Kan değerlerinde hangi parametreler bizim koşu kapasitemizin ve kardiyovasküler sistemimizin iyi olduğunu gösterir ? Mesela profesyonel koşucuların maratonlardan veya kısa mesafe koşulardan önce yapılan testlerden hangi parametrelerin hangi aralıklarda olması gerektiğiyle alakalı elinizde bir araştırma var mıdır ?
yukarıdaki arkadaşlar yazmışlar, ekleyebileceğim şey, hgb değerinin 15-17 aralığında olması faydalı olabilir.
her ne kadar bu konuda;
erkeklerde 13.5, kadınlarda 13 üzeri olmak kaydıyla yeterlidir dense de , erkeklerde 15-17, kadınlarda 14.5-16 aralığı öneren ve performansta etkilidir diyenler de var.
bu değerin üst sınıra yakın olması iyi gibi görünüyor.
ben 12.9 dan( anemi) 13,8 e çıktığımda anlamlı bir gelişme gördüm.
14.5 ların üzerine daha önce hiç çıkmadım, doktorumun önerdiği b12 ve folik asit takviyesiyle, mümkünse 16 ları ve getirdiği sonuçları görmek istiyorum.
Benim de öğrendiğim Kreatin kinaz-MB (Aktivite)ve Troponin I kalp sağlığıyla ilgili kan testi.
Alıntı:
Kreatin kinaz, iskelet kası, kalp kası ve beyinde bulunan, buradaki dokularda hasar olması durumunda kan dolaşımına sızdırılan bir enzimdir. Vücutta kreatin kinaz düşüklüğü beyin, gastrointestinal sistem ve idrar yollarında, yüksekliğinde ise kas hasarı veya hastalığı bulunduğunu işaret edebilir.
Bu testler tarama için kullanılmaması gereken testler. Çok fazla sebeple yükselebilirler. Ve kişiyi gereksiz kalp hastalığı korkusuna ve gereksiz ileri testlere mahkum ederler.
kreatin kinaz yanılmıyorsam kalp krizi şüphesiyle acile gidenlerde bakılan bir enzim.
eski bir tarihte aşırı ağır antrenman yaptığım günlerde göğüs kasları ağrısıyla kalp krizi midir diye düşünerek acile gittiğimde ‘‘bir şeyin yok, enzimler normal’’ demişlerdi.
ancak yine okuduğum kadarıyla ( maraton ve üstü) sert ve uzun mesafe koşanlarda bu enzim değerleri yükselebiliyor ve hatalı teşhise sebep olabiliyormuş.
böyle durumlarda anjiyoya sokulmamak için hekime mutlaka ağır antrenman yapıldığını hatırlatmak yerinde olur.
Ben sabah interval yapıp hemen üzerine test için kan vermiştim. Aile hekimi uzmana yönlendirmişti bu değer yüksek olduğu için. Antrenman sonrası kas hasarı oluştuğundan yükselebiliyormuş, tekrarlanan testte normale dönmüştü.
Merhaba, herhangi bir kan parametresi degeri kardiyovaskuler kapasiteyi gostermiyor malesef. Maksimal oksijen kullanimi, vo2 max, dediğiniz şeye biraz daha yakin. Bu da kaslarinizin oksijen kullanma kapasitesi olarak dusunebiliriz. Rutin hastane testlerindeki ( tam kam sayımı, vitaminler, mineraller, vs) değerlerin eksik veya patolojik olmamasi onemli.
Hemoglobin degeri yuksek bile olsa, gerekli kas adaptasyonunuz yoksa size bir katkisi olmayacaktir.
Kas enzimleri icinse rutin pratikte kardiyoloji adina bakmiyoruz diyebilirim. Bunlar her antreman sonrasi goreceli kas yikiminin sonucu olarak zaten bir cogumuzda yüksek olur.