Garmin, Suunto bildiğiniz üzere profesyonellerin kullandığı koşu saati markaları.
Ultra maraton koşarken, etkinlik sitesinden indirilen ktm ya da gpx dosyası ile bu saatlere sahip koşucular araba sürer gibi navigasyon aracılığıyla rotadan uzaklaşmadan yönlerini bulabiliyor.
Acemi grup olup, hali hazırda apple watch saati olan ve de yılda bir kaç kez yapacakları koşularda bu saati kullanmak isteyenler için bu imkan mevcut değildi. Gpx viewer vs gibi farklı apple store uygulamarı vardı fakat anlık rota takibi yapmıyorlardı.
Komoot uygulaması anladığım kadarıyla zaten amerika kıtasında yoğun kullanılan, biz nasıl stravayı tercih ediyorsak da , o bölgede ki insanlarında onu tercih ettiği bir uygulama.
Artık Türkiye’de de kullanımı mevcut. Her apple uygulamasında olduğu gibi aylık ya da yıllık ücreti var fakat koşu yapacağınız dönemde rotaya hakim değilseniz aylık olarak bu uygulamaya üye olarak kaybolma stresinden uzaklaşabilirsiniz.
GPX dosyasını telefondan “komoot” programına yükleyip birde çevrimdışı seçeneğini seçerseniz, kalıcı olarak indiriyor. Sonrasında saate yolla seçeneği ile apple watchunuza da indiriyorsunuz ve de çevrim dışı kullanabiliyorsunuz. Size tırmanışın bitimine kaç km kaldığı vs gibi ek bilgilerde sunuyor koşarken. Tek handikabı hareket etmezseniz ( cp noktasında ) ya da ekrandan aktivite kısmına veya başka seçmeye geçerseniz saatinizde anlık olarak pause moduna alıyor. Sizin tekrar sağ üst köşeye tıklayıp devam et seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Rotayı tam olarak kaydetmesi önemli değil derseniz de, rotaya bakmak istediğiniz zaman devam et ve de ortala kısımlarına tıklayarak anlık navigasyonu aktifleyebilirsiniz.
Apple madurları için en azından şimdilik güzel bir uygulama olmuş. Ben kullandım ve de memnun kaldım. Denemek isteyenler için ilk 1 hafta ücretsiz. Koşu zamanınıza yakın aktive edip koşu sonrası abonelikler kısmından üyeliği iptal ederseniz aylık ücret kesmez. Aylık ücret 230 tl yani kabaca 5 dolar civarı.