Instagram’da yeni gelin gibi günde 1000 tane post atan Merrell Belgrad Ultra Trail sayfasında katılım hakkının sonraki yıla devredilmesini isteyen bir katılımcı sayesinde karşılaştığım şu akılalmaz kuralı görünce artık okumadan kayıt olmayacağım. ‘‘Organizatörün herhangi bir sebeple ya da sebepsiz olarak etkinliği iptal etmesi, tarihi, şehri, parkuru veya yarış kilometrelerini ya da konumunu değiştirmesi sebepleri ile etkinliğe katılınmaması durumunda hiçbir sebeple kayıt ücreti geri ödenmez.’’
Sosyal medyada organizatör’ü veya etkinlik’i suçlayıcı, rencide edici paylaşımda bulunulması da diskalifiye sebebiymiş
Ölçüm sorunlarında, el terminali ile ölçüm yapmadıklarında falan hiçbir sorumluluk almıyorlar, tüm suç bizde ve hak talep edemiyoruz.
Okuyorum, kayıtta yazması her zaman hukuki geçerli olduğuna her zaman gelmez. Sözleşmeler kanunların üstünde değildir. Ödenen bir para var ama alınan bir hizmet olmayacak öyle mi. Herhangi bir sağlık sorununda kendilerini kurtarmak için çok güzel metinler hazırlıyorlar ve sağlık adına bir taahhüt altına girmiyorlar. Sakatlanmış yada kalp krizi geçiyor olabilirsiniz. Size belli bir sürede ilk yardım yapılacağının taahütünü vermiyorlar(yardım yapılmadığı ve finish noktasına götürülmediği için yürümek zorunda kaldığını anlatan yazılar gördüm) ve bundan dolayı hak edemeyeceğiniz metinleri size dayatıyorlar.
Bakın en altta ne yazıyor “Toplam 6 ana madde ve alt maddeleri ile bir bütün olan, Belgrad Ultra Trail’e kayıt ve katılım şartları’nı özgür iradem ile okudum. Yazım punto ölçülerinin ve yazım dilinin net ve anlaşılır olduğunu, Kayıt ve Katılım Şartlarında yer alan tüm detayları kabul ederek ve hiçbir maddeyi dava konusu etmeyeceğimi taahhüt ederek yarışmaya katılıyorum.”
İyice okuyorum, baktım bu şekilde anlaşamayacağız… Gidip kendi işimi kendim görüyorum. 2024 yılı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamamızı Uludağ zirvede muhteşem bir şekilde kutladık, o gün orada bulunan Bursa Dağcıları ile beraber. Tek başına veya az kişi ile daha ekstrem yaşanıyor ultra maceralar. Artık organizasyonumuzdaki görevli insanlar; dağdaki çobanlar, köydeki dağcı sevenler, dağın kendisi, bide kendimiz Zaman kısıtlaması da olmayınca pek güzel oluyor İstediğin tepeye çık, istediğin yerden koşarak in. Taşıyabildiğin kadar keyif seninle, Ultra rüyalar!
Bu mantıksız geçersiz taahhüt.Eve giren hırsız da “hırsızı, özgür irademle davet etmiş olup şu kadar para ve altını hediye ettim, dava açmayacağım” yazısı alması gibi birşey.
Gerçekten akılalmaz bir sayfa. Hazırlarken iyi dalga konusu olmuşuzdur. Kafalarında şekilden şekile girmişizdir Bu yıl katılamadığım için üzülüyordum ama sayfayı görünce Allah korumuş dedim. Zaten geçen yıl da kit dağıtım, start, ölçüm ve ulaşım sorunları yaşanmıştı.
Web sayfasında iletişim kutusu dışında organizasyona ait hiç bir bilginin olmaması da hiç güven vermiyor. Organizatör kurumun adı, adresi ve telefonu olması beklenir en azından. (örnek; Kapadokya Ultra, İda Ultra sayfaları)
Hocam, ben madalyonunun diğer yüzünü göstermek istiyorum. Diyelim yarışta başınıza gelebilecek tüm olası durumlar, sözleşme ile garanti altına alındı. Yarıştan sonra bu haklarınızı kullanıp sonuç alabileceğiniz bir merci var mı? Adamlar en azından samimi, hiçbir konuda hiçbir şekilde yardımcı olmayacaklarını peşinen söylemişler.
Geçen hafta skandallarla dolu boğaziçi yüzme yarışı vardı (Türk Olimpiyat Komitesi bünyesinde), kaç tane şikayet yapılabildi?
Arkamı sağlama alayım derken şirazeyi kaydırmak olmuş bu. Sebepsiz yere sorumluluklarımı yere getirmiyorum ve paran bende kalıyor demek nasıl bir ticari ahlak anlamak zor.
“yarışın bitim tarihinden sonraki ilk 5 gün) içinde ödülünü almazsa, ödülden feragat etmiş olacaktır ve organizatör, bir alternatif galip belirleme hakkını saklı tutar.”
Ödülü kargoyla gönderemiyor musun?
Kendilerine Kapadokya’dan örnek bırakayım: “Ödül töreni 19 Ekim 2024 Pazar günü saat 11:00’de Ürgüp şehir merkezinde yapılacaktır. Sponsor ödüllerine hak kazanmış olan katılımcıların ödüllerini talep ve kullanma süresi etkinlik tarihinden itibaren 6 aydır. Bu süre içerisinde kullanılmayan veya talep edilmeyen ödüllerden organizasyon sorumlu değildir.”
Türkiye genelinde yarış kuralları Serv anlaşmasını aratmıyor. İsterlerse hiç koşmayan birini birini ilan edip ilk 10’u diskalifiye edebilirler hiçbir neden göstermeden.
Beni diskalifiye edebilirler. Katılmadım ya gerçi. Hani ola ki unutup katılmak isterim, İleriki yıllarda katılmama engel olsunlar.
Bu katılım şartları birçok yarışmada var ama kullanılan dil bu kadar rahat değil. Hukuken geçerliliği bile olmayan, tek taraflı, basılı sözleşme ile, gerekçe göstermeden iptalleri, değişiklikleri kendilerine hak görüyorlar. İnsanlar belirli şartlar altında katılım gösterirler. Sen o şartları mücbir sebep olmadan değiştiremezsin. Değiştirirsen, en basitinden Tüketicinin korunması hakkındaki kanuna takılırsın. Hizmet satıyorsun. A gösterip B satamazsin. Satacaksan da mücbir sebep göstereceksin.
Ama burada katılımcılar da yanlış yapıyor. Ülkede bu kadar yarış düzenleniyorken biraz seçici olmak lazım.