Ketojonik beslenme ve ultramaraton

Arkadaşlar ağırlıklı olarak ultra koşan bir kişiyim. 2021 Temmuzdan bu güne Ketojonik beslenmeye başladım.Bu konu ile ilgili görüşlerinizi merak ediyorum.İlginizi çekerse görüşlerinizi gerek buraya,ve Koşanketocu youtube kanalımıza yazarsanız memnun olurum.

6 Beğeni

Ultra koşan ve ketojenik beslenen sizsiniz :slight_smile: biz sizin görüş ve tecrübelerinizi alsak daha güzel olur sanki .

4 Beğeni

Benim gibi ketojenik beslenmeyi bilmeyenler için aydınlatıcı:

Beslenme durumunuz, en çok 4 seçenek işaretlenebilir:

  • Son 5 yılda Ketojonik beslenme deneyimledim
  • Son 5 yılda Aralıklı Oruç deneyimledim
  • Sağlıklı beslenmeye dikkat ederim
  • Vejeteryan beslenirim
  • Sağlıksız beslenirim, hiçbir şekilde dikkat etmem

0 oylayanlar

@davdas sizin deneyimler nasıl, etkisi koşuya var mı?

2 Beğeni

Aşağıda konu ile ilgili bir kaç araştırmanın linkini paylaşıyorum. İlgilenenler özet bölümlerini okuyarak da genel bir kanıya ulaşabilirler.
Okuduğum kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla özellikle kadın atletler için ketojenik beslenme pek önerilmiyor. Düşük enerji mevcudiyetine (Low energy availability (LEA) neden olduğu ve bunun sonucunda kişinin sağlık ve performansı üzerinde zararlı sonuçları olabileceği belirtiliyor (örneğin endokrin ile ilişkili değişiklikler, üreme sağlığı ile ilgili hormanal değişiklikler, hatta zihinsel bozukluklar, tiroid baskılanması ve metabolik tepkiler vb gibi)

P.S: Low Energy Availability-LEA’nın sporcular üzerindeki etkilerine yönelik oldukça araştırma yapılmış Bu konuyu forumda ayrıca ele almak da iyi olabilir. Biraz daha okuyup araştırayım :slight_smile:

6 Beğeni

Abartmadıktan sonra zararı olacağını sanmıyorum Yani ne olduğundan ziyade nasıl uygulandığı daha önemli

2 Beğeni

Ketojonik beslenme ve ultramaraton ile ilgili gelen araştırılmış cevaplar için teşekkür ederim.8 aylık ketolu kişisel deneyimlerimden yola çıkarsam,ilk ciddi koşum 63 k Kapadokya olmuş,bu deneyimlerimi 112 - ULTRA MARATONCU CEMAL UNLU ILE KETOJENIK BESLENME VE SPOR UZERINE BIR SOHBET - KETO KAFASI - YouTube bu ling te paylaşmıştım.Takip ettiğim yayınlardan bir tanesinde özellikle otafajinin ileriki yaşlarda eklem ve kas yapılarında muaazam bir katkısı tespit edilmiş. #koşanketocu youtube kanalımda bir çaylak :slight_smile: olarak denemelerimi aktarmaya çalışıyorum.Keto,if ,Omad hepsini bir arada yapıyorum.Sağlıklı günlere inşallah.

3 Beğeni

Yukarıdaki araştırmaların uçları açık olmak ile birlikte ,daha çok ketoyu destekler gibi görünüyorlar.Uluslar arası bir bisiklet yarışında keto ile beslenen bir bisiklet takımı aleyhte uyarı almış.Sebep;keto ile dayanıklılık avantajı sağladıklarına inanmış organizasyon.:slight_smile: Benim kendi antreman deneyimlerimde ise tempom düşüyordu ama dayanıklılığım artıyordu.-20 derece koştuğum bir antreman günümde 25 .kmden sonra tempo yapma gücünü hissetmem idi.Her şeye rağmen bu konularda sayılı örnek ve araştırmalar var ve sabırlı olmak gerek.Ama ben kendimi fiziken ve endokrin değerlerim olarak iyi görüyorum.Kadın sporcular ile ilgili fazlaca profesyonel yayınları gördüm dersem yalan olur.Esenlikle kalın.

4 Beğeni

yolda biri var Sayfamdan da görebileceğiniz üzere 102 kilolardan 66 yakilolara 6 ayda düştüm
Daha sonra 66 kilolardan 44 kilolara düştüm Aralıklı orucun ne olduğunu bilmezdim ve o sırada da haftanın 4 günü hafif fitness çalışır,10 km koşardım 10 km koşumu 40 dk 31 sn yapmıştım Ben İbni Sinayı takipteyim ve Aralıklı oruç dedikleri program zaten ekstra yani yapılınca başarılmış bir şey değil Yapmamız gereken normal bir aktivite olarak görüyorum
Geçen sene de merdiven çık,in çalışmalarında bacaklarımda Quadriceps bölgelerinde bir problem yaşadım…Geçen 10 ay koşu yapamadım,ayda bir yürüyüş yaptım temposuzdu Şükür ki son 2 haftadır toplandım Dünkü karlı,buzlu yolda 69 dk yürüyüş yaptım 6,5 km de
Tüm bunları özetlemek istersem bence süm sporcuların '‘abartısız-ne kadar tempo-o kadar beslenme-o kadar dinlenme’'kordinasyonunu hesaplamaları
Herkese sağlıcakla nice sporlar

4 Beğeni

Merhaba, 2014’ün sonundan beri ketojenik/paleo (bal, meyve, süt ürünleri tüketiyorum) karışımı besleniyorum. Herhangi bir sağlık ve kilo sorunum olmamasına rağmen, yaptığım araştırmalar sonucu bana hep hamallıkmış gibi gelen karbonhidratlardan kurtulmak için böyle bir seçim yaptım. O günden bugüne 20’nin üzerinde ultra maratonu sorun yaşamadan bitirdim. Sadece 2 sene Kapadokya Ultra’nın CMT parkurunda Göreme-Çavuşin arasında (35-48km) ciddi sıkıntı yaşadım, ama bunun da sıcaklığa bağlı vücudumdaki elektrolit dengesizliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. İnsan hem kafa hem vücut adaptasyonu açısından son derece gelişmiş bir varlık. Azami birkaç hafta sürebilecek alışma süresini atlattıktan sonra hem kendimde hem başkalarında gördüğüm kadarıyla farkındalık, dirilik, güç, motivasyon vb. artıyor. Günde 3 öğüne ihtiyaç duyulmuyor. Kilo sabitleniyor. Bu tarz radikal beslenme alışkanlıklarına geçmeden önde doktor kontrolü/onayının atlanmaması gerektiğini düşünüyorum. Selamlar

7 Beğeni

Koştuğunuz ultralar için tebrik ederim.Göreme-Çavuşin de aynı sorunları yaşamış arkadaşlara bende şahit oldum.Hatta geçen yıl 63 k koşan bir arkadaşım tam o bölgede yarışı bıraktı ki,defaatle maratonları koşmuş birisiydi. O bölgeler sıcağın tam vurduğu ve dşkey zor çıklılan bölgelerdi.O yarışı keto ile 10.saat 55 dk da bitirebildim.Daha önce 8.52 .de koşmuştum.Size sormak istediğim koşu içindeki beslenme tercihleriniz…Paylaşırsanız sevinirim.Selamlar.

1 Beğeni

:slight_smile: Teşekkür ederim.https://www.youtube.com/results?search_query=koşanketocu bende bu konunun paydaşlarını bir araya getirebilmek ve ortak bir noktada buluşmak adına yukarıdaki sayfayı açtım.Ayrıca deneyimlerimi paylaştığımız bir post yaptık.Arzu ederseniz ling burada.ps://www.youtube.com/watch?v=eC7tEvHBimo&t=778s Selamlar.

Ben günlük hayatta nasıl besleniyorsam yarışta da aynısını uyguluyorum. Her tür meyve, peynir, zeytin, limon, kuruyemiş, soda, su. Günlük hayatta ketojenik beslenip sadece yarışta jel, gazlı içecek vb. gibi şeker/ karbonhidrat tüketen koşucular da mevcut. Tamamen kişisel deneyimlerle alakalı bir durum.

2 Beğeni

Anladım .Teşekkür ederim.Sğlıklı günlere inşallah.

1 Beğeni

Ben bu ketojenik beslenme konusuna uzun süre kafa yordum. Zaten başarı oranı bu işe başladım yapıyorum diyenlerde % 1 ve 3 arası çok zor ve tespiti çok kolay. Yarış öncesi bir hafta yapıyorum. Antrenmanlarda 18:6 fasting yapıyorum. 6 ayda kimyam değişti. Huzurlu sakin başarılı birisi oldum. Beden bize işaret veriyor zaten. Zihin hep sabote ediyor. Sevgilerimle

1 Beğeni

Selamlar. Aslında hızla yayılıyor keto beslenme.Koşanketocu adı ile amatörce çekimlerle desteklerdiğim you tube kanalında denemelerimi paylaşıyorum Hatta 112. bölüm ketokafasında da acizane bir sohbetimiz oldu.Eğer dayanıklılık ve hız içeren bir spor yapmıyorsanız bence sorun yok.10 aydır keto ile if-omad yapıyorum.Hakikaten muhteşem bir şey.Bundan sonra da devam edeceğim.10 aydır ilk defa son antremnaımda pekmezli su ve tuz içtim.Tempoma katkı yaptı.Pazar günü Konya Yarı Maraton dada bu karb desteğini deneyeceğim.Alanya 48 k Ultrasında çok zorlanmıştım sıfır karb ile koşunca.Esenlikler dilerim.

3 Beğeni

Ketojenik diyet, en çok tercih edilen diyetler arasında yer alıyor.