Herkese selamlar,
Gectigimiz haftasonu (05-06 Temmuz 2025) Rusyanin kuzey kutbu bolgesinde yer alan Kirovsk sehrindeki Khibiny Dagi bolgesinde ultramaraton, dag bisikleti, SUP boarding gibi alanlarda bir festival duzenlendi. Yarisa Rusyanin bir cok yerinden sporcular katildi, hatta Moskova’dan arkadaslarim da organizasyona gittiler. 63km erkekler trail yarisinda kosu grubumuzdan Kirill yarisi kazandi.
Trail yarisinin baslamasiyla yasananlar bir anda Rusya gundemine bomba gibi dustu. Maalesef iki yarismaci hipotermi nedeniyle hayatini kaybetti. Gunler oncesinden hava sartlarinin bozulacagi bilindigi icin yarisin iptal edilmesi dahi dusunulmustu, son dakikaya kadar da bu olasilik beklenirken yaris komitesi 3500 metre yukseklik kazanimi olan ultra maratonu 1400 metreye dusuren yeni rezerv parkuru devreye sokarak sartlari iyilestirmeye calisti. haber telegram
Yarisa katilan arkadaslarimin ifadelerine gore yaris +5 derecede yagmurla basladi, yukari dogru tirmandikca yagmur yerini buzlu yagmura, oradan da kara cevirdi. Yine arkadaslarim ifadelerine gore arkadan esen ruzgar isi daha da zorlastirdi. Yanimda ne kadar giysi varsa giydim, yine de cok usudum dedi 46km de yarisan ve yarisi 39. km de terk eden arkadasim. 63km’de ki arkadasim ise donmamak icin var gucumle finishe varmaya calistigini ifade etti,
Sonuc olarak 61 yasinda Petersburgdan katilan kadin yarismaci ile 47 yasinda Moskovadan katilan erkek yarismaci yaris esnasinda hayatini kaybetti. Konu ile ilgili simdilik sadece bir tane ingilizce haber bulabildim, gerisi hep rusca ama translate ile rahatlikla cevirebilirsiniz. Haberlerdeki videolardan ortami gorebilirsiniz, gercekten zor sartlar.