Kompres taytlar ve çoraplar

Arkadaşlar selamlar,
Kompresli ürünlerle ilgileniyorum.Türkiye’de marka bulmak gerçekten zor. Çorap ve tayt kompersli ürün kullanan ve marka tavsiyesi olan arkadaşlar lütfen yazsın. Bir de nereden bulacağız bunları bilgi verebilen olursa memnun olurum. Nike’dan baska bir firma bulamadım açıkcası.

Herkese iyi sporlar.

http://www.sportifhayat.com/Compressport,LA_192-3.html#labels=192-3
https://www.bvsport-tr.com/
https://urun.n11.com/spor-corap/asics-110523-0521-compression-sock-kosu-corabi-P208082260

tskler,BV sport u tavsiye eden varmi yada deneyen corapları 250 tl cıvarı o yuzden merak ettim.

ben kullanıyorum. Nike çorap ile karşılaştırabilirim sadece… Çok memnunum. Nike çorabın faydasını pek göremedim.İşe yarayıp yaramadığı biliyorsunuz çok tartışmalı bir konu…

BV sportun kompresif taytını kullanıyorum oldukça memnunum.

Kompresif tozlukların kısa mesafelerde işe yaramadığını hatta olumsuz etki yaptığını (kendimde) gözlemledim, kullanmayı bıraktım. Çalı çırpı çiziklerinden korumak gibi pratik bir faydası var.

İşin kanıta dayalı (yazılı) kısmı ise muallak.

Uygun fiyatlı olarak ben decathlon’daki kalf çoraplarından kullanıyorum… Özellikle uzun ve arazi koşularında iyi hissettiriyor bana… Belki de Placebo etkisi de olabilir ama kendiniz de deneyip karar verebilirsiniz.

Link: https://www.decathlon.com.tr/kompresyon-ozellikli-tozluk-id_8351528.html

Performans anlamında faydası olur mu bilemiyorum ancak shin splints sakatlığında faydası olduğunu düşünüyorum, kasları sıcak tutuyor. Kinesio bantlarını da kullandım beraber. Ben de decathlon ürününü kullanmıştım.

ben sadece kompres çorap kullanıyorum ve kullandığım marka ne yazık ki ülkemizde bulunmayan CEP markası…internetten satın alıp amerika’dan gelen arkadaşlar sayesinde temin ediyorum…oldukça memnunum…

Cevaplar icin tskler.bu paralara corap alıp ta hicbir faydasını gormemekte olmazdı zaten.
Ben en sonunda Nike sitesınden HYPERRECOVERY tayt almaya karar verdim.ayaklarıda kısmen kapsıyor.yoksa bv sport kompressport vs siteler var ama cok pahalı geldı acıkcası.Herkese iyi sporlar.

shin splits ileride farklı sorunlara yol açabilir, dikkat

Yazar biraz cekingen davranmis, ‘hicbir seye yaramiyor’ yazamamis, ama cok net ima etmis :smiley:

3 Beğeni

Bu tarz konularda yapılan bilimsel çalışmaların önündeki en büyük engel çok fazla değişkenin olması. Çalışmaları standardize edip direk sebep sonuç ilişkisi kurmak zor, bu yüzden de çelişkili sonuçlar çıkıyor. Kompresif giyisilerin tıptaki kullanım alanı ile ilgili olumlu yönde yeterli, kuvvetli veri var ama atletik performans deyince iş değişiyor. Çünkü kontrolü mümkün olmayan sayısız objektif ve subjektif kriter devreye giriyor. Kendi deneyimimden örnek vereyim. Kalf sakatlığı ve buna bağlı damar tıkanıklığı yaşadıktan sonra idmanlara dönünce ilk yaptığım şey kompresif ekipman almak oldu. Hemen pahalı olan iyidir tarzı düşünceyle siparişi verdim. İlk başta garip hissettiriyor, spider-man kostümü giymekle metrobüste yolculuk yapmak arasında bir yerde. Bir saatin üzerindeki koşularda aniden yorulmaya başladığımı farkettim. Fizik tedavi doktoru arkadaş ile sohbet ederken bir önerme geldi koşu öncesi ve koşu sonrası kas çapını ölç bakalım diye. Voila! Arada dramatik fark var. Kas çok fazla genleşiyor ve çorap gereğinden fazla basınç uygulayarak kompartman sendromunu taklit ediyor. Yani ‘‘one doesn’t fit all’’. Fazladan bir anektot. Az kullandım, madem satayım dedim. İlan vesaire derken, nasıl abi bunun bedeni de mi var, şu fiyata olma mı’dan sonraki en popüler ikinci soruydu.

Koşarken kalf çorabı bende işe yaramadı ama dinlenme döneminde düşük basınçlı varis çoraplarının faydasını gördüğümü söyleyebilirim. Bunu da yine bireysel farklılıklar ve epigenetik mekanizmalar ile açıklamak mümkün: hepimizin toparlanma süresi aynı değil ve bunun tek değişken kriteri ne kadar idmanlı (fit) olduğumuz da değil. Biyolojik artık ürünlerin dokudan uzaklaştırılması, serbest radikallerin yıkımı, mikro yırtıkların tamiri, kasların tekrar kasılabilme güçlerini geri kazanması gibi hızı kişiye özgü mekanizmalar devreye giriyor.

Geçenlerde forumda bir arkadaş daha hızlı nasıl gelişirim diye sormuştu, konu dağılmasın diye gereksiz bilgiler ile doldurmak istemedim ama uzun mesafe koşularda elit atletler ile amatörleri birbirinden en belirgin şekilde iki gruba ayıran başlık yorgunluk. Ee bunda ne var? Başka ne ayıracaktı ki! Buradaki nüans şöyle hepimizi yoruluyoruz, idmanımız ve eforumuz kadar ama elit sporcular yorgunluğa rağmen doğru teknik ve formu kaybetmeden devam edebilirken amatörlerde daha keskin bir düşüş oluyor. Postür çöküyor, yanlış basmalar artıyor, kadans düşüyor, simetri bozuluyor ve kaslara giden ileti frekansı azalıyor. İşte bu noktada, core ve üst bacak bölgesini hedef alan kompresif giyisiler ekseriye belirli bir gruba fayda sağlayabilir diye bir iddia var. Bandaj etkisi gibi…

Bu tarz ekipman veya dış faktörler spektrumun bir ucundaki sporcular için belki en fazla bir dakika katkı sağlar veya sağlamazken spektrumun öbür ucundaki sporcular için yürümek yerine koşabilmek şeklinde saatler kazandırabilir. Veri ile desteklemesi şu an için güç olsa da stabilizasyona katkısı nedeniyle ilerleyen dönemlerde çalışmaların ortalama kullanıcının lehine şeklinde destekleyeceğini düşünüyorum.

6 Beğeni

Bunu kompres urunler yapabilir mi? Buna dair bir calisma ve/veya bulgu var mi? Merak ettim gercekten.

Yürüyen adamı koşturur gibi bir iddia değil tabi ki :grin: ama stabilizasyona katkı sağlayarak prematür bir ağrı, overuse, istenmeyen postüre bağlı mekanik problemleri önlemede yardımcı olabilir. Bunlar tek bir kaynaktan gelen bir varsayım değil tabi ki,çoklu veriden, bir kısmı anektodal olmak üzere bir çıkarım. Konu ile ilgili daha önce kaydettiklerimi buradan paylaşırım.

Yakın zamanda okuyup kayıt ettiklerim.

https://www.nature.com/articles/emm2017194





Diğer kaynaklardan parçalı okumaları, konuşmaları, deneyimleri, meslektaşlar ile bilgi-alışverişini maalesef direk aktarmam zor. Daha önce de söylediğim gibi direk sebep sonuç ilişkisi kurulabilecek çalışma tasarlamak da mümkün değil, önünde fazlaca limitasyon var. Ama genel hataları ile tıp pratiğinde bandaj ile kas stabilizasyonu, kompresif giyisiler konularında kapsamlı bir veri var. Bunun spor fizyolojisi ve mekaniğine de yansıması yakın tarihte olacaktır.

Önceki paylaşımda da bahsettiğim gibi elit ve rekabetçi düzeydeki ileri amatörler ile hevesli amatörleri ayıran temel fark yorgunlukla biomekanikteki değişim. Buradan şu sonuç çıkmıyor, hımbıl bir koşucu, kompresif giyisi giydiğinde tazı gibi koşar. Fakat, misal bel ve kalça bölgesindeki kaslarda zayıflıktan veya koşu mekaniğinden kaynaklanabilecek erken bir ağrı, belirli bir kas grubunun fazla çalışması veya erken yorulması gibi faktörlerin önüne geçebilir. Böyle uzun uzun anlatma ihtiyacı hissetmemin nedeni de soruyu biraz cynical algıladığım için, onun dışındaki amacım da kendi yoluma çıkan verileri paylaşmak.

5 Beğeni

Sorum kesinlikle cynical degildi. Paylasimlar icin tesekkurler, tumunu okuyacagim. Uzun bir hafta sonu olacak yani :wink:

2 Beğeni

Bu konuda çok yabancı makale var. Sanırım tekstil, medikal endüstrisi ile spor bilimleri okullarının bu işe sadece bez/ip olarak bakmamasından.

Arkadaşlar ultra yarışlarda çorap değişimi hakkında fikri olan var mı? Ayakta sorun olmadan değişmemiz doğru olur mu ve eğer doğru ise ne sıklıkta değişmemiz gerekir?

Islak ayak su toplamaya daha meyillidir. Biraz kişisel ve anlık bir durum. 50k üzeri Ultra koşacaksanız yedekleriniz olur ve ıslanmadan ya da ıslanınca değiştirirseniz iyi olur, her değişimden önce de parmak aralarında bulunan kum,pislik vs temizlemekte fayda var. Su topladıysa, patlatıp, alkol ile temizleyerek çorap değiştirilir. Sürtünme azaltıcı kremler kullananlar da var.

5 Beğeni