmak aptallık olur .

2 Beğeni

Para verip evcil hayvan almayın lütfen. Ticari amaçlı cins köpek/kedi yetiştirenlere satın alarak destek olmayın nolur. Zavallı hayvanları çok kötü şartlarda yaşatıyorlar, dişileri sürekli gebe bıraktırarak damızlık olarak kullanıyorlar. Basında son çıkan haberleri görmediniz mi? Bunların hepsi merdiven altı işletme mantığıyla üretim yapan yerler.
Sokağa terkedilmiş yüzlerce cins köpek var. Bunların bazıları da belediyelerin barınaklarına terkediliyor, çok kötü koşullarda hayatta kalmaya çalışıyorlar.
Satın almak yerine terk edilmiş bir köpeği sahiplenmenizi tavsiye ederim naçizane :heavy_heart_exclamation:

Havlamasınlar diye ses tellerini kesmişler

13 Beğeni

Bundan birkaç hafta önce Müge Daştan adlı bi koşucu Validebağ Korusu’nda 5 köpeğin saldırısına uğradı. Trail koşularında mutlaka köpek kovucu tarzı spreyler bulundurmak şart. Aynı şekilde insanlar tarafından da saldırı söz konusu olabilir. Bu durumda da biber gazı…

3 Beğeni

Tüh! İyi mi acaba şu an… Gerçekten de, futbol sahasının arka bölümünde (ana giriş değil de bilfen tarafı) çok agresifler. Hem fazla insan yok o tarafta hem de kendi bölgeleri orası herhalde.

VK

1 Beğeni