Maksimum HR, yarış içerisinde gördüğüm 10 15 sn o nabızda devam ettiğim bir değer.
Minimum HR, gördüğüm en düşük dinlenik nabız.
Max - 209 bpm
Min - 44 bpm
Benden daha yükseğini henüz görmedim var ise lütfen yazsın.
Maksimum HR, yarış içerisinde gördüğüm 10 15 sn o nabızda devam ettiğim bir değer.
Minimum HR, gördüğüm en düşük dinlenik nabız.
Max - 209 bpm
Min - 44 bpm
Benden daha yükseğini henüz görmedim var ise lütfen yazsın.
Geçmiş kayıtlara bir bakayım dedim.
Max=202 (çok nadir bir durum ölçme hatası olabilir netekim 180 in üstünü maksimum performans koşullarında gördüm)
Min=30 (bak burada iddialıyım 30 nadir ama 35’in altı uyku esnasında mümkün)
Bir hafta önce düzenlenen Bolu, Abant Ultra Trail Lotus Parkuru, 34 Kilometre.
212 Bpm, 212 bpm’yi 08:18 ile çok hafif tempo koşarken görmüşüm. çok ilginç.
Garmin Forrunner 245 music.
212 görmesine rağmen son kilometrelerde hızlanmama engel olmamış.
Dün yaptığımız interval ile nabzımı karşılaştırınca ki korkunç bir poyraz vardı. Sonuçlar tutarsız gibi. bilemedim.
Şimdiye Kadar ki Deneyimlerime Bakarak İfade ederim ki Nabız Kıyaslaması yapmak koşuda en olumsuz durumlardan birisidir. Nabız Kişiseldir.
Kişiyi demotive etme olasılığı çok yüksek. Heleki yaz mevsiminde. Ülkedeki neredeyse her bölgede nem oranı farklı bu değer nabızı ciddi etkiler
Evet, bir de şu açıdan bakalım; Bu konu altına yazılacak çeşitli max-min değerleri ile bizler HR’ nin kişiye göre ne kadar çok değiştiğini görüp, sizin altını çizdiğiniz durumu daha iyi anlayabiliriz.
en ideal kosullarda garmin’in olcutugu (sanirim apple farkli sekilde hesapliyor) RHR degerim 39-42 araliginda cikiyor benim, genelde 44-46, eger icki ictiysem, biraz agir yemek yediysem, stresliysem 48-50 civarinda oluyor…50 uzerine sadece hasta oldugumda (ise gidemeyecek kadar, ve bu son 3-4 senede 1 defa oldu) ve ameliyatliyken cikti…
Kabaca min 50bpm civarları (en sağlıklı durumda), maksimum ise 165-170bpm civarı; ya bitik olurum ya enerji güç nefes kalmaz ve zorlamam,yukarı çıkmasını istemem(yarış, düzen,antrenman yok).
Kullanilan araclarin anlik hatalarini goz ardi etmemek gerek. Bunu tespit etmek imkansiz degil ama guc.
Boyle bir olasilik varken buradaki verilerin anlamli olmasi zor.
İstatistik biliminden söylemek lazımsa
“dışadüşenler” i eleyerek söylenirse anlam kazanabilir.
Rasyonel gelen tekrar eden rakamlar.
@spinodal böyle bir grafik ile (sanırım tüm saatlerin telefon ve PC uygulamalarında vardır) ölçülen max değerin güvenilirliğini kontrol edebilir miyiz?
Örneğin ben en yüksek nabzı 201 bpm görmüştüm. Polar M400 ve onun göğüs bandı ile. Grafiğe baktığımda ilk 15 dakikadan sonra tüm değerler 185 ve 200 arasındaydı. Ortalama değer de yanlış hatırlamiyorsam 193bpm idi. O gün en iyi YM süremi yapmıştım ve kendimi çok zorlamıştım.
Başka bir zaman ise 210bpm görüp şaşırmıştım. Çünkü o değeri hissetmemistim. Grafiğe bakınca ani sıçramalar gördüm. Bariz bir şekilde hatalı diye düşünmüştüm.
En düşük değerim 41 olarak bir dağ ertesi gördüm. Normalde en düşük değerlerim 49-51 arası idi.
Olcmedigim ama hissettiğim en yüksek değer ise AST 45K da davlumbazı çıktıktan sonra tepeye koşarken idi. Sanırım o 201’den yüksekti.
212 BPM ve öyle bir yarışta! Nabız bandı mı kullanıyordunuz saatin optik ölçümü mü? Optik ölçüm hatası gibime geldi. Yoksa öyle uzun bir yarışta o seviyeler biraz riskli geldi.
Benim gördüğüm maks. 209 idi. Yarış sonunda finiş bir rampadaydı. Öndeki arkadaşı geçeyim diye gazı verdim ama zaten ortalama güneşin sıcağında 195 civarı iken motor gazı uzun yemedi, elemanı geçemedim ama 209 gördüm.
Min. 43 ya da 39 idi, emin olamadım şimdi. Gece otururken.
Boyle bir grafikle guvenilebilir tabii. Benim kastim ani sicramalar iceren durumlar. Oyle durumlarda grafige bakmadan sadece istatistik sayfasindaki max hr’a guvenmemek gerek demek istemistim.
Arkadaslar, bu forumda en cok yazilan seylerden birini yeniden yazacagim “nabiz insandan insana cok degisiklik gosterir”. Kiminin yuksektir kiminin dusuk. Cok antrenman ve yas dusurur ama dusurmeyebilir de. Cok gencseniz yuksektir ama dusuk de olabilir.
Yuksek olmasi iyi de olmayabilir kotu de, dusuk olmasi iyi de olmayabilir kotu de.
Tum bunlari masaya koyunca cok da onemi kalmiyor ama konu basligini bir merak ve olasi uc noktalari belirleme istegi olarak goruyorum. Ilgi cekici sonuclar okuyabiliriz.
Nabız, performansın bir göstergesi olabilir. Kalbimizin 1 dakikadaki atım sayısının değerinden daha çok antrenman yaptıkça nasıl bir değişim gösterdiğine bakmak daha anlamlı olacaktır. Antrenman yaptıkça aynı tempodaki ortalama nabız değeriniz düşüyor mu? Sabah uyanınca dinlenik nabız değeriniz düşüyor mu? Belki bu açıdan gözlemleyerek nabız konusunu daha anlamlı hale getirebiliriz.
Arkadaş Eylül 2000 doğumlu, neredeyse
220-yaş =maksimum hr
Hesabını tutuyor coros saat.
Coros onca data arasında olimpiyat şampiyonunda 220-yaş ile bulmuyordur (tesadüf).(aynı da olabilir elbette)
Chatgbt de laktak kalp atım hızını aynı hesaplamış.
Formül evrensel şu an
Laktat eşiği, bir sporcunun maksimum performansını gösteren önemli bir parametredir ve genellikle maksimum kalp atım hızının %80-90’ı civarında gerçekleşir. Ancak, profesyonel bir 1500m ve 5000m koşucusu olduğunuz için bu oran daha yüksek olabilir.
Genel bir hesaplama için:
Laktat Eşik Kalp Atış Hızı (HRLT) = HRrest + % (HRmax - HRrest)
Eğer laktat eşiği maksimum kalp atım hızının %85’i olarak kabul edilirse:
[
HRLT = 44 + 0.85 \times (196 - 44)
]
[
HRLT \approx 44 + 0.85 \times 152 \approx 44 + 129.2 \approx 173.2
]
Bu hesaba göre, laktat eşik kalp atış hızınız yaklaşık 173 bpm olabilir. Ancak, bu değerin kişisel fizyolojik özelliklerinize ve antrenman durumunuza göre farklılık gösterebileceğini unutmamak önemlidir. Kişiselleştirilmiş bir değer elde etmek için laktat testi yaptırmanız en sağlıklı yöntemdir.
Arkadaşla tüm nabız değerlerimiz neredyse birebir aynı. Ancak benim interval tempomla ısınma bile yapmıyordur büyük ihtimalle Kişiler arasında kıyas yaparken nabız birşey ifade etmiyor gerçekten de.
Merhaba.
Garmin Forrunner 245 Muzik kullanıyorum. 3 yıl oldu hala pili çok iyi.
Decathlon nabız bandı kullanıyordum ama antrenmanlarda donmaya ve çok düşük göstermeye başladı. Bende saat ile ölçüm yapıyorum.
Nabız olayı kişiden kişiye çok fark gösterebilir.
Tek bir kişi üzerinde konuşuyor olsak dahi, aynı zorlanmayı yapan bir antrenmanda farklı nabız seviyeleri görmemize sebep olabilecek durumlar;
Siz nabız bölgelerinizi çok iyi tespit etmiş olsanız dahi yukarıda belirttiğim sebepler veya başka sebepler nedeniyle daha yüksek veya daha düşük nabız seviyeleri elde edebilirsiniz.
Bu yüzden nabız seviyesini yaptığınız antrenmanı şekillendirmek için değil, antrenmandan sonra nabız verilerine bakarak genel antrenman düzeninizi şekillendirmek için kullanmak sizin için daha verimli olacaktır.
Göğüs bantları da zamanla sapıtmaya başlıyor ama optik ölçüm her an bu sapıtmayı yapabiliyor ve ne zaman yapıp yapmadığını bilemiyoruz. Ben de bir süredir optik kullanıyorum ve güveniyorum ama güvenmemem gerektiğini de biliyorum. Hem kol sallanıyor, hem vücut zıplıyor. Bu da sensörün aldığı ışığı etkilediği için nabız verisinin koşu kadansı ile eşitlendiği bile olabiliyor.