Selamlar herkese,
Uzun süredir triatlon, yüzme, bisiklet ve koşu branşlarıyla ilgilenen, 50 yaşında bir koşucu olarak son birkaç aydır verdiğim zorunlu molayı ve geri dönüş sürecimi, benzer süreçlerden geçen veya geçebilecek olan dostlar için paylaşmak istedim.
18 Şubat 2026 tarihinde, kalbi durdurmadan yapılan kapalı sistem (mini kesi) yöntemiyle 5 damar bypass operasyonu geçirdim. Operasyonun kapalı teknikle ve çalışan kalpte yapılması, toparlanma hızımı ciddi şekilde pozitif etkiledi. Herhangi bir komplikasyon yaşamadım; 2. hafta ve 2. ay kontrollerim sorunsuz tamamlandı.
Şu anki durumum ve antrenman yaklaşımım şöyle:
-
Antrenman Çeşitliliği: Haftalık düzenimi; hafta içi havuz antrenmanları (Salı-Perşembe) henüz başlayamadım, evdeki home-gym ve smart trainer çalışmaları, hafta sonları ise uzun koşu veya hill training (yokuş antrenmanları) üzerine kurmayı düşünüyorum. Yani kurmaya çalışıyorum.
-
Veri Takibi: Operasyon öncesinde koşuda 190, bisiklette 180 gibi yüksek nabız değerlerini görebiliyordum. Dinlenik nabzım 40 lardaydı. Şu an geri dönüş aşamasında nabız/efor dengesini çok daha yakından takip ediyorum. Özellikle ilaç kullanımı olduğu için nabzın baskılanabileceğini bilerek, “perceived exertion” (hissedilen zorluk) ve güç (power) verilerine odaklanmak bu aşamada daha sağlıklı sonuç veriyor. Bu durum biraz moral bozucu oluyor!
-
Gıda İntoleransı: Süreci sadece antrenmanla değil, beslenme disipliniyle de yönetiyorum. Buğday, dana/kuzu eti ve bazı baharatlara (kimyon, köri vb.) olan intoleransımı dikkate alarak inflamasyonu düşük tutmaya çalışıyorum.
Benim için bu süreç, "koşmak için yaşamak"tan ziyade, “yaşamak için doğru şekilde koşmak” evresine dönüştü. (Hayaller ve Gerçekler) Forumda benzer operasyonlar geçirip özellikle nabız baskılayıcılar altında interval planlaması yapan veya kapalı bypass sonrası yüksek irtifa/yokuş antrenmanlarına dönüş süresini tecrübe edenlerin yorumlarını merak ediyorum.
Operasyon öncesi hiç bir sorun yaşamadım, şikayetim olmadı, herhangi bir belirti olmadı. Tamamen şans eseri tespit edilen bir durum. Genetik kolesterol tespiti !
Sorusu olan herkese elimden geldiğince teknik ve süreç odaklı cevap verebilirim.
Sağlıklı kilometreler.