Kelvin Kiptum trafik kazasında öldü

Sosyal medyada Kipchoge’nin, Kiptum’un ölümüyle ilgisi olduğu söylentisini yayanlar ve bunlardan etkilenip Kipchoge’ye tehditler savuranlar oluşmuş. Adamı kampını yok etmekle, ailesine zarar vermekle korkutuyorlarmış. İnsan ne acayip varlık ya? Yuh artık.

Adam Tokyo Maratonu’ndan once 3 gun uyuyamadim filan demis.

10 Beğeni

Paris’ e seçildi.

2 Beğeni

Demek ki çoğu zaman IQ yetmezliği sendromu sadece bizim ülkeye özgü değilmiş.

Evet Kiptum yaşasaydı bırakın 2 saat altını gelmiş geçmiş tüm zamanlarda ve normal insanoğlu koşucularinin belki 50 sene sonra anca geleceği seviyeyi kırmasına 30 saniye kalmıştı.

Komplo teorileri her zaman bana ilginç geliyor ama, yaşı artik 40’a gelen ve resmi Sub2 maraton hedefinden her sene uzaklaşan Kipchoge’nin Kiptum’a suikast yaptığı iddiası, dünyayı 4 büyük aile yönetiyordan daha uçuk geldi bana.

Kipchoge son derece mütevazi bir kişilik ve atletizmde tanıdığım hiçbir sporcu o kadar egolu falan değil. Mesela koşucular arasinda hiçbir zaman rakibin ayağını kırdıran Tonya Harding veya doping deposu Lance Armstrong’lar bu spordan çıkmaz.

Rekabet ve gipta elbet vardir ama rakibine suikast düzenleyecek kadar değil.

3 Beğeni

Parlayıp sönmesi çok ani oldu insan ister istemez bit yeniği arıyor. Yeni nesil maratoncular geliyor sub2 hedefi kırıldığında bu dedikodularda ortadan kalkar. Kipchoge kim suikast düzenlemek kim zaten. Kazanın oluşu da bir aracın çarpması değil aracın kontrolden çıkması suikast iddialarının altı boş.

3 Beğeni

IQ yetmezliği veya diğer adıyla geri zekalılık fiziksel bir özürdür ve bu ifadeyi hakaret olarak kullandığımızda bu özre sahip kişilere karşı büyük ayıp etmiş olduğumuzu düşünüyorum.

Ayrıca Kipchoge seviyesindeki sporcuların sponsorluk antlaşmalarından kazandıkları paraların çok çok daha azına insanlar öldürebiliyor.
Hayat biz amatör sporcuların pembe gözlüklerinden gördüğü gibi olmayabiliyor.

40 yaşına gelmiş, performans olarak gerilemeye başlamış, dünyanın en iyisi olduğu için yaptığı yüksek fiyatlı sponsorluk antlaşmalarını kaybetme riski olan birisi benim için her zaman şüpheliler listesindedir.

Burada herkesin refah ve saygı ortamı içerisinde yaşadığı bir Avrupa ülkesinin vatandaşından bahsetmiyoruz. Bir Türkiye veya İngiltere insanın gözlükleriyle bakmayın olaya. İnsanların açlıktan öldüğü Afrika ülkelerinde insanların tek hayali bir Avrupa ülkesine iltica edip hayatını kurtarmak. Ülkemizde dahi bir çok Afrikalı mülteci yaşıyor. Eliud rekor kırdığı Berlin maratonunda sadece organizasyondan ödül olarak 120.000 € aldı. Sponsorlardan ne kadar ödül aldı kim bilir.
Yokluktan gelen insanlar için böylesi varlıkları kaybetme korkusu bir çok şeyi yaptırabilecek bir korkudur.

Bu mütevazilik çoğunlukla daha şirin gözükme çabası ile yapılan toplum mühendisliği çalışmasından ibaret. Halk kameralar önünde hırslı imajı çizen kişileri sevmiyor. Halkın sevmediğini sponsorlarda sevmez. Sponsor kapma savaşı veren sporcularda her zaman kendisi sevdirmeye çalışır.

Yani demek istediğim şey dünya bizim gördüğümüz kadar nezih bir yer değil. Ve insanlarda bizim düşündüğümüz kadar masum değil. Hele ki işin içine milyon € kazanımlar girdiğinde işin rengi çok çok değişebiliyor.

2 Beğeni

Nereden biliyorsunuz?Yani tersini, mütevazi olmadığını nerede gördünüz?

IQ yetmezliği yerine “cahillik” denilse, biri de çıkar “Cahillik daha çok fakir insanların maruz kaldığı eğitim olanaklarının olmamasından kaynaklı…” vs der.Kasdedilen anlaşılabiliyor.
Zeka geriliği (fiziksel) ile geri zekalılık (amiyane tabirle mallık) farklı.Geri kalmış toplumlarda da bolca bulunmakta ikincisinden, maalesef.

12 Beğeni

Tam konuya uygun bir makale

7 Beğeni

Teoriler içinde en kolayı ve dünyada en getirisi olanı “Komplo Teorisi” Hiçbirşey Kanıtlamak zorunda değilsin, araştırma yapmak, zaman harcamak, maliyet harcamak zorunda değilsin. Kuyunun içine taşı atar kenara çekilir ve çıkarmaya çalışanları izlersin :sweat_smile:

7 Beğeni

herkese tavsiye derim. çok güzel bir film. ben çok beğenmiştim :sweat_smile:

4 Beğeni

Peki bunu gercekten oyle olan insandan nasil ayiracagiz? Eger ikisini ayirmak gercekten cok zorsa, onumuze iki insan turu cikiyor: ilki davranislarin ve gosterilen yuzun gercek oldugu kabuluyle yola cikan digeri de her kosulda “yok ya bu kesin numaracidir” diye dusunen. Ben ilkini secmekten yanayim. Bu sekilde yanilmayi diger turlu yananilmaya tercih ederim. Cunku ilkinde karsidaki kotuculdur, ikinci de ise ben.

Eger bildigin, gordugun bir sey varsa, paylasirsan biz de o acidan bakabiliriz belki.

10 Beğeni

Doç. Dr. Sinan Alper’in Komplo Teorilerine Neden İnanırız? Komplo İnançlarının Psikolojisi Üzerine isimli kitabini okumanizi tavsiye ederim.

2 Beğeni